Zakaj ašvaganda ni superživilo?

Superživila prehranski dodatki”Samo spijte ta čudežni prašek in vse vaše tegobe bodo minile!” so pogoste besede v oglasih in člankih o superživilih, superhrani ali prehranskih dodatkih. Dobri naj bi bili za vse osebe, ne glede na vzrok težav. Večinoma ti izdelki prihajajo iz tujine in so del tradicionalnega znanja o zdravljenju ali prehranjevanju. Uživanje teh izdelkov ni sporno, sporna so tri dejstva, katera bi morali vzeti v obzir preden jih začnemo uživati. Ašvaganda je dolgo časa veljala za superživilo, katero pa ni namenjeno vsakomur.

Ašvaganda kot tudi vsa živila, dodatki in zelišča imajo različne učinke na telo in um

Ali jih poznamo? Čeprav na to nikoli ne pomislimo, vse kar zaužijemo, ne glede na to s katerega predela Zemlje prihaja ima štiri učinke delovanja na telo in um. Žal so nekateri zahodni medicini še nepoznani, ajurveda pa jih pozna že tisočletja. Prvi je okus, ki spodbuja ali zavira delovanje notranjih organov ter vpliva na naša pozitivna ali negativna čustva; drugi učinek občutimo v želodcu, kot toploto ali hlad, tretji učinek se pokaže šele kasneje kot vpliv na povečanje ali zmanjšanje izločkov iz telesa.

Nekatera živila in predvsem zelišča imajo tudi specifičen učinek delovanja na določen organ, tkivo ali čustvo. Če zelišča na eni strani pozitivno učinkujejo na določeno težavo, imajo obenem tudi negativen ali dodaten učinek. Ta se izrazi, če užijemo neprimerno zelišče glede na vzrok težav.

Holističen pristop pomeni spremembo življenjskega stila

Še vedno zasledujemo cilj zdravja na neholističen način. Prepričanje, da bo ena tabletka, ena mešanica zelišč ali eno superživilo odpravilo težave, ki so nastale zaradi našega neprimernega življenjskega sloga, prehrane, aktivnosti, napačnega čustvovanja ali razmišljanja je zmotno. Na ta način še vedno želimo samo zakriti simptome in se ne spoprijeti s težavo od koder izvira.

Navajeni smo in tudi najlažje je poiskati hitro rešitev, kot pa se soočiti s seboj in narediti spremembo v svojem življenju.

Ena tabletka ni za vse

Vsi se razlikujemo med seboj in vsakdo ima svojo edinstveno konstitucijo.  Zaradi naše edinstvenosti se ne moremo primerjati z ostalimi, ravno tako tudi ne slediti splošnim prehranjevalnim in zdravstvenim trendom, ki so namenjeni vsem. Naša teža, velikost, metabolizem, vzdržljivost, apetit, spalne navade, odziv na stres, nagnjenost k boleznim, vse to in še mnogo več je pod vplivom naše edinstvene telesno umske konstitucije.

Zmotno je iskati rešitev v splošnem nasvetu. Vzrok za isto težavo je pri treh osebah lahko različen.

Ašvaganda & co.

Ašvaganda, shatavari, amla, brahmi, bibhitaki, shilajit, neem, guggulu, gotu kola…. seznam na spletu dosegljivih ajurvedskih zelišč se še nadaljuje. To so prosto dosegljiva ajurvedska zelišča, ki so se tradicionalno uporabljala šele po ajurvedskem posvetu in se danes prodajajo kot superživila, prehranski dodatki in rešitev za vse tegobe.

Najbolj sta poznani ašvaganda kot pomoč proti stresu, nespečnosti, utrujenosti in izčrpanosti ter shatavari kot podpora plodnosti in vitalnosti pri ženskah. Manj poznan učinek zelišča ašvaganda je adaptogenost in učinek v primeru avtoimunih bolezni; v primeru shatavarija je to protivnetno delovanje pri povišani pitta doši in kislini v želodcu. Torej je dobro zelišče tudi za moške in ne samo ženske.

Skorajda nikoli se na spletu ne navaja pomembnega učinka zelišč na doše vata, pitta in kapha, ki so gradniki telesa in uma ter obenem vzroki neravnovesji. Ašvaganda učinkuje na vata in kapha došo, tako da ju znižuje, ob tem da pitta došo povečuje. Shatavari znižuje vato in pitto ter povečuje kapho.

Kontraindikacije pri uživanju ašvagande so povečani toksini v telesu ter povišan princip pitta doše, uživanju shatavarija bi se morale izogibati ženske z zgodovino raka na prsih in jajčnikih in ob občutljivosti na estrogen ter vsi s povišanimi toksini in sluzjo v telesu.

Preden zapademo v splošno evforijo brezglavega jemanja superživil in prehranskih dodatkov se prej pozanimajmo kako bodo učinkovali na naš specifičen vzrok neravnovesja. Le tako nam bodo koristili.

Številna ajurvedska zelišča, med njimi tudi ašvagando in pripravke lahko kupite v spletni trgovini.

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge