Guggulu

guggulGuggulu je smola drevesa iz rodu mira (Cammiphora mukul), katera se uporablja v ajurvedi že tisočletja. Prve zapise o njeni uporabi najdemo v Vedah (najstarejši teksti na svetu) in sicer v Atharva Vedi, zapisih ki med drugim opisujejo uporabo 120 rastlin za namene zdravljenja in v ritualnih. Guggulu se je tako prvotno uporabljal kot kadilo ter zdravilo. Skozi tisočletja uporabe so različni tedanji zdravniki z opazovanjem učinkov na pacientih v knjigah zapisovali njegove številne učinke ter nadgrajevali možnosti uporabe.

Guggulu je znan kot snov, ki prodira globoko v tkiva in tam čisti toksine (amo v Sanskrtu) in jih odstrani (učinek lekhana). Ti so nastali kot posledica oslabljenega ali prekomerno delujočega prebavnega trakta in nepopolne funkcije presnove. Toksini lahko v tkivih (ajurveda jih pozna sedem – limfa, kri, mišice, maščoba, kost, živčno tkivo, reproduktivno tkivo) povzročajo številne simptome in bolezni.

Najbolj znani učinki guggulu smole so sledeči – čisti vse telesne kanale, žile, srce in maternico, prodira globoko v sklepe in tkiva, zmanjšuje maščobno tkivo, deluje protivnetno, zmanjšuje nove tvorbe in kakršnokoli nenormalno rast v tkivih, deluje proti diabetesu in holesterolu ter zdravi artritis.

Guggulu zmanjšuje vata in kapha došo, pri prekomerni uporabi lahko poveča pitta došo, deluje na vseh sedem tkiv in je suhe in tople kvalitete.

Največkrat se ga uporablja kot osnovnega nosilca drugih sestavin v globlja tkiva. Torej se ga uporablja v kombinaciji z drugimi ajurvedskimi zelišči in le redko samostojno.

Poznamo kar triindvajset različnih preparatov, ki vsebujejo guggulu, v Evropi jih dobimo le nekaj. Poglejmo si tiste, ki so tudi nam doseglji. Tradicionalno se uporabljajo za omenjene težave, vendar navedbe niso znanstveno dokazane.

Gokshuradi guggulu

Je diuretik, deluje protivnetno in protibikrobno, zmanjšuje ledvične kamne. Tradicionalno se ga uporablja za genito-urinarni trakt, pri vnetju mehurja ali ledvic, inkontinenci, pri preventivi ali redukciji ledvičnih kamnov. Uporablja se v primeru težav s prostato ter ženskih težav z leukorejo, endometriozo in težavah pri spočetju. Je odličen tonik za reproduktivne organe.

Kaishora guggulu

Deluje protivnetno, diuretično, proti vročini in čisti kri. Največkrat ga uporabljamo pri vnetnem artritisu, kjer so sklepi rdeči, vneti in boleči. Uporablja se v primeru putike. Ker ima afiniteto tudi do kože in reducira vnetja se uporablja pri ekcemih in psoriazi. Ta kombinacija guggula se predlaga v primerih bul in zatrdlin ter v primeru raka na dojkah ali jetrih.

Kanchanara guggulu

Ima protivnetno delovanje, afiniteta do limfnega sistema in delovanje proti tumorjem, ga uvršča med preparate, ki se uporabljajo v primeru vseh rasti v telesu, akumulacije tekočin v telesu, specifično deluje na otekline in zatrdline, povečane limfne žleze ter čisti limfni sistem. Je izbran preparat pri zmanjšanem delovanju ščitnice ter v primeru golše. Pri ginekoloških težavah kot so endometrioza, policistični jajčniki deluje na zmanjševanje odvečnega tkiva.

Triphala guggulu

Zmanjšuje holesterol, je laksativ, čisti kri in deluje protivnetno. Uporabimo ga tudi v primeru povečane telesne teže, počasnem metabolizmu, deluje v primeru hemoroidov in fistulah. Dviguje imunost telesa, deluje proti alergijam ter bleži revmatoidni in osteo artritis.

Yogaraj guggulu

Zvišuje cirkulacijo, deluje proti artritisu, čisti kri, ima protivnetno delovanje. Je najbolj znan preparat  v primeru degenerativnega artritisa, kjer so sklepi suhi, pokajoči, vneti in boleči. Deluje tudi v primeru revmatoidnega artitisa, lumbaga, putike, fibromialgije, sindromu karpalnega kanala, išiasu in krčih.

Guggulu preparate uživamo od enega do treh mesecev, nato moramo uživanje prekiniti ali zamenjati z drugim.

Pred uporabo guggulu preparatov je najbolje se posvetovati na ajurvedskem svetovanju ter celostno pristopiti k spremembi življenjskega sloga in prehrane ter tako povečati pozitivne učinke guggulu smole na telo.

Guggulu preparate lahko kupite v spletni trgovini ali v centru Ajurjoga.

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge