Iva Marovt

Joga zame pomeni umik od zunaj navznoter, k sebi. Najprej v fizično telo in skozi jogijske asane in druge jogijske prakse, v um. Predstavlja mi poligon za preseganje meja mojega telesa in uma, za povezovanje s tistim ‘nekaj več’, z mojo dušo.

Sem Iva. Po formalni izobrazbi sociologinja. Družba in družbeno delovanje ter življenje posameznika v družbi, me je zanimalo že od najstniških let. Zakaj se vedemo v družbi tako, kot se, kako nas družba definira ter kako nas zaznamuje okolje, kultura in ljudje s katerimi si delimo življenjski prostor. O vsem tem pa se nisem samo učila na fakulteti, ampak sem želela tudi preizkusiti in doživeti. Z nahrbtnikom na rami in natikači na nogah sem med študijem in kasneje raziskovala Kitajsko, Vietnam, Indijo, Filipine, Venezuelo, Guatemalo in druge čarobne kraje in kulture po svetu. Po koncu šolanja sem se zaposlila v raziskovalno-svetovalnem podjetju, kjer me je prevzel svet marketinga, oglaševanja in komunikacij. Fascinirana nad tem kaj lahko doseže prava beseda na pravem mestu, sem se z vso vznesenostjo in polna ambicij podala v svet tržnega komuniciranja. Karierna pot me je vodila od največje medijske hiše do najuspešnejše slovenske spletne trgovine. Ogromno znanja in izkušenj, veliko zanimivih ljudi, nepozabnih doživetij in uspešno zaključenih projektov. A vedno močnejši občutek ujetosti v neiskrene odnose, konstanten stres in pritiski, so mi prinašali vedno več nezadovoljstva.

Smisel in sprostitev sem začela iskati v jogi, ki mi je predstavljala pobeg iz zunanjega sveta v moj svet, v moje telo in skozi fizično prakso, v moj um. Odprl se je nov svet raziskovanja sebe, iskanja kdo sem jaz, ko se otresem vseh mask, ki jih nosim. Namesto doseganja marketinških planov sem se posvetila iskanju in doseganju najboljše različice sebe. Pot, ki ji ni nikoli konca.

Poleg joge me je vseskozi zanimal tudi svet energij. Raziskovanje drugega človeškega ovoja – pranamaja koshe, me je prevzel. Tako sem v svojem raziskovanju bolj subtilnih oblik človeškega bivanja, opravila 1. in 2. stopnjo Usui Reiki Ryoho energijskega zdravljenja, se udeležila številnih individualnih terapij, radiestezijskih delavnic in raziskovala svet karmične diagnostike na delavnicah Marjana Ogorevca. Po 7 letih bolj ali manj redne prakse joge sem začutila, da je čas, da znanje joge poglobim na učiteljskem tečaju v centru ajurvede in joge Ajurjoga, pri Kaji Kastner Yadav. Kaja je bila moja učiteljica joge zadnja leta. Približala mi je svet spoznavanja zmožnosti mojega telesa in raziskovanja spretnosti umirjanja uma skozi jogijske prakse in me navdušila s svojim znanjem, umirjenostjo in občutkom za sočloveka. Vse to želim kot učiteljica joge prenesti naprej. Želim, da vadeči vadbo zapusti zadovoljen, sproščen, pomirjen, bolj v stiku s sabo in z nasmehom na obrazu, ki ga bo spremljal vse do naslednje vadbe. Želim, da v jogi najdete prav to, kar sem našla jaz – več miru v srcu, jasnejše misli od katerih se znate tudi distancirat, manj stresa, več sočutja in hvaležnosti.

Iva poleg učenja joge v centru Ajurjoga, skrbi za vodenje centra in marketinške aktivnosti, občasno vodi individualne in skupinske zvočne kopeli in vodeno sproščanje/meditacijo s himalajskimi posodami.