Enostaven čaj za dobro prebavo

kumin koriander komarček čajVedno več ljudi se srečuje s težavami v prebavnem traktu, še posebej po zaužitju hrane. Zgodi se, da nas napihuje, tišči, imamo vetrove ali pekoč občutek v želodcu, kar je zelo neprijetno. Velikokrat pomislimo na alergijo in že izločimo krivca iz našega jedilnika. Vendar ajurveda gleda na te težave kot problem agnija ali nemoči prebavnega sistema. V tem primeru je agni šibek in potrebuje pomoč. Pomagamo si lahko sami in skuhamo čaj za dobro prebavo.

Zelo enostaven in okusen čaj, ki bo pomagal prebaviti zaužito hrano, si lahko pripravimo sami. Pomagal nam bo tudi pri uničevanju toksinov v prebavnem traktu. Čaj bo blagodejno vplival na vse tri doše, torej bo uravnaval vato, pitto in kapho. VPK=

Kako naredimo čaj za dobro prebavo?

  • 0,5 litra vode
  • 1 žlička semen koriandra
  • 1 žlička semen komarčka
  • 1 žlička semen orientalske kumine

Semena začimb stremo v terilniku in dodamo v vrelo vodo ter odstavimo z ognja. Počakamo 10 minut in precedimo. Čaj pijemo po obroku v manjših količinah, med obroki lahko zaužijemo tudi večje količine.

Za prebavo pomaga tudi ajurvedska mešanica treh sadežev triphala.

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge