Prehlad in gripa: kako okrepiti imunski sistem z ajurvedo?

prehlad in gripa

Se sprašujete kako okrepiti imunski sistem? Prehlad in gripa sta nevšečnosti, ki se nas lotita največkrat pozimi, ko se v naravi dodatno poveča kapha doša. S prihodom snega se kvalitete vlažnega in mrzlega še dodatno povečajo in vplivajo na več sluzi tudi v telesu. Vata doša k neravnovesjem ne prinaša nič dobrega, zato je potrebno skrbeti za redno spanje in hranjenje ter sproščanje. Ob povišani vata doši se agni (moč prebavnega sistema) zniža, kar prinaša izgubo apetita, slabšo prebavo in kopičenje odpadnih snovi v telesu. Poglejmo si kaj pravi ajurveda, kako preprečiti ali ustvari ravnovesje v telesu, ko nas obiščeta prehlad in gripa.

Kako okrepiti imunski sistem?

Ingver za prehlad in gripo

Ingver je naš najboljši prijatelj v tem obdobju, saj nas greje, čisti limfo, suši odvečno sluz in blaži kašelj s sluzjo. Uporabimo ga lahko v hrani ali pripravimo čaj. Uporaben je v sledeči mešanici: ingver 1 del, cimet 1 del, limonska trava 2 dela, čajno žličko te mešanice  namočimo za 10 minut v skodelici vroče vode, precedimo in po želji dodamo med. Čaj lahko pijemo večkrat na dan.

Tulsi

Tulsi ali sveta bazilika je idealna rastlina za čas prehlada in gripe saj deluje na pljuča in zmanjšuje sluz, zmanjšuje povišano telesno temperaturo in krepi imunski sistem. Pri nas ga dobimo v obliki posušenih listov iz katerih lahko pripravimo odličen čaj. Tulsi velja za rastlino, ki prinaša pozitivne ali sattvične kvalitete v um.

Chyawanprash

To marmelado prijetnega okusa bodo z veseljem uživali tudi otroci. Najprimernejši čas je jutro, na tešče lahko z nekaj tople vode ali mleka užijemo eno čajno žličko. Nič pa ne bo narobe, če jo namažemo tudi na kruh. Zelo dobro preprečuje prehlad in zimske težave, pomaga pa tudi za okrevanje po bolezni.

Sitopaladi

Sitopaladi je starodavna ajurvedska formula, ki med drugimi sestavinami vsebuje tudi kardamom, dolgi poper in cimet. Vse te začimbe delujejo na dihalni sistem, ga čistijo in odpirajo, s čemer poskrbimo za lažje izkašljevanje in dihanje. Pol do ene čajne žličke tega prijetnega prahu dodamo v 1 dcl tople vode in pijemo dva do trikrat dnevno.

Kapljice za nos

Zelo učinkovite v boju proti prehladu in kot preventiva so čistilne kapljice imenovane anu thaila s katerimi izvajamo postopek nasya. Tudi te so narejene po starodavni ajurvedski recepturi. V sezamovo olje so vkuhana zelišča, katera čistijo nosno votlino in sinuse ter tako pomagajo pri prehladu. Za nego nosu v zimskem času pa lahko uporabljamo tudi negovalne kapljice nasya.

Pitje vroče vode

Pitje vroče vode večkrat dnevno je učinkovit način za odstranitev strupov iz telesa in za pospešitev okrevanja.

Brez pšeničnih in mlečnih izdelkov

Tako pšenica kot mlečni izdelki so hladne, težke in lepljive kvalitete, ravno teh katere želimo zmanjšati v telesu v času prehlada in gripe. Zato jih je potrebno izločiti iz jedilnika za krajše obdobje.

Trikatu

Mešanica trikatu je sestavljena iz treh pekočih začimb – ingverja, črnega popra in dolgega popra. Ker zelo greje in suši bo odličen dodatek v hrano in nam od znotraj pomagala v boju z odvečno sluzjo.

Topla in kuhana hrana

Hrana naj bo topla in kuhana, najbolje da tudi začinjena z začimbami, ki krepijo agni. To so kumin, svež ingver, kurkuma, kardamom, črni poper in gorčiča. Pripravimo jih tako, da jih najprej na gheeju popražimo in nato dodamo zelenjavo, riž ali lečo in kuhamo kot običajno.

Počitek

Počitek je zelo pomemben za zdravljenje, zato počivajte in sproščajte kolikor je možno.

Več individualnih ajurvedskih nasvetov dobite na svetovanju! Omenjeni izdelki so na voljo v spletni trgovini.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge