Kaj bi za zajtrk?

Pripravili smo vam odgovor na kaj za zajtrk, da boste ostali zdravi in učinkoviti pri delu. V ajurvedi velja, da je zajtrk pomemben, vendar ne največji obrok dneva. To mesto pripada kosilu, ki naj bo v času, ko je sonce najvišje na nebu. Takrat je tudi naš prebavni sistem najbolj pripravljen pretvoriti zaužito hrano v nam hranljive snovi.

Zajtrk naj bo zato manjši obrok, ki nas bo nahranil in pripomogel k učinkovitemu opravljanju dela v dopoldanskem času. Jeseni in pozimi se načeloma priporoča topel zajtrk. V primeru izjemno močnega prebavnega sistema pa je dobrodošlo tudi samo sadje.

Ko zaužijemo izbrano vrsto hrane, ki ugodno deluje na naš edinstven prebavni sistem, se bomo veliko bolje počutili, bili učinkoviti pri delu in tudi ohranjali zdravje.

Kaj za zajtrk na ajurvedski način?

Sestavine za hranljiv in lahek zajtrk so sledeče:

  • 1/2 skodelice amaranta, kvinoje, basmati riža ali ovsenih kosmičev
  • 1/2 skodelice mandljevega mleka
  • 5-6 namočenih in olupljenih mandljev
  • namočeno suho sadje (dateljni, rozine ali suhe slive)
  • 1 žlička kokosove ne sladke moke
  • 1/2 žličke gheeja ali kokosovega olja
  • ščepec kardamoma
  • ščepec kurkume

V kosmiče zelo rada dodam mešanico začimb za kavo, ki vsebuje kardamom, klinčke, cimet in druge tople začimbe, ki dajo poseben okus in vonj jedi.

Čez noč namočimo mandlje in jih zjutraj olupimo. Suho sadje namakamo približno pol ure pred uporabo. Izbrano žito in kokosovo moko kuhamo v vodi dokler ni kuhano in nato odlijemo vodo. Dodamo namočeno suho sadje, začimbe, ghee in mandljevo mleko ter minuto pokuhamo. Tako enostano je to.

Zgornji recept bo pozitivno učinkoval na pitta došo in jo uravnaval. V primeru neravnovesji vata ali kapha doše je bolje, da recept prilagodimo.

Vata doša lahko zgornjim sestavinam doda cimet in naravno sladilo ali uporabi pšenične kosmiče. Kapha doša pa bo bolje shajala z ajdo, ječmenom, koruznim zdrobom ali proseno kašo. Lahko doda cimet, vendar ne mleka, mandljev, kokosa in suhega sadja. Lahko pa si privošči žličko medu.

Ob tem zajtrku lahko spijemo manjšo skodelico indijskega masala chaija. Kavi se je najbolje odpovedati, ker ne samo zakisli telo, temveč tudi vpliva na nadledvično žlezo, katera pospešeno prične izločati kortizol – stresni hormon. Kavo sem že večkrat v šali poimenovala  ‘stres brez stresa’. Sami pa presodite ali ga še dodatno potrebujete v svojem življenju. Če se sprašujete kje je tu sadje ali naravni sok, predlagam, da si ga privoščite za dopoldansko malico, ločeno od ostalih obrokov.

Mešanico začimb za kavo ter druge začimbe in zelišča lahko kupite v spletni trgovini.

Vas zanima katera doša ste in katera vrsta žita, sadja, napitkov in sladil je za vas najbolj primerna? Pridite na ajurvedsko svetovanje. Z ajurvedsko diagnostiko ugotovimo kaj ste in kaj potrebujete za zdravo in polno življenje.