Enostaven čaj za dobro prebavo

kumin koriander komarček čajVedno več ljudi se srečuje s težavami v prebavnem traktu, še posebej po zaužitju hrane. Zgodi se, da nas napihuje, tišči, imamo vetrove ali pekoč občutek v želodcu, kar je zelo neprijetno. Velikokrat pomislimo na alergijo in že izločimo krivca iz našega jedilnika. Vendar ajurveda gleda na te težave kot problem agnija ali nemoči prebavnega sistema. V tem primeru je agni šibek in potrebuje pomoč.

Zelo enostaven in okusen čaj, ki bo pomagal prebaviti zaužito hrano, si lahko pripravimo sami. Pomagal nam bo tudi pri uničevanju toksinov v prebavnem traktu. Čaj bo blagodejno vplival na vse tri doše, torej bo uravnaval vato, pitto in kapho. VPK=

Kako naredimo čaj za dobro prebavo?

  • 0,5 litra vode
  • 1 žlička semen koriandra
  • 1 žlička semen komarčka
  • 1 žlička semen orientalske kumine

Semena začimb stremo v terilniku in dodamo v vrelo vodo ter odstavimo z ognja. Počakamo 10 minut in precedimo. Čaj pijemo po obroku v manjših količinah, med obroki lahko zaužijemo tudi večje količine.

Za prebavo pomaga tudi čaj iz treh komarčkov oziroma ajurvedsko zelišče triphala.

Bi radi boljše spoznali vaše telo, katera hrana je primerna za vaš osebnostni tip, naročite se na ajurvedsko svetovanje pri mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. ajurvedska svetovalka in učiteljica joge.