Anksioznost, panični napad in ajurveda

Anksioznost v ajurvedi”Hitim, pred mano je rok za oddajo materiala in šef je že tretjič spremenil idejo kaj bi. Ni časa za kosilo, vendar mi kava pomaga, da me dvigne. Težko se koncentriram in skrbi me, kako bom lahko vse izpeljala. Doma me čaka še kup obveznosti, zato šele zvečer uspem pojesti krožnik mešane solate. Imam suho kožo, pogosto me zebe v roke in noge. Saj to ni nič nenavadnega, navsezadnje je zunaj mrzlo in piha. Časa mi primanjkuje in počutim se tesnobno. V glavi imam tisoč in eno misel. Pred dnevi, sem imela grozno noč. Zbudila sem se, ker mi je srce pospešeno razbijalo. Nisem vedela kaj je. Strah me je bilo. Dihala sem globoko in hitro, ker mi je zmanjkovalo sape. Mislila sem, da mi bo srce odpovedalo. Dobila sem krče v dlaneh in prstih in grozen občutek, da umiram. Pristala sem na urgenci. Pravijo, da sem zdrava in da bom dobila antidepresive. Bojim se, da se ponovi. Kaj če se mi to zgodi v trgovini ali avtomobilu?”. To je anksioznost, ki jo ajurveda obravnava celostno.

Anksioznost in panični napad ajurveda povezuje s povišano vata došo v živčnem tkivu, zato ni dovolj da delujemo le z meditacijo, dihalnimi in jogijskimi vajami, ampak obvezno podpremo tudi fizično in energetsko telo z ustrezno prehrano, zelišči in čistilnimi tehnikami. Le tako lahko odpravimo vzrok za anksioznost in panični napad.

Kaj povzroča anksioznost in panični napad po ajurvedi

Ajurveda temelji na predpostavki petih elementov, ki sestavljajo celoten univerzum kot tudi človeka. Ti elementi so prostor, zrak, ogenj, voda in zemlja. Nanje gledamo skozi lupo kvalitet, ki jih prinašajo in ne kot na dejanske fizične elemente. Z združevanjem elementov ajurveda definira principe delovanja telesa, imenovane vata, pitta in kapha doša. Vse tri doše opravljajo različne funkcije v telesu, zato so vse prisotne. Ljudje se med seboj razlikujemo glede na dejstvo, v kakšnem razmerju so doše izražene. Temu pravimo ajurvedska konstitucija in ta vpliva na naše umsko telesne značilnosti.

Vata došo sestavljata elementa prostor in zrak. Princip vata v telesu povzroča mobilnost. Mentalne funkcije, čutilne zaznave, živčni impulzi, dihanje, peristaltika, izločanje in cirkulacija so v njeni domeni.

Kako deluje ajurveda?

Če si želimo pomagati z ajurvedo, moramo poznati dva principa s katerima ajurveda deluje. To sta: enako povečuje in nasprotno zmanjšuje. Tega se poslužujemo, ko želimo pripeljati doše v ravnovesje in se nanaša na kvalitete, ki jih zaznamo v nas samih, v okolju, v hrani, ki jo uživamo, v aktivnostih, ki jih izvajamo…

Ker so lastnosti vata doše suha, lahka, mrzla, groba, subtilna in mobilna, se moramo poslužiti nasprotnih kvalitet, da jo uravnamo. Vata doša je delikatna, zato potrebuje hrano, aktivnosti in okolje, ki prinašajo oljnost, težo, toploto, mehkobo, maso ter stabilnost v telo in um.

Principi ajurvede delujejo prvotno na telo in preko tega na um, ki je v primeru povišane vata doše nemiren, razpršen in naprizemljen. Vata doša je povišana v živčnem tkivu – majja dhatu. Zato moramo delovati ne samo z jogijskimi tehnikami, ki sicer umirjajo mental, vendar obvezno tudi z ajurvedskimi protokoli, ki uravnavajo povišano vata došo v živčnem tkivu. Ti vključujejo specifično hrano ter obvezno tudi zelišča in čistilne tehnike – basti. Na ta način hitro in učinkovito delujemo na telo, energijo in mental.

Anskioznost in panični napad v ajurvedi – pomiritvene tehnike

Tisočletna znanost o življenju je ustvarjena tudi za današnji čas. Že enostavne spremembe v prehrani in načinu življenja bodo dale rezultate. Naslednje tehnike bodo pomirile vata došo in posledično nekatere simptome, ne bodo pa še odpravile vzroke. Ansksioznost lahko odpravimo z ajurvedo. Pomiritvene tehnike so sledeče:

 • Vnesimo rutino v spalne navade, zgodnji odhod v posteljo bo blagodejno vplival na regeneracijo telesa.
 • Redni in topli obroki so pomembni, zato si vzemimo čas za zajtrk, kosilo in večerjo.
 • Hrana, ki jo uživamo naj bo kuhana, popečena ali dušena. To pomeni, da ne jemo presne hrane, torej surovega sadja in zelenjave, saj vsebujejo kvalitete lahkega, mrzlega in grobega značaja, katerim se želimo izogniti.
 • Hrana naj bo vedno topla po temperaturi in kvaliteti. Najboljše so enolončnice, kjer se zelenjava, stročnice, žita in tople začimbe kuhajo skupaj. Ne pozabimo dodati že kuhani jedi veliko žlico olivnega olja ali gheeja.
 • Jejmo hrano sladkega, slanega in kislega okusa ter se raje izognemo hrani grenkega in trpkega okusa. Malo pikantnega nam ne bo škodilo.
 • Čez dan pijemo tople napitke, ki ne vsebujejo kofeina.
 • Za boljše spanje spijemo kozarec toplega mleka, kateremu dodamo ingver, kurkumo in muškatni orešček.
 • Večkrat na teden celo telo masiramo s toplim sezamovim oljem – abhyanga, kateremu lahko dodamo nekaj kapljic lavandinega olja. Ne pozabimo na lasišče in stopala. Toplo kopel ali tuš si privoščimo po masaži (pazimo, da nam ne zdrsne; mastne površine bomo najbolje očistili s čistilom za posodo).
 • Izogibajmo se mrazu in vetru ter se vedno zaščitimo s primernimi oblačili.
 • Izvajamo fizične aktivnosti, katere poudarjajo počasno, nežno in umirjeno gibanje ter usklajenost z dihanjem.
 • Vsak dan si vzamemo nekaj časa zase in se začutimo. Opazujemo telo, občutke in misli.

Masaže in joga za anskioznost in panične napade

Pri teh stanjih je tudi zelo učinkovita ajurvedska oljna masaža telesa ali antistresna masaža, kjer se uporabljajo medicirana topla olja ter odpravljajo blokade preko akupresurnih točk ali marm.

Vadba joge, ki je specifična za tovrstna neravnovesja – joga vata vsebuje specifične jogijske vaje, dihalne tehnike in meditacije, ki pomagajo pri povišani vata doši. Pomembna je tudi vadba joga nidre. Tovrstna joga poleg ajurvedskih napotkov predstavlja celovito rešitev za ravnovesje.

Individualni prostop v ajurvedi – odprava vzroka in resnično zdravljenje

Za odpravo vzrokov in popolno odstranitev odvečne vata doše iz živčnega tkiva moramo dobiti individualni recept, ki vključuje zelišča, specifično hrano, začimbe, tehnike čiščenja telesa in postopke dnevne rutine, ki delujejo na vata došo, agni (prebavni ogenj), amo (fizične in mentalne toksine), majja dhatu (živčno tkivo) in mano vaha srota (mental).

V Ajurjoga centru dobite individualne napotke, kako ravnati v primeru anksioznosti ali paničnih motenj, oglasite se na svetovanju iz ajurvedske medicine s pulzno diagnostiko.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge