Recept za dober ghee

Recept za ghee

Ghee ali prečiščeno maslo je najbolj cenjeno živilo v ajurvedi. Je edina maščoba, ki zvišuje moč prebavnega sistema in s tem pomaga uravnavati težo. Ker ne vsebuje mlečnih beljakovin, je primeren tudi za osebe, ki ne morejo uživati mlečnih izdelkov. Dodajamo ga k vsem jedem in na njem tudi pripravljamo hrano. Ghee hranimo pri sobni temperaturi. S staranjem pa le pridobiva na zdravilnih učinkih. V templjih v Indiji hranijo posode z gheejem starim tudi sto let.

Učinki gheeja so sledeči:

 • znižuje vata in pitta došo
 • maščobne kisline, ki jih vsebuje, ščitijo pred diabetesom in oblogami v arterijah, zato potencialno ščiti pred boleznimi srca in ožilja
 • zvišuje moč prebavnega sistema – agni
 • ščiti stene črevesja
 • podpira zdravo črevesje in njegove funkcije
 • pomaga pri absorpciji in asimilaciji hranljivih snovi
 • zmanjšuje vnetja in pomaga obnoviti črevesne stene
 • žlička gheeja v večernem mleku spodbuja prebavo
 • zvišuje ojas – imunost našega telesa
 • krepi spomin in pomirja živce
 • pri kuhanju se ne zažge tako hitro kot ostala olja
 • večjih količin ne uporabljamo pri povišanem holesterolu in toksinih v telesu – ama

Ghee je tudi nosilec sestavin v globlja tkiva, zato je pomembno poznati učinke snovi, ki mu jih primešamo. Videla sem že mešanice gheeja s cimetom, ingverjem, tudi česnom in chilijem. Sigurno so ti okusi zanimivi, vendar bodimo pozorni, ker dodane sestavine s svojimi učinkovinami delujejo še globlje, kar nam lahko koristi ali škodi. Odvisno od naše doše. 

Še eno posebnost si velja zapomniti! Gheeja in medu nikoli ne mešamo v istih količinah po teži. Ta kombinacija v ajurvedi velja za toksično. Lahko je enega več in drugega manj. Na ta način bo vse v redu.

Priprava

Kako narediti ghee?

Pomembno je da, kupimo zelo dobro, ekološko maslo. Mleko iz katerega se pripravlja maslo danes žal ni več to, kar smo nekoč poznali. Le redke so kmetije, kjer se krave prosto pasejo na travniku in imajo telička ob sebi v času molže. Tako mleko je zelo hranljivo in zdravo, še posebej, če je polno in nehomogenizirano. Vsi ostali današnji načini pridelave mleka pa puščajo škodljive sestavine v mleku in njegovih izdelkih.

Recept za izdelavo gheeja je enostaven. Najpomembnejše je, da ga kuhamo na nizkem ognju in si vzamemo čas ter počakamo, da nastane prozorna tekočina. Torej, maslo damo v posodo in počasi segrevamo. Sproti odstranjujemo nastale pene z leseno žlico. Ko tekočina postane prosojna in zlato rumene barve, jo previdno prelijemo preko sterilne gaze v kozarec. Kozarec zapremo šele, ko se ghee ohladi. Hranimo ga v temnem prostoru, pri sobni temperaturi. Ni ga potrebno hraniti v hladilniku. Če smo sledili pripravi kot je zapisano, se ne bo pokvaril. Še več. Starejši kot je, bolj zdravilen je. Dodamo ga v mineštre, zelenjavo, kosmiče,…

Njegov ajurvedski učinek na doše je tak, da ugodno vpliva na vata in pitta došo, v večjih količinah lahko dviguje kapha došo. VP- K+-

Z ajurvedo si pomagamo na naraven in nam prilagojen način. Če bi radi izvedeli katera prehrana, začimbe, zelišča in način življenja ustrezajo vaši konstituciji, pridite na celostno obravnavo v okviru svetovanja iz ajurvedske medicine. Na ajurvedskem pregledu ugotovimo notranje stanje in nivo toksinov ter vam tako lahko predlagamo zelišča in najboljše izdelke za vašo kožo! Znanje o ajurvedi lahko poglobite na enoletnem izobraževanju iz uporabne ajurvede, ki ga organiziramo redno že od leta 2015.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge