Zakaj sem proti smoothijem?

zakaj sem proti smoothijemČeprav so smoothiji polni hranljivih snovi, vitaminov in antioksidantov, lahko dejansko obremenijo prebavni sistem in škodijo zdravju. Res je tudi, da ne moremo zanikati občutka jasnosti in lahkotnosti v telesu, ki ga občutimo po zaužitju surovega sadja in zelenjave. A kljub temu, številni navdušenci po daljšem obdobju prehranjevanja s presno hrano, potrjujejo občutke neprizemljenosti, napihnjenost in presenetljivo tudi težave z odvajanjem. Zakaj? Ajurveda, mati vseh medicinskih sistemov, ima svoj zato.

Smoothiji so težko prebavljivi

Postopek prebave, torej mehanski in kemični proces pretvorbe zaužite hrane v manjše molekule, ajurveda primerja s podobo gorečega ognja. Cilj ajurvede je uravnotežiti ta ogenj, tako da bo vse obroke prebavil učinkovito in enostavno. Smoothiji zaradi vsebnosti presnih sestavin v sebi nosijo kvalitete grobega, mrzlega in lahkega. Zaradi številnih različnih sestavin pa tudi težkega in gostega. Ravno tiste kvalitete, ki gasijo ogenj. Velikokrat v smoothije dodajamo super živila, katera tudi zahtevajo, svoj ‘prebavni davek’. Za prebavo smoothija je zato potrebno več energije in encimov. Če jih primanjkuje, prihaja do prebavnih težav. Napihnjenost, vetrovi, zaprtje, težek občutek v želodcu… saj poznate zgodbo.

Smoothiji vsebujejo med seboj nezdružljive sestavine

Če pogledam recepte, ki krožijo po internetu, se vsi ponašajo sicer z zelo izvirnimi, a nesprejemljivimi kombinacijami. Predlagajo mešanje sadja, zelenjave, kravjega mleka, jogurta, sokov, vode, superživil ter celo zamrznjenih sadežev in ledenih kock!!!

Žal so le redki recepti skladni z osnovnimi načeli pravilnega kombiniranja hrane, ki jih je začrtala ajurveda. Slabo kombiniranje vodi do neprebavljene hrane in toksinov! Ti se kopičijo v prebavnem traktu ali pa prehajajo v obtok in kasneje v tkiva. Najmanj kar lahko povzročajo so sledeča neravnovesja – splošna utrujenost in bolečine, slab zadah iz ust, slaba prebava, močan vonj potu, blata in urina, obloge na jeziku, zaprte dihalne poti, zmanjšana želja po intimnosti, paraziti in glivice. Vam je kaj znano?

Presna hrana na dolgi rok preveč izčrpa telo in um

Omenila sem že, da presna hrana v sebi nosi kvalitete mrzlega, lahkega in grobega. Te kvalitete vplivajo in povišajo princip delovanja telesa, ki je odgovoren tudi za mobilnost v telesu in umu, vata došo.

Lahkost sprva prinese nižjo telesno težo, na dolgi rok pa preveč reducira in izčrpa vsa tkiva. Vpliva tudi na naš um, ki postaja vse bolj subtilen in neprizemljen. Prinaša tudi nespečnost in slab spomin. Mrzla kvaliteta prinese krčenje ožilja in s tem mrzle roke in noge, v hladnem jesenskem vremenu pa tudi bolečine in togost v mišicah in sklepih. Mobilna kvaliteta v telo prinaša nekontrolirana gibanja, krče in tresenje, palpitacije, v um pa pretirano razmišljanje, nezmožnost osredotočanja in tudi anksioznost.

Če pa se jim ne morete upreti…

Ajurveda je zakon. Če poznamo njena pravila, lahko vedno popravimo še tako neprimerno hrano in jo prilagodimo svojim edinstvenim potrebam. Ajurveda pozna sledeče napotke, kateri izničijo negativne učinke običajnih smoothijev. Ko jih pripravljate imejte to v mislih, sicer pa se prepustite vaši kreativnosti.

  • Manj je več. Uporabimo manj sestavin, največ tri različne.
  • Toplo je bolje kot mrzlo. Smoothie naj bo sobne temperature, v jesenskem in zimskem času pa obvezno topel.
  • Prava kombinacija. Ne pozabimo na dve pravili ajurvedskega kombiniranja hrane – nikoli ne mešamo svežega sadja in kravjega mleka oz. jogurta ter nikoli ne mešamo sadja in zelenjave.
  • Začimbe. Dodamo tople začimbe kot so ingver, cimet, kardamom, kurkuma ali kajenski poper.
  • Zdrave maščobe. Dodamo žličko hladno stiskanega kokosovega olja, ghee ali morda avokado.
  • Ali res potrebujete superživila? Prej se pozanimajte kakšne ajurvedske učinke imajo, kako učinkujejo na vaše specifično neravnovesje in če vam sploh koristijo.

Kot idejo vam zaupam recept za jesensko zimski smoothie. Odličen bo za zajtrk ali malico. Uživajte!

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge