Ajurvedska diagnostika

Ajurvedi so poznani načini, kako opazovati telo in s tem ugotoviti, katere doše prevladujejo, kje so vzroki za trenutno neravnovesje, v kateri stopnji bolezenskega procesa se oseba nahaja ter kaj storiti za dolgoročno rešitev.

Ajurvedska diagnostika je poseben postopek pregleda osebe in funkcij telesa, pri katerem se poslužujemo spraševanja – prashna pariksha, dotika – sparsha pariksha in vizuelnega pregleda – darshana pariksha. Pri tem pridobivamo informacije o osmih pokazateljih zdravja, preko katerih ugotovimo trenutno stanje osebe. Ashtavida pariksha zajema pregled jezika, oči, oblike telesa in kože, pulzne diagnostike – nadi pariksha, spraševanje o treh izločkih.

Pri ajurvedski diagnostiki je zelo pomemben pogovor s klientom, kateri natančno opiše sedanje stanje in počutje ter pretekle težave. Velik poudarek je na razumevanju prebavnega sistema, prehranjevalnih navad, dnevne rutine, dnevnih aktivnosti in narave medosebnih odnosov. Celoten postopek diagnostike traja približno devetdeset minut, saj le tako lahko pridobimo vse potrebne informacije o ajurvedski konstituciji – prakruti; sedanje stanje vata doše, pitta doše, kapha doševikruti; moč prebavnega ognja – agni, stanje sedmih tkiv, kanalov in organov; prisotnost toksinov v telesu – ame ter vzrok in stopnjo procesa bolezni – samprapti. Pulzna diagnostika se opravi z napravo – merilcem variabilnosti srčnega utripa, ki pokaže vse potrebne parametre.

VIDEO – Kako poteka ajurvedska diagnostika in svetovanje?

Ajurvedska diagnostika ugotavlja naslednje vzroke bolezni

Ajurvedska diagnostika je sredstvo, ko želimo najprej odkriti vzrok nastanka bolezni ter ga odstraniti. Le tako bodo nadaljnji postopki sploh imeli učinek. Zgolj vnašanje zelišč ali čiščenje telesa ne bo imelo dolgotrajnih učinkov, če ne odstranimo vzroka bolezni, ki pa je vedno v načinu življenja ali prehranjevanja. Ajurveda razdeli vzroke za nastanek bolezni na zunanje in notranje. Med slednje spadajo: neustrezna prehrana, začimbe in zelišča glede na individualno konstitucijo ali neravnovesje, nepravilno kombiniranje hrane, neustrezen način življenja in aktivnosti, ki jih izvajamo, neustrezna dnevna rutina, stres, posameznikovo razmišljanje in čustvovanje ter nezadovoljstvo v odnosih. Neprimerni čistilni postopki, ob nepravem času ravno tako vplivajo na povišanje doš. Tudi neprimerni jogijski položaji, dihalne tehnike in meditacije vplivajo na spremembo doš vata, pitta in kapha. Prevroče ali premrzlo okolje, kjer izvajamo jogijske tehnike tudi vpliva na neravnovesje doš. Ravno tako zunanji vplivi vremena in letnih časov povzročajo neravnovesja. Vse kar vnašamo v svoje telo s hrano in preko petih čutil vpliva na nas. Ko enkrat razumemo te faktorje, lahko pričnemo s primernimi ukrepi.

Samprapti – stopnje razvoja bolezni

Zelo zanimivo je, kako ajurveda vidi razvoj bolezni. Samprapti ali bolezenski proces je v ajurvedi razdeljen na šest stopenj.

Prvi dve stopnji se dogajata v prebavnem traktu, kjer se doše kopičijo. Doše povzročajo težave v organih, kjer so naravno prisotne in sicer kapha v želodcu, pitta v tankem črevesju in vata v debelem črevesju. V tretji stopnji se doše širijo v obtok in svoja sekundarna mesta. Tu povzročajo prve simptome neravnovesja in s svojimi kvalitetami vplivajo na naše počutje. V četrti stopnji doša vstopa v oslabljeno tkivo ali organ in oseba občuti prve simptome bolezni. V peti stopnji se doša depozira v tkivo in bolezen se izrazi v polnem razmahu. Zahodna medicina potrdi bolezen šele na tej stopnji, pred tem je ne zna. Šesta stopnja je zadnja. Doše takrat vplivajo ne samo na funkcijo, ampak tudi na strukturo tkiv ali organov.

Ajurvedsko zdravljenje in preventiva

Ajurvedska diagnostika ugotovi neravnovesje že v prvih stopnjah razvoja bolezni, medtem ko z inštrumenti, testi in analizami to potrdimo šele v peti stopnji bolezenskega procesa. To je veliko pred zahodno medicino, ko je še veliko časa za enostavno, hitro in naravno ukrepanje. Tudi, ko je bolezen že v peti in šesti stopnji ajurveda pozna postopke, s katerimi lahko preobrne njen potek. Obstajajo pa seveda primeri, ko so posledice bolezni preveč globoke in je možno bolezen le upravljati.

Ajurvede se je zato pametno posluževati za preventivo, saj je uravnavanje neravnovesja v prvih treh stopnjah dosti lažje, kot kasneje zdraviti.
Metode s katerimi ajurveda vzpostavi ravnovesje v telesu so zelo različne, vendar vse naravne. Na podlagi vzroka neravnovesja se priporoči individualno kombinacijo napotkov. Ti so sestavljeni iz nekaterih področji in so specifični za vata, pitta ali kapha došo, princip agni, tkiva in neravnovesje: • prehrana, začimbe in napitki
• ajurvedska zelišča in pripravki
• ajurvedska dnevna in sezonska rutina
• življenjski slog
• primerne fizične aktivnosti
• ajurvedske čistilne tehnike
• masažna olja, eterična olja, barve
• marme ali akupresurne točke
• jogijski položaji, dihalne tehnike in meditacije.

V centru Ajurjoga izvaja ajurvedske preglede na tradicionalni način mag. Kaja Kastner Yadav.