Moji učitelji

DR. VASANT LAD

dr Vasant Lad

Dr. Vasant Lad BAMs, MASc, je svetovno znani ajurvedski zdravnik in avtor knjig, ki prihaja iz Indije. Leta 1984 je v mestu Albaquerque, ZDA ustanovil Ajurvedski inštitut, ki ga vodi in predava kot glavni inštruktor ter svetuje na oddelku za panchakarmo. Je najbolj zaželen predavatelj na ajurvedskih šolah ter konferencah v Evropi in ZDA . Je avtor številnih poljudnih in strokovnih knjig o ajurvedi. Slednje so bile prevedene tudi v slovenščino: Ajurveda popolni vodnik po domači lekarni, Joga zeliščAjurvedska kuhinja za samozdravljenje ter Ajurveda – veda o samozdravljenju. Njegova predavanja na Ajurvedskem inštitutu so nas študente vedno navduševala, saj je vsako temo popestril z življenjskimi izkušnjami, vedsko filozofijo ali živimi opisi meditativnih stanj. Ajurvedski inštitut predstavlja vodilno ustanovo v ZDA na področju ajurvede.

SWAMI SIVANANDA

Sivananda

Swami Sivananda je začel kot ajurvedski zdravnik, veliko potoval po Indiji ter na svoji poti do notranjega miru razvil filozofijo, ki je bila praktična in dostopna vsakomur. Razumel je pomembnost znanja joge, zato je že takrat pisal knjige v angleškem jeziku. Napisal jih je več kot 200. Njegov moto je bil ‘služi, ljubi, deli, očisti se, meditiraj, spoznaj’. Svojega učenca Svami Vishnudevananda je poslal v tujino, kjer je ta širil znanje joge. Sivanandin Ashram v Rishikeshu v Indiji je množično obiskan, Svamijev duh še vedno prežema zidove. Številni njegovi izreki so vklesani v stebre in navdušujejo s preprostostjo in globoko filozofijo, ki navdušuje še danes. Sistem Sivananda joge, ki je danes znan v svetu, nudi integralni jogijski pristop k samorealizaciji. Ta vključuje štiri poti joge – raja jogo, jnana jogo, bhakti jogo in karma jogo.

SHARAT ARORA

Sharat

Sharat Arora je sedem let živel z učiteljem B.K.S. Iyengar. V njegovem centru je asistiral pri učenju joge. Specializiral je na področju joga terapije in osvojil tehnike Vipassana meditacije. Sharat je v Indiji ustanovil tri centre, kjer potekajo intenzivni tečaji joge. Učne ure v centrih pričnejo pred sončnim vzhodom in potekajo do večera. Ob zelo precizni izvedbi asan, Sharat na subtilen način pripelje zavedanje od telesa do brezmejnega trenutka. Združil je tehniko izvajanja asan z meditativnim stanjem v celoto.

Dodaj odgovor