Triphala

Triphala

Triphala dobesedno pomeni trije sadeži in je ena najstarejših in priznanih zeliščnih formul iz ajurvedske medicine. Tradicionalna mešanica vsebuje amalaki, bibhitaki in haritaki. Vsak izmed teh sadežev vpliva na eno izmed doš in sicer na pitto, vato in kapho ter jih uravnava. Zato je ena izmed redkih ajurvedski formul, ki ugodno vpliva na vse tri doše. To pomeni, da je njeno uživanje varno za vsakogar.

Triphala in njeni najbolj znani učinki:

– uničuje toksine v telesu
– pomlajuje
– vzdržuje zdrav prebavni trakt
– pomaga pri očesnih težavah
– pomaga pri diabetesu

Triphala je znana kot nežen tonik za črevesje, pomaga pri prebavi in je odlična podpora črevesne peristaltike. Ne deluje kot običajna, farmacevtska odvajala, ki telo oropajo vitaminov in mineralov. Uporablja se tudi v drugih primerih:

– pomaga pri naravnem in nežnem notranjem čiščenju organizma, zlasti črevesja
– pomaga pri zaprtju, napihnjenosti, vetrovih, vnetjih, hemoroidih
– pomaga pri kašlju s sluzjo in krepi pljuča
– znižuje holesterol
– je naravni antioksidant
– ima pozitiven učinek na delovanje jeter
– ima dokazane protivnetne in antivirusne lastnosti
– čisti kri in deluje proti kožnim spremembam, kot so akne in vnetja
– uporablja se v primerih povišane telesne teže

Jemljemo jo pred spanjem, na prazen želodec. 1/2 žličke bio triphale prelijemo z 1, 5 dcl vroče vode, počakamo da se ohladi in spijemo.

V ajurvedi je pomembno, da zelišča okušamo saj s tem dejanjem preko okusa vplivamo na delovanje organov. Zanimivo dejstvo o triphali je spreminjanje njenega okusa, glede na potrebe telesa. Okušamo jo kot trpko, grenko ali kislo, odvisno od dneva, vnosa hrane in našega počutja. Starodavni zapisi pravijo, da prenehamo z jemanjem, ko njen okus postane sladek.

Triphalo lahko uporabimo tudi kot tekočino za splakovanje oči. V ta namen zavremo 2 dcl vode in dodamo 1/4 žličke bio triphale ter pustimo vreti na nizkem ognju 10 min. Tekočino precedimo preko sterilne gaze in pustimo, da se ohladi. Oči spiramo s hladno tekočino, katero porabimo v največ dveh dneh.

Pomembno je, da so zelišča in prehrambni dodatki, ki jih vnašamo v telo iz bio pridelave, saj tako ne vsebujejo težkih kovin in pesticidov, ki so zdravju škodljivi. V spletni trgovini je na voljo Bio Triphala v prahu v prahu in Bio triphala v tabletah ter Šampon za lase triphala.

Želite izvedeti katera ajurvedska zelišča bi najbolje služila vašim edinstvenim potrebam? Pridite na ajurvedski posvet.