Jesensko zimski smoothie naj ne bo presen

Mandljev dateljev smoothieAjurveda priporoča različno hrano glede na letni čas. Jesen in zima prinašata mraz in veter ter s slednjim suho, lahko, mobilno in grobo kvaliteto. Ko govorimo o kvalitetah, ki so v našem okolju in katere tudi s prehrano vnašamo v telo, moramo poznati glavni ajurvedski princip uravnavanja neravnovesji. Ta govori, da enako povečuje in nasprotno zmanjšuje. Jesensko zimski čas ima kvalitete podobne ajurvedskemu principu odgovornemu za mobilnost v telesu in umu – vata doši. Če v telo vnašamo hrano kvalitete mrzlega, suhega, lahkega in grobega značaja, bomo vata došo še dodatno povečali. Jesensko zimski smoothie bo te lastnosti ublažil.

Posledice njenega zvišanja v telesu so lahko vetrovi, zaprtost, bolečine v križu, suha in razpokana koža, slaba cirkulacija, mrzle roke in noge, hujšanje, tiki, nespečnost, strah, nervoza, anksioznost, občutek neprizemljenosti in druga kompleksnejša vata neravnovesja.

Presna hrana, torej surovo sadje in zelenjava ter tudi mrzla in suha hrana imajo kvalitete, katerim se želimo v jesensko zimskem času izogniti. Jutranji smoothie, ki bo blagodejno vplival na počutje naj bo topel, oljnat in hranilen. Takšna naj bo tudi ostala prehrana.

Recept za jesensko zimski smoothie

  • 2 dcl toplega bio nehomogeniziranega mleka (lahko tudi mandljevega, riževega ali ovsenega mleka)
  • 3 sveži dateljni
  • 5-6 namočenih in olupljenih mandljev
  • 1 žlička gheeja
  • ščepec kardamoma, cimeta in vanilije

Najbolje, da čez noč namočimo mandlje in jih zjutraj olupimo. Če nimamo svežih dateljev, lahko uporabimo tudi suhe, katere pred uporabo pol ure namakamo v vodi. Nato vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom in še topel napitek spijemo. Mmmmm…

Ajurvedski učinek na doše – napitek bo znižal vata in pitta došo, lahko poveča kapha došo.

Bi radi izvedeli katera hrana za vas ni priporočljiva v zimskem času? Si želite pomagati z ajurvedo? Pridite na ajurvedski posvet ali v šolo ajurvede in joge!