Kurkuma in njeni zdravilni učinki

KurkumaKurkuma je začimba, ki izhaja iz tropskih predelov Azije in njeno sanskrtsko ime Haridra pomeni rumena. Zaradi njenih številnih zdravilnih učinkov, bi morala najti mesto v vsaki kuhinji. Kurkuma se pogosto uporablja v ajurvedski medicini pri zdravljenju alergij, težavah z imunostjo, bolezni jeter in pri nevroloških motnjah. Dodajamo jo lahko v enolončnice ali napitke, poda se k zelenjavi, z njo lahko obarvamo sladice v rumeno barvo.

Kako od kurkume dobimo največ?

Kurkuma najbolje razvije svoj učinek, če jo kombiniramo z maščobo, torej z gheejem ali kokosovim oljem, ter ji dodamo mleti črni poper. Poper ponese aktivne substance globlje v tkiva in pomnoži njeno delovanje. Priporočljivo je tudi, da kurkumo kombiniramo s hrano sladkega okusa. To je lahko riž, sladki krompir, riževo ali mandljevo mleko, kokos, mandlji,… Tudi to bo pomagalo, da učinkovine kurkume prodrejo globlje v tkiva. Sedaj lahko razumemo, zakaj kapsule kurkume, ki se dobijo na tržišču in se zaužijejo le z vodo, nimajo pravega učinka. Najbolje bo, da kurkumo dodajamo v enolončnice, rižote, lečo, kitchari, dušeno zelenjavo ali sadje.

Ajurveda pripisuje kurkumi sledeče učinke:

  • uničuje toksine v črevesju in patogene bakterije
  • spodbuja zdrav prebavni trakt
  • učinkuje preventivno pri raku na črevesju
  • zavira rast in širjenje rakavih celic v telesu
  • pomaga pri diabetesu in odvečnem maščobnem tkivu
  • deluje proti vnetjem v telesu
  • čisti kri
  • znižuje nivo holesterola
  • pozitivno vpliva pri težavah s kožo, predvsem ekcemi in luskavica
  • čisti jetra in pomaga pri težavah z žolčnimi kamni
  • protivnetni učinki pomagajo pri vnetih sklepih, artritisu
  • deluje antibakterijsko in antioksidativno
  • preprečuje Alzheimerjevo bolezen
  • je naravni analgetik
  • grgranje tople vode s kurkumo preprečuje in blaži vneto grlo

Kurkuma načeloma uravnava vata, pitta in kapha došo, v večjih količinah lahko povečuje pitta došo. Njen okus je pekoč, grenak in trpek, energija je topla, njen post prebavni učinek pa pekoč.

Večerno mleko – zlato mleko

Če tekom dneva nismo uspeli zaužiti kurkume s hrano, lahko to enostavno nadomestimo v večernem mleku. Potrebujemo sledeče sestavine:

  • 2 dcl nehomogeniziranega ekološkega ali mandljevega mleka
  • 1/4 žlike kurkume
  • ščepec kardamoma, cimeta
  • 1 žlička presnega medu

Mleko zavremo, dodamo začimbe in pustimo, da se ohladi. Med dodamo šele, ko se mleko ohladi na pitju primerno temperaturo. Pijemo pred spanjem na prazen želodec.

V večerno mleko lahko poleg naštetih začimb dodamo tudi druge sestavine. Tako dobimo še dodatne zdravilne učinke.

  • 1 čajna žlička gheeja v mleku deluje kot naravno odvajalo in spodbuja delovanje črevesja. Če tej kombinaciji dodajamo tudi med, pazimo, da med in ghee nista iste količine. V ajurvedi namreč velja, da so zaužite enake količine gheeja in medu (po teži) toksične.
  • 1 ščepec muškatnega oreščka v mleku pomaga proti nespečnosti in nas hitro ponese v svet sanj.
  • 1 ščepec ingverja deluje protivnetno.

Kurkumina voda za vneto grlo

Ko začutimo prvo praskanje in bolečine v grlu, lahko preprečimo nadaljnji razvoj bolezni tako, da pripravimo kurkumino vodo. V 2 dcl tople vode dodamo 1 žličko kurkume in zmešamo. Grgramo nekaj požirkov te tople tekočine in izpljunemo. Večkrat ponovimo postopek, dokler ne uporabimo vse tekočine. Mešanico grgramo zjutraj in zvečer.

Z ajurvedo si pomagamo na naraven in nam prilagojen način. V ajurvedi ni enega recepta za vse, temveč en recept za eno osebo! Če bi radi izvedeli katera prehrana in začimbe ustrezajo vaši konstituciji, pridite na celostno obravnavo v okviru svetovanja iz ajurvedske medicine. Znanje lahko poglobite v šoli ajurvede in joge.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja