Kako slovenska prehrana postane ajurvedska?

Ajurvedska prehranaVelikokrat slišim, da je prehranjevanje po ajurvedskih načelih preveč zahtevno, da je to indijska hrana, da ni dovolj časa za njeno pripravo, da je preveč pravil… Moram vam povedati, da temu ni tako! Bežno poznavanje ajurvede morda res daje vtis, da je priprava zapletena. A ko enkrat poznamo osnovna načela in svojo konstitucijo, lahko zelo hitro in enostavno pripravimo izvrstne jedi.

Ajurvedska prehrana ni nujno pripravljena iz eksotičnih sestavin, temveč je lahko lokalno pridelana hrana, izbrana in pripravljena na način, ki ustreza naši edinstveni konstituciji in neravnovesju. Temu lahko rečemo, da ustreza genskemu zapisu in metabolizmu telesa. Ajurveda je že tisočletja nazaj poznala koncept človekove konstitucije, ki ga je opredelila kot ob spočetju osnovan zapis telesa. Osem metod ajurvedske diagnostike, ki so del ajurvedskega pregleda razkrije, kateri principi in neravnovesje prevladujejo v telesu. Na podlagi tega se določi vrsta hrane, ki ustreza posamezniku.

V ajurvedi je zelo pomemben koncept agni, kateri vpliva na sposobnost prebavnega sistema, da prebavi, absorbira in asimilira hrano ter iz telesa izloči odvečne snovi. Kadar ti procesi potekajo nemoteno, toksini ne nastajajo in oseba je zdrava. Zelo enostaven način uravnavanja moči agnija, ki je lahko premočen, prepočasen ali spremenljiv, je kuhanje z ustreznimi začimbami. Kumin, koriander, kurkuma, lovor, ingver, klinčki, cimet, kardamom, črni poper, kamena sol, gorčična semena, origano, timijan, rožmarin, majaron, pehtran in druge začimbe ne bodo samo obogatile okus hrane, temveč jo bodo naredile lažje prebavljivo. Paziti moramo le, da z začimbami ne pretiravamo ter da so izbrane glede na naš tip agnija.

Kaj potrebujemo?

Za ajurvedsko prehranjevanje potrebujemo sadje, zelenjavo, stročnice, žita, mlečne izdelke, živalske beljakovine (če jih uživamo), oreščke, olja in začimbe, ki ustrezajo konstituciji in trenutnemu neravnovesju telesa. Individualen seznam hrane prejmemo na ajurvedskem svetovanju. Nepogrešljiva sestavina je tudi naša kreativnost in drznost v eksperimentiranju.

Ajurveda priporoča ghee kot osnovno maščobo s katero kuhamo, vendar lahko uporabimo tudi kokosovo olje, predvsem poleti. Ta olja ostanejo nespremenjena tudi pri višjih temperaturah, zato so najbolj primerna. To ne velja za olivno olje, katerega je najbolje dodati k že pripravljenim jedem. Kupujmo olja, ki so hladno stiskana.

Osnovna načela priprave ajurvedske prehrane

Sestavine pripravimo po naslednjem postopku:

  • najprej ‘zbudimo’ začimbe tako, da –na gheeju, kokosovem ali sončničnem olju pražimo začimbe v semenih oz. večje koščke, npr. gorčično seme, nariban ingver, česen, klinčke, kardamom v zrnju, kumin, lovor… dokler ne pričnejo pokati ali porumenijo, pražimo jih približno 1-2 min,
  • nato –dodamo začimbe v prahu, npr. koriander, kardamom, cimet, kumin, papriko, chili, kajenski poper, črni poper in pražimo 15 sekund,
  • –na koncu dodamo nežne suhe ali sveže začimbe, kurkumo ali asafoetido in pražimo še 5 sekund,
  • –dodamo izbrano zelenjavo, stročnice ali žita ter dušimo,
  • če želimo pripraviti juho ali mineštro dodamo vročo vodo in kuhamo,
  • solimo šele takrat, ko je jed pripravljena.

Bodimo drzni in eksperimentirajmo z okusi. Naj vam zaupam še eno skrivnost. Ko je jed že na krožniku, ji dodamo nekaj kapljic soka limete. Pa dober tek!

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge