Kaj je ajurveda?

Kaj je ajurvedaSte se vprašali kaj je ajurveda? Ajurveda je najstarejša znanost o življenju, ki pozna povezave in medsebojni vpliv telesa, uma in duha na naše zdravje in počutje. Čeprav izhaja iz geografskega področja Indije, njena globoka spoznanja o delovanju Narave in človeka, veljajo po celem svetu enako in seveda tudi pri nas v Sloveniji. V njeni 5.000 letni zgodovini je preverjeno zdravila na naravni način. Z individualno določeno prehrano in zelišči, primernim življenjskim slogom in telesnimi aktivnostmi, čistilnimi tehnikami, subtilnimi tehnikami, jogo ter poudarjala stik s seboj. Zanimivo je, da ajurvedski teksti obravnavajo tudi kirurgijo ter uporabo kirurških inštrumentov, interno medicino, pediatrijo in druga področja.

Kako deluje ajurveda?

Ajurveda ne deluje le kurativno, temveč tudi preventivno. S tega vidika nas usmerja k primernemu in individualnemu izboru načinov, s katerimi poskrbimo za lastno zdravje.

Tudi raziskave današnje medicine, konkretno epigenetike potrjujejo, da življenjski slog, prehrana in zunanje okolje veliko bolj vplivajo na izražanje genov. S tem tudi na izbruh bolezni, kot naše osnovne genetske predispozicije. To pomeni, da lahko s primernimi ukrepi, sami ohranjamo zdravje in dobro počutje.

Bolezen pa lahko razumemo kot zadnji klic telesa, da moramo spremeniti svoje navade in razmišljanje.

Poleg zunanjih vplivov letnih časov, našega poklica in s tem povezan način našega delovanja, dnevnega urnika in navsezadnje odnosa do sebe in ostalih, je hrana tisti faktor, ki neposredno vpliva na naše počutje in zdravje.

V ajurvedi smo vsi različni!

Človeški prebavni sistem lahko primerjamo z avtomobilskim motorjem. Danes poznamo motorje, katere napaja dizel gorivo, bencin, plin in tudi elektrika. Nikoli ne bi pomislili natočiti bencin v dizelski motor, če pa se nam je to že ponesrečilo, vemo kakšne so posledice.

Tako je tudi z nami. Nekdo ima močan prebavni sistem, drugi spremenljiv, tretji pa počasen. Le redki so deležni uravnoteženega, ki prinaša:

  • primeren apetit in žejo,
  • odsotnost vetrov, napihovanja, kisline, zgage ali občutka teže v želodcu in drugih težav ter
  • vsakodnevno, enostavno odvajanje, brez neprijetnih vonjav.

Prehrana v ajurvedi

Zaradi teh razlik je pomembno, da vemo, kaj nam ustreza. Surovi korenček ali kuhana koleraba? Nekomu ustreza presni sok, drugi bo bolje shajal s toplo enolončnico. Nekomu koristijo pekoče začimbe, drugemu te škodijo.

Ravno tako je pomembno, katero hrano užijemo skupaj v enem obroku oz. njeno kombiniranje. Določene kombinacije hrane zmedejo naš prebavni sistem, kateri ne zmore učinkovito predelati snovi v nam hranljive. Te snovi ostajajo neizkoriščene in se kopičijo v telesu kot toksini, ki motijo delovanje telesa.

Notranje neravnovesje najprej nastane v prebavnem sistemu zaradi nam neustrezne hrane ali njenih kombinacij. Od tu se vplivi sčasoma širijo v krvni obtok in nazadnje v tkiva in organe, kjer se lahko izrazijo kot bolezen.

Običajne težave, ki to niso

Če se opazujemo, lahko zaznamo prve znake neravnovesij, kateri žal danes veljajo za povsem sprejemljive in neškodljive. Poglejmo kateri so:

  • vetrovi, napihovanje, povečana kislina, zgaga, občutek polnosti v želodcu, nizek ali prekomeren apetit, zaprtje, diareja, počasno odvajanje,
  • suha in razpokana koža, slaba cirkulacija, mrzle roke in noge, bolečine v križu, hujšanje, občutljivost na sonce, akne, izpuščaji, vnetja, vročinski valovi, prekomerna sluz, prehladi in kašelj, zastajanje limfe ali vode, prekomerna teža,
  • splošna utrujenost in bolečine, nespečnost, strah, nervoza, slab zadah iz ust, močan vonj potu, blata in urina, obloge na jeziku, paraziti in glivice.

Glede na naš edinstveni notranji ustroj in znake, ki se pojavljajo, ajurveda določi individualno hrano, začimbe in zelišča, katera nam bodo pomagala do ravnovesja. Če temu dodamo tudi ajurvedsko jogo, pozitivne spremembe v življenjskem slogu, aktivnostih in odnosih bomo celovito oz. holistično pristopili k svojemu zdravju. Ajurveda nam pokaže smer, pot pa moramo prehoditi sami.

V centru Ajurjoga od leta 2014 nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge