Žvrkljanje olja za zdrave dlesni in zobe

Žvrkljanje olja

Ste že poskusili žvrkljati olje v ustih? Ste o tem brali pa vas ni prepričalo? Žvrkljanje olja v ajurvedi je postopek, kateri je znan že tisočletja in prinaša številne koristi za zdravje.

Držanje večje količine olja ali druge medicirane snovi, tako da je ne moremo premikati v ustih imenujemo gandush, žvrkljanje manjše količine olja pa kavala.

Poleg umivanja zob, uporabe zobne nitke in strganja jezika, je žvrkljanje olja s sezamovim oljem, kokosovim oljem ali enim od posebej oblikovanih olj – gandush, varen in učinkovit dodatek k zdravi ustni higieni.

Kaj je žvrkljanje olja?

Žvrkljanje olja pomeni, da v usta vnesemo manjšo količino olja ali naši konstituciji ustrezne snovi, tako da jo lahko premikamo v ustih, med zobmi, med dlesnmi in okrog jezika. To je tradicionalna tehnika, ki jo imenujemo kavala.

Zelo podobna tehnika kavali je gandush, vendar v tem primeru vnesemo v usta večjo količino medicirane snovi ali olja, tako da je ne moremo premikati po ustih in jo le držimo v ustih, brez premikanja ali žvrkljanja.

Kako deluje žvrkljanje olja?

Dejansko se v naših ustih nahaja več kot 600 različnih vrst bakterij, ki naseljujejo zobe, jezik, mehko tkivo lic in nebes ter naše mandlje. Ustna votlina tudi meji na požiralnik, nosne poti, sinuse in zapleteno ušesno votlino.

Številne od teh bakterij so potrebne za zdrav mikrobiom v ustni votlini, mnoge pa, kot je Streptococcus mutans, lahko povzročijo težave, če jih ne odstranimo – zobno gnilobo, slab zadah, vnetje dlesni in vnetje žrela, če naštejemo le nekatere.

Bakterije so enocelični organizmi, zaprti v lipidno membrano. Te bakterije privlači lipidna struktura olja in se nanj vežejo. Ko olje izpljunemo iz ust, odplaknemo tudi te bakterije. Voila, čista ustna votlina!

V ustih se dogaja tudi prva faza prebave hrane, predvsem ogljikovih hidratov in optimalno stanje ustne votline zagotavlja tudi dobro prebavno funkcijo ali agni, ki je ključen element v ohranjanju zdravja.

Žvrkljanje olja je tako preizkušena metoda za izboljšanje ustne higiene, ki jo podpirajo ne samo ajurvedski zdravniki, do teh istih spoznanj so sedaj prišli tudi zahodni znanstveniki in zobozdravniki.

Pozitivni učinki žvrkljanja olja

Številni pozitivni učinki bodo tudi vas prepričali, da ta postopek vključite v vašo jutranjo rutino ali dinacharyo. Ti so:

 • čista ustna votlina,
 • preprečevanje zadaha (skupaj z uporabo strgala in zmanjševanjem toksinov v prebavnem traktu) in zobne gnilobe
 • preprečevanje vnetja dlesni in žrela
 • preprečevanje bolezni ušes, oči, nosu, sinusov in grla,
 • krepitev čeljusti,
 • odprava bolečin v vratu in glavobolov,
 • spodbujanje splošnega zdravja.

Kako žvrkljati olje?

Tu je nekaj preprostih navodil za žvrkljanje olja. Žvrkljanje olja je najboljše narediti zjutraj, ko vstanemo in na prazen želodec, za tem, ko ostrgamo jezik s strgalom. Umivanje zob z ajurvedsko zobno pasto se predlaga pred tem postopkom. Navodila so sledeča:

 • Vzemite 1 žlico olja v usta.
 • Žvrkljate olje tako, da ga premikate po ustih, od leve proti desni in nazaj, okrog jezika in zob.
 • Postopek naj traja vsaj 10 do 15 minut, dokler olje ne postane tanko in belkaste barve.
 • Olje izpljunite v papirnati robček in nato odvržite v smeti. Ne izbljunite olja v odtok, saj ga lahko zamaši.
 • Izperite usta s toplo vodo.

Katero olje izbrati za žvrkljanje olja?

Sezamovo olje

Tradicionalno so žvrkljanje olja izvajali s sezamovim oljem, ki ga zaradi bogate hranilne vrednosti in vsestranskosti imenujejo “Kralj olj”. Primerno je za zimski čas ter vata in kapha došo.

Kokosovo olje

Žvrkljanje olja s kokosovim oljem je postalo priljubljeno tudi zaradi protimikrobnih koristi vsebnosti lavrinske kisline. Primerno je za zimski čas, pitta došo ter v primeru krvavitev in vnetij.

Bio Gandush olje

Posebej pripravljeno olje za žvrkljanje, ki vsebuje tudi izvlečke ajurvedskih zelišč, ki vašo ustno votlino tudi dodatno očisti in osveži.

Olje za žvrkljanje Gandush in strgalo za jezik lahko kupite v naši ajurvedski spletni trgovini.

Če bi radi izvedeli katera prehrana, začimbe, zelišča in način življenja ustrezajo vaši konstituciji, pridite na celostno obravnavo v okviru svetovanja iz ajurvedske medicine. Na ajurvedskem pregledu ugotovimo notranje stanje in nivo toksinov ter vam tako lahko predlagamo zelišča in najboljše izdelke za vašo kožo! Znanje o ajurvedi lahko poglobite na enoletnem izobraževanju iz uporabne ajurvede, ki ga organiziramo redno že od leta 2015.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge