Moja pot


Sem Kaja. Joga in ajurveda sta način mojega življenja, pot notranje rasti, moje sidro, dve veliki ljubezni. Veseli me, ko vidim nasmejan in sproščen obraz po vadbi joge, ko z nasvetom pomagam k boljšemu počutju ali ko nekoga spodbudim, da sledi svojemu srcu. Moja želja je, da z vami delim svoje izkušnje in znanje.

Potovanja so bil del mojega življenja od otroštva dalje. Nemiren in raziskovalni duh me je vedno vodil v neznano in odkrivanje novih svetov. Najprej tistih zunanjih in nato notranjih. Na koprski gimnaziji sem se navduševala nad biologijo in kemijo ter tujimi jeziki, vendar me je racionalna odločitev peljala na študij ekonomije. Tudi to je imelo svoj namen, saj sem tam prišla v stik z jogo. Sedaj lahko rečem že davnega 1993, ko je bila joga pri nas šele v povojih. Vegetarijanka iz istih časov, sem se takrat pridružila edinemu delujočemu joga društvu.

Po desetih letih vadbe joge v Društvu joge v vsakdanjem življenju, je v meni dozorela želja po učenju in tako mi je konec leta 2003 prišel nasproti intenziven učiteljski tečaj Sivananda joge v Avstriji. Enomesečno bivanje v ashramu in štiriindvajset ur dnevno življenje v duhu raja, karma, bhakti in jnana joge, je v meni pustilo globok pečat. Kot ena od ustanoviteljev Cityoga centra, sem istega leta pričela z vsem srcem učiti jogo. Prosti čas in dopusti so bili vsa nadaljnja leta namenjeni jogijskim odmikom in izpopolnjevalnim tečajem v tujini iz tehnik asanpranajam in meditacij. Vse to je pripomoglo k odkrivanju sebe in spoznavanju nezavednega, ki tako močno deluje na nas. Indija me je prvič poklicala k sebi leta 2010, kjer sem se tri mesece intenzivno učila Iyengar jogo, obiskala Rishikesh in se udeležila rituala Kumbh Mela. V Indiji sem izkustveno spoznala kaj pomeni delovati iz srca in kam te to pripelje, glava je pri tem samo ovira. V okviru enoletnega študija ajurvede v ZDA leta 2013, sem študirala tehnike terapevtske ajurvedske joge in njene učinke na različne doše, tkiva, kanale in organe. V Indiji sem 2017 in 2018 v Rishikeshu poglabljala jogijska znanja iz tradicionalne himalajske tradicije. Sem certificirana pri Yoga Alliance E-RYT® 500. Leta 2020 sem napisala učbenik za izobraževanje za učitelje joge – Umetnost učenja joge.

Joga je velika stalnica v mojem življenju in mi pomaga ostati v svojem bistvu in sprejemati sedanjost kakršna je, v vseh obdobjih mojega življenja. Pomaga mi živeti v središču, z manjšimi nihanji, kljub turbulencam okoli mene. Na tečajih joge tako predajam znanja, ki so me zaznamovala tekom vseh teh let, še posebej pa natančno in pravilno izvajanje ob postopnem zavedanju vse globljih aspektov našega bivanja.

ajurvedo sem se srečala v času učiteljskega tečaja joge 2004 in takoj pričela z lastnim študijem. Takrat sem tudi dobila vizijo, da bi rada povezala znanje joge z ajurvedo in ponudila ljudem ajurvedsko jogo. Z velikim navdušenjem sem kar požirala tisočletne ajurvedske modrosti in hitro ugotovila,  da res delujejo, saj sem veliko tehnik preizkusila na sebi. Leta 2009 sem zaključila program za ajurveda marma terpevta v Tara yoga centru v Ljubljani, 2010 pa pridobila certifikat za ajurvedskega terapevta na Asho ayurveda kliniki v Indiji. Le predanost in ljubezen do te tematike je botrovala temu, da sem 2014 z odliko diplomirala na enoletnem, rezidenčnem študiju na Ajurvedskem Inštitutu v ZDA pri svetovno znanem ajurvedskem zdravniku dr. Vasant Ladu. Intenziven in poglobljen študij je pokrival področja ajurvedenutricionizmazeliščarstvaterapevtske jogesanskrtavedske filozofijeanatomije in dela na kliniki. Takrat sem tudi prejela certifikat in naziv ayurvedic practitioner s strani Ameriškega nacionalnega združenja za ajurvedsko medicino – NAMA. 2019 sem zaključila dvoletni izpopolnjevalni študij na Akademiji za ajurvedsko medicino, Ralph Steuernagel, v Nemčiji. Konec istega leta pa izpopolnjevala iz področja ajurvedskih zeliščnih formulacij in diagnostiki v Kerali, Indija. Leta 2021 sem uredila učbenik za izobraževanje iz uporabne ajurvede. Leta 2023 sem opravila prakso in izpopolnjevanje iz zdravljenja različnih bolezni in panchakarme v Chakrapani Ayurvedic Clinic and Research Institute v Jaipurju, Indija. Do danes sem opravila 1.350 ur uradnega izobraževanja iz ajurvede.

Stopiti na novo pot je bila zame velika odločitev, katero sem sprejemala vrsto let. Srce me je vodilo k ajurvedi in jogi, zato sem nazadnje le dala odpoved v redni službi. Pred tem sem delala v slovenskih in multinacionalnih podjetjih in izkusila zahteve poslovnega sveta in številne stresne situacije. V tistem obdobju sem tudi magistrirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in ves ta čas sta mi ajurveda in joga pomagali ohranjati notranje ravnovesje.

Ajurveda in joga zahtevata doživljenjski študij, napredek in prakso, čemur sem tudi sama zavezana, zato se vsako leto dodatno izobražujem v tujini.

Jogo učim od leta 2004 dalje, od 2014 pa na samostojni poti izvajam svetovanja in izobraževanja iz ajurvede in joge. Veselim se vašega obiska!

mag. Kaja Kastner Yadav

medn. certif. svetovalka ajurvede (Ayurvedic Practitioner, NAMA Board certified) in učiteljica joge (E-RYT 500), ustanoviteljica in vodja centra Ajurjoga

Znanje sem pridobivala pri številnih učiteljih, ajurvedskih zdravnikih in svamijih ter napisala dve avtorski deli:

 • Vadba joge ŠD EF, Ljubljana, 1993 – 1995
 • Društvo joga v vsakdanjem življenju, Ljubljana, 1995 – 2003
 • Sivananda Yoga Vedanta Retreat house, Kitzbühel, Avstrija, 2003 – 2009
 • Ashram de Yoga Sivananda, Orleans, Francija, 2007 – 2008
 • Iyengar Yoga Munchen, Nemčija, 2008
 • Tara yoga center, Ljubljana, 2008 – 2009
 • Himalayan Iyengar Yoga Center, Arambol, Indija, 2010
 • Shivani Clinic and Asho Ayurveda, Dharamsala, Indija, 2010
 • The Ayurvedic Institute, dr. Vasant Lad, Albuquerque, ZDA, rezidenčni študij, 2013 – 2014
 • Mentorstvo iz ajurvedske medicine, dr. Claudia Welch, ZDA, 2015
 • Balance your hormones, balance your life, dr. Claudia Welch, ZDA, 2015
 • Thai energy bodywork, Henderson, Ljubljana, 2015
 • Ajurvedska aromaterapija, David Crow, internet, 2016
 • Himalayan Iyengar Yoga Center, Hamburg, Nemčija, 2016
 • Traditional Himalayan Yoga Advanced Training, Rishikesh, Indija, 2017
 • Akademie für Ayurvedamedizin, Ralph Steuernagel, Bad Homburg, Nemčija, 2017 -2018
 • Ayulink, dr. Prerak Shah, Zagreb, Hrvaška, 2018
 • Swami Rama, Sadhana Mandir Ashram, Rishikesh, Indija, 2018
 • Khabir Southwick, Ayurvedic diagnosis, herbs and formulations, Kochi, Indija, 2019
 • Kerala Ayurveda Vaidyasala, Kochi, Indija, 2019
 • Avtorsko delo, Učbenik izobraževanja za učitelje joge – Umetnost učenja joge, 206 strani, Ljubljana, 2020
 • Avtorsko delo, Učbenik izobraževanja iz uporabne ajurvede – Uporabna ajurveda, 180 strani, Ljubljana, 2021
 • Chakarapani Ayurvedic Clinic and Research Center, Jaipur, Indija, 2023