Ajurveda zdravi preko petih čutil

Ajurveda deluje preko petih čutilAjurveda celostno obravnava človeka in pri tem upošteva vse dejavnike, ki vplivajo na telo, um in dušo. Ajurveda je danes poznana kot zdravilni sistem, v katerem igra ključno vlogo prehrana, ki se določa glede na prevladujočo došo vata, pitta in kapha oz. psihofizično konstitucijo ali neravnovesje. Manj znano pa je, da ajurveda uporablja tudi številne subtilne terapije. Ajurveda zdravi preko petih čutil in daje velik pomen vnosu informacij vanje. Kvaliteta informacij, ki jih nosijo zvok, dotik, vid, okus in vonj lahko pozitivno ali negativno vpliva na naš edinstveni psihofizični ustroj. Prekomerna, premajhna ali neprimerna uporaba ali stimulacija petih čutil vodi do neravnovesja uma in tako do bolezenskih stanj. V Sanskrtu se to imenuje Asatmya indriya artha samyoga. Danes vemo, da hipotalamus, majhna žleza v možganih, prejema informacije iz notranjega in zunanjega okolja. Uravnava lakoto, žejo in telesno temperaturo ter delovanje avtonomnega živčnega sistema. Preko hipofize orkestrira delovanje endokrinih žlez.

Ajurveda je od davnega poznala povezavo med petimi čutili, telesom in umom ter uporabljala številne tehnike s katerimi je nanje vplivala. Z ajurvedsko diagnostiko ugotovimo edinstveno konstitucijo ter neravnovesje človeka in tako izdelamo formulo, ki vsebuje tehnike prilagojene osebnim potrebam. Poglejmo katere tehnike pozna ajurveda.

Zvok

Zvok, shabda, se širi po prostoru in ga zaznavamo z ušesi. Danes tudi sodobna znanost vidi celotno kreacijo kot vibracijo različnih frekvenc. Kjer je vibracija, tam je tudi zvok. Tako lahko celotno kreacijo oz. univerzum in človeka razumemo kot kompleksno združenje zvokov. Če zvoke uporabljamo na določen način, lahko postanejo ključ za nove dimenzije življenja in notranjih izkušenj. Zvok povezujemo z elementom prostora, ki je gradnik vata doše.

 • Ajurveda pozna primarne zvoke čaker, bija mantre, ki uravnavajo posamezen element in z njim povezano čakro.
 • Poleg tega ajurveda uporablja jezik Sanskrt, kateri se ponaša z zvoki abecede, ki vibrirajo s frekvencami posameznih organov ali delov telesa. Ko recitiramo te črke, vplivamo na notranje organe in uravnavamo njihovo delovanje. Po tem principu delujejo tudi mantre. Poznane so številne zdravilne mantre, ki se uporabljajo tako v ajurvedi kot v jogi. Pri tem je pomembno, da črke pravilno izgovarjamo, saj le tako dosežemo zdravilno frekvenco.
 • Tudi iskren pogovor, svetovanje, kjer sogovornika sočutno poslušamo ima zdravilne učinke.
 • V to skupino spadajo tudi zvoki himalajskih posod ter gongov.

Zvočne terapije s sedmimi himalasjkimi posodami so še posebej dobrodošle v primeru stresa, čustvenih in mentalnih blokadah, bolečinah, neravnovesij v prebavnem traktu, pri anksioznosti in depresiji. V Ajurjoga studiu izvajamo individualne in skupinske zvočne terapije.

Dotik

Dotik, sparsha, začutimo na koži že ob rahlem dotiku zraka. Dotik je prvo čutilo, ki se razvije pri človeku in tudi zadnje, ki izzveni v starosti. Z dotikom se dotaknemo ne samo fizičnega telesa, temveč tudi vplivamo na globoko potlačena čustva, ki so zasidrana v vezivem tkivu. Dotik povezujemo z elementom zraka, ki je tudi gradnik vata doše. 

 • V ajurvedi je zelo poznana oljna masaža telesa ali abhyanga, katero lahko izvedemo tudi sami doma. Za oljenje telesa izberemo olje, ki ustreza naši doši ter si tako damo ljubezen, hranimo in negujemo telo, blažimo utrujenost in umirimo doše. Abhyanga neguje kožo in spodbuja dolgoživost. Njena posebnost je tudi to, da kopel opravimo po oljenju. Poznane so seveda tudi številne druge tehnike masaž ter polaganja zdravilnih obkladkov.
 • Ajurveda pozna tudi marme ali akupresurne točke. Marma terapija je starodavna praksa, katere cilj je usmerjanje subtilne energije v telesu, prane, z namenom podpore zdravljenja telesa. Uporablja se 107 točk, katerih pritisk uravnava delovanje notranjih organov in uma. Ta način je pot do notranje lekarne.
 • Mudre so določene pozicije prstov in dlani, ki delujejo na pet elementov in spodbujajo komunikacijo med telesom, umom in dušo.

Ajurvedske oljne masaže delujejo predvsem na uravnavanje vata doše, odpravo bolečin, stimuliranje pretoka energije in poglobljeno sproščanje. Marma masaža gre še korak dalje in dodatno odpravlja čustvene in mentalne blokade. Ajurvedske masaže in marma terapijo izvajamo v Ajurjoga studiu.

Vid

Vid, rupa, je čut za zaznavanje svetlobe in ga povezujemo s prvim vidnim elementom, ognjem. Svetloba je majhen del v velikem spektru frekvenc elektromagnetnega sevanja. Različne frekvence znotraj tega dela spektra zaznavamo kot barve. Znano je, da barve vplivajo na naše razpoloženje, čustva in vedenje. Vid povezujemo z elementom ognja, ki gradi pitta došo.

Ko svetloba prečka prizmo, se ta razdeli na sedem barv: rdečo, oranžno, rumeno, zeleno, modro, indigo in vijolično. Te barve v istem vrstnem redu sovpadajo s sedmimi čakrami ali energetskimi centri v telesu.

 • Ajurveda pozna kromoterapijo, torej barvno terapijo in jo uporablja pri uravnavanju delovanja čaker.
 • Poleg tega, posamezne barve vplivajo na vata, pitta in kapha došo. S pravilnim izborom in uporabo jih lahko uravnavamo.
 • V skupino terapij, ki vplivajo preko vida spada tudi tratak, terapija s kristali in kamni ter geometričnimi simboli ali jantrami.

Okus

Okus, rasa, je čutilna zaznava, ki jo zaznamo na jeziku, ko je ta vlažen, torej prežet z elementom vode. Ajurveda pozna šest okusov: sladko, slano, kislo, pekoče, grenko in trpko. Njeno je tudi edinstveno znanje o razmerjih med okusom, močjo prebave in terapevtskimi učinki, ki jih ima hrana na vata, pitta in kapha došo. Poleg tega okusi vplivajo tudi na delovanje notranjih organov ter čustveno razpoloženje. Okus povezujemo z elementom vode, ki gradi pitta in kapha došo.

 • Šest okusov je prisotnih v hrani, začimbah in zdravilnih zeliščih. Ko poznamo okuse, lahko razberemo kakšno delovanje bodo imeli na vata, pitta in kapha došo, organe in čustva. Iz tega razloga sledi, da je vsa hrana ajurvedska, tudi peteršilj, korenček, jabolko ali domača jota. Znanje o tem, katera specifična hrana ustreza našemu trenutnemu stanju, pa je plod ajurvede. Vse kar obstaja je lahko zdravilo ali strup – odvisno kdaj, v kakšni količini in za koga se uporablja.

Izbira ustrezne prehrane in tako tudi okusov je stvar individualnega trenutnega stanja doš vata, pitta in kapha, kar ugotovimo na ajurvedski diagnostiki. Ajurvedska svetovanja s pulzno diagnostiko izvajamo že od leta 2014, v slovenskem jeziku!

Vonj

Vonj, gandha, ima močno povezavo z živčnim sistemom, spomini in čustvi. Znani vonji nas lahko hitro popeljejo v pretekle izkušnje. Vonj povezujemo z elementom zemlje, ki gradi kapha došo.

 • Aromaterapija se uporablja v ajurvedi. Eterična olja imajo različne učinke na vata, pitta in kapha došo ter na mentalno in čustveno stanje posameznika. Eterična olja lahko uporabimo v kopeli, dodajmo v masažna olja ali kreme ali jih uporabljamo kot osebni parfum.
 • Kadila in naravne smole ravno tako vplivajo na naše razpoloženje in prečistijo prostor.

Ajurveda usmerja posameznika pri izboru primernih metod, substanc, točno določenih zvokov, olj, barv, arom, okusov, ki bodo služili njegovi ali njeni edinstveni konstituciji ali trenutnemu neravnovesju. V poplavi različnih metod zdravljenja, je ajurveda pravi kompas, ki nam bo pomagal pravilno izbrati.

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge