Že uporabljaš naravni deodorant?

Naravni deodorantKemične substance, ki so škodljive našemu zdravju, so prisotne v številnih proizvodih, s katerimi se srečujemo skorajda vsakodnevno. Nekaterim toksičnim substancam se težje izognemo, ker so v okolju, kjer se dnevno zadržujemo ali delamo. Drugim se lažje, če poizvemo, v katerih proizvodih so vsebovane in omejimo njihovo uporabo. Hrana in pijača sta lahko dva velika vira aditivov in kemikalij. Redkeje pa pomislimo na kreme za obraz in telo, gele za tuširanje, šampone, zobne paste in deodorante. Vse kar dajemo na kožo, se absorbira v telo ter vpliva na našo notranjo kemijo. Zato pomislimo preden nanesemo dišečo kremo nase in preberimo seznam sestavin. Če vsebuje snovi, ki jih ne bi pojedli, predlagam, da jih tudi ne nanesete nase.

Komercialni deodoranti velikokrat vsebujejo aluminijeve okside, sintetične dišave, mineralna olja in alkohol. Aluminijev oksid, znan kot živčni toksin, dokazano vpliva na razvoj raka na dojkah, Alzheimerjevo bolezen in toksičnost jeter. Ostale sestavine lahko vplivajo na hormonsko ravnovesje, katero je zaradi vsakodnevnega stresa že tako na udaru. Zato je najbolje, da se komercialnim deodorantom izognemo.

Naravni deodorant

Poceni in učinkovita alternativa je domač naravni deodorant, katerega pripravimo v manj kot desetih minutah. Sestavine so naravne in kar je najpomembnejše, vse lahko tudi užijemo. Naravni deodorant v majhnih količinah nanesemo pod pazduho, lahko tudi med prste na stopalih. Za izdelavo potrebujemo sledeče sestavine:

  • sodo bikarbono
  • kokosovo olje
  • eterično olje lavande, čajevca, pomaranče ali vrtnice

Če deodorant izdelujemo poleti oz. v toplem vremenu, bo verjetno kokosovo olje tekoče, sicer ga je potrebno segreti na nizkem ognju, da se stopi. V steklenem lončku zmešamo sodo bikarbono in kokosovo olje v razmerju 2:1 oz. tako, da dobimo gosto zmes, konsistence kot je na fotografiji. Nato primešamo le nekaj kapljic eteričnega olja, katerega izberemo glede na došo vata, pitta ali kapha, ki jo moramo uravnavati. Ajurveda pozna poleg učinkov eteričnih olj na doše tudi njihove učinke na um, kar omogoča, da z uporabo nam primernega eteričnega olja pozitivno vplivamo na različna čustvena stanja.

Če vas zanima, katero eterično in katero masažno olje najbolj koristi vašemu edinstvenemu tipu telesa in trenutnemu neravnovesju, lahko to izveste na ajurvedskem svetovanju. Če pa vas zanima študij starodavne znanosti o življenju in zdravju, vabljeni v Šolo ajurvede in joge.

Naravna ajurvedska kozmetika Soultree vas čaka v naši spletni trgovini.