Kitchari ajurvedska jed za vse doše

Kitchari je lahka, uravnotežena jed, ki ne obremenjuje prebavnega sistema. Zato se priporoča v času, ko smo šibki, bolni in pri postopkih ajurvedskega čiščenja telesa. Blagodejno vpliva na vse tri doše vata, pitta in kapha.

Odličen je tudi, ko potrebujemo toplo in hranljivo jed. Tako kot v jesenskem času, ko postanemo bolj dovzetni za bolezni kot so prehladi, gripe in viroze. Če si omislimo nekaj dnevno prehrano, ki bo lažja in hkrati pomagala očistiti toksine, bomo lažje kljubovali jesenskemu času. Kitchari je idealen za to. Čez dan lahko pijemo čaj iz orientalske kumine, koriandra in komarčka, kar bo še dodatno pomagalo odplakniti toksine. Te sestavine velikokrat vsebujejo otroški čaji, lahko si pa mešanico pripravimo sami.

Recept za kitchari:Kitcheri recept

  • 1 skodelica rumene bio mung dal leče
  • 1 skodelica bio basmati riža
  • kos svežega ingverja velikosti oreha
  • 2 žlici kokosove ne sladke moke
  • 1/2 žličke kumina
  • 1/2 žličke koriandra v prahu
  • 1/2 žličke kardamoma v prahu
  • 1/2 žličke kurkume
  • 5 klinčkov
  • 1 palčka cimeta
  • 2 lovorova lista
  • nekaj zrn črnega popra
  • kala namak sol
  • 3 žlice gheeja ali kokosovega olja

Bio mung dal lečo spiramo toliko časa dokler voda ni bistra. Namočimo jo preko noči ali vsaj 3 ure. Ingver olupimo in nastrgamo na drobne koščke. V večji in širši posodi raztopimo 2 žlici gheeja ter dodamo kumin, cimet, lovor in črni poper. Nekaj trenutkov pražimo, nato dodamo ingver, kokosovo moko, koriander in kardamom. Takoj zatem dodamo mung dal lečo in basmati riž ter toliko tople vode, da prekrijemo vse sestavine. Vremo 5 minut, nato zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 25 do 30 minut. Sproti preverjamo, da voda ne izpari popolnoma in jo po potrebi dodajamo. Pred koncem dodamo še kurkumo in sol. Na koncu dodamo še eno žlico gheeja.

Kitchariju lahko dodamo različno zelenjavo glede na konstitucijo vata, pitta ali kapha. Kitchari na fotografiji vsebuje korenček, semena črne gorčice, asafoetido – hing in svež koriander. Ta kombinacija posebej dobro vpliva na povišano vata došo.

Mešanice začimb za vata, pitta in kapha došo, bio mung dhal lečo in kala namak sol lahko kupite v spletni trgovini. Že pripravljen kitchari obrok, ki ga le skuhate, je na voljo v spletni trgovini. Bi se radi prehranjevali po ajurvedski načelih in glede na vašo edinstveno konstitucijo? Pridite na  ajurvedski posvet.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge