Test ajurvedske konstitucije

Test ajurvedske konstitucije ali doša test nam pokaže okvirno sliko o tem, katera doša v nas prevladuje vata, pitta ali kapha.

Test ni diagnostični pripomoček, ampak nam ponudi možnost se približno opredeliti, katere so najbolj prisotne v telesu.

V primeru bolezni ali neravnovesji se je potrebno oglasiti na strokovnem ajurvedskem pregledu.

Ko poznamo svojo konstitucijo vata, pitta ali kapha lahko temu prilagodimo prehrano, začimbe, napitke, ajurvedska zelišča in dodatke, način življenja ter tudi jogijske položaje, dihalne tehnike in meditacije. Na ta način bomo ohranjali zdravje, vitalnost, energijo in dolgo življenje.

Test ajurvedske konstitucije

Ko se opazujete, imejte v mislih daljše obdobje vašega življenja, povprečje zadnjih deset let in ne trenutno stanje. Označite vse značilnosti, ki vas najbolj opisujejo. Če se ne morete odločiti med dvema, lahko označite oboje. Nato seštejete točke in ugotovite, katera doša prevladuje, katera je druga in katera najmanj izražena. Doša z največ točkami pomeni vašo ajurvedsko konstitucijo. Če dosežemo podobno število točk pri dveh došah pomeni, da v vaši ajurvedski konstituciji prevladujeta dve doši.

Še namig – test rešite skupaj s prijateljico ali prijateljem, ta vas bo bolj realno ocenil kot sami sebe.

Test ni namenjen ajurvedski diagnostiki in ne pokaže trenutnega neravnovesja, katero je pomembno za vzpostavitev ravnovesja. Test ajurvedske konstitucije dobite na tej povezavi.

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge