Ajurvedska zelišča za jesen

Jesen v ajurvedi

Jeseni v naravi prevladujejo lastnosti kot je suha, groba, vetrovna, neredna, hladna, subtilna in jasna. Vse te so značilne tudi za vata došo in ko govorimo o jeseni, govorimo o presežku vata doše v okolju. Ajurvedsko načelo velja, da višek lastnosti uravnavamo z njihovim nasprotjem, npr. suho se bo zmanjšalo z nečim oljnatim, vlažnim, hladno s toplim in lahko s težkim. Zato bodo tudi ajurvedska zelišča za jesen imela te lastnosti.

Jesen v ajurvedi

Jesen je čas prehoda. Še nedavno visoke temperature, so osušile vlažnost rastlin in zemlje, suhost se povečuje in veter jo dodatno razpršuje. Jesen s seboj prinaša prevlado zračnega elementa, prane ali energije pa je v atmosferi veliko. Ta sezona skriva določeno praznino, lahkotnost in neprizemljenost. To se tipično odražava na psihofizičnem stanju kot nestanovite misli, nespečnost, anksioznost, suhost v telesu in na koži, zaprtje in vetrovi. Če do jeseni nismo uravnali odvečne poletne vročine, smo lahko sigurni, da se bo ta kazala kot suhost in razvila v dovzetnost za hitro poslabšanje obstoječih zdravstvenih stanj in razvoj viroz.

Ajurveda meni, da je sezonska rutina pomemben temelj zdravja skozi celo leto. Uravnoteženje vplivov podnebja s primerno jutranjo rutino, prehrano in zelišči, ki izničijo sezonske lastnosti, je eden najpreprostejših in učinkovitih načinov, s katerim lahko zaščitite svoje dobro počutje in zdravje. Vendar ne pozabite, da se letni časi razlikujejo od kraja do kraja, prav tako pa tudi lastnosti, ki jih prinašajo.

Jesen je klasična sezona vata doše. Z izbiro prehrane in življenjskega sloga, ki bo nasprotoval učinkom letnega časa, lahko vzdržujete notranji občutek ravnovesja skozi celo leto. O tem smo že pisali v članku Jesen bo prijetna z ajurvedo.

Ajurvedska zelišča za jesen

Ajurveda ponuja številna zelišča, ki uravnotežijo vato, kar je lahko še posebej koristno v jesenski sezoni. Med njimi so:

  • Chyavanprash uživamo 1 čajno žličko na tešče in tako pomaga okrepiti imunski sistem, dviguje moč, uravnava prebavni trakt in dihala, obnavlja tkiva – velja za rasayano.
  • Ashwagandha je adaptogena rastlina, kar pomeni, da nas umirja ali da energijo, odvisno od potreb telesa. Stabilizira um in živčni sistem ter spodbuja trden spanec. Deluje tudi na hormonski sistem in gradi celo telo. Na voljo je v obliki prahu, tablet, marmelade in masažnega olja.
  • Zeliščni čaji s tulsijem ali kurkumo krepijo imusnki sistem.
  • Začimbe za vata došo vsebujejo tople, karminativne (delujejo proti vetrovom) začimbe, ki pogrejejo prebavni trakt. Asafoetida je tudi taka in jo radi dodajamo k stročnicam.
  • Triphala je verjetno najbolj znana ajurvedska tisoč let stara mešanica. Zanjo obstaja rek ”če nimaš mame, ki ti kuha, imaš pa vsaj triphalo”. Mešanica, ki uravnava vse tri doše ter funkcije želodca, jeter, tankega in debelega črevesja je ena izmed pomembnejših pri ohranjaju zdravja. Več o njej smo že pisali tu.

Ajurveda je individualna veda

Ne pozabite, če prav smo navedli nekaj splošnih smernic, je vredno poznati svoje osebno trenutno psihofizično stanje in temu prilagoditi rutino, prehrano in zelišča. Čar ajurvede je ravno v tem, da priznava posameznikovo individualnost, težo, strukturo telesa in uma, presnovo, spol, starost, pretekle bolezni in trenutno stanje, čustveno stanje, delo in hobije, s katerimi se ukvarja, ter funkcije telesa.

To jesen vložite svoj čas v primerne rituale, ki vas bodo ohranili v svojem ravnovesju. Za individualni pregled s pulzno diagnostiko in obravnavo se obrnite na ajurvedsko svetovalko.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge