Vegetarijanska jota po ajurvedsko

Vegetarijanska jota

Jota je jed, ki me popelje v kuhinjo moje none, kjer je vedno lepo dišalo, bilo toplo, kjer se je družina zbirala, klepetala, igrala briškolo ali tarok. Tiste okuse in spomine še kako rada podoživim. Primorska jota se malenkost razlikuje od ostalih jot, saj mora biti njena struktura gosta in svetlejše barve. Tako je rekla nona. Takrat se je v joto dodajalo tudi prekajeno meso, zadnjih petindvajset let pa je na mojem krožniku vegetarijanska jota. Privrženost ajurvedi in želja po tistih okusih, me je pripeljala do eksperimentiranja z ajurvedskimi začimbami, katere poleg izjemnega okusa naredijo kislo zelje in fižol tudi lažje prebavljiva za tiste z občutljivim trebuščkom. Po navadi imajo osebe vata konstitucije ali tisti, katerih agni ali prebavna moč ni dovolj visoka, največ težav s tema dvema sestavinama. Napihovanje in vetrovi znajo biti po joti zelo pogosti. Z nekaj ajurvedskimi triki jo lahko naredimo odlično tudi za take tipe 🙂

Glavne sestavine nakupimo na lokalni tržnici. Tam, kjer je vrsta najdaljša za kislo zelje, bo verjetno najbolj smiselno se podati v nakup. Razen, če že nimate svoje najljubše branjevke. Pomembno je izbrati optimalno kislo zelje, saj je od tega odvisno, kako dobra bo vegetarijanska jota. Ne sme biti ne preveč in ne premalo kislo. Kislo zelje lahko nadomestimo tudi s kislo repo. Nakupimo tudi krompir, naj bo bolj sladkastega okusa in ne preveč mokast, fižol, česen, priskrbimo tudi začimbe. Te so črni poper v zrnu, lovor, sladka rdeča paprika, orientalska kumina, ajwain in asafoetida. Zelo pomembne začimbe, ki bodo poleg okusa delovale proti napihovanju. Pika na i bo črna sol ali kala namak, ki dodaj prekajen okus jedem. Maščobe v joti ne sme manjkati, saj bo povezala okuse med seboj. Zopet z ajurvedskega vidika bosta odlična kombinacija oljčno olje in ghee. Sedaj pa v akcijo.

Količine sestavin za tri obilne porcije

Pripravimo sledeče sestavine.

 • 1 -1,5 litra vode
 • 1/2 kg kislega zelja ali kisle repe
 • 2 skodelici suhega fižola, tipa češnjevec
 • 1/2 čž jedilne sode bikarbone
 • 4 srednje veliko krompirji
 • 7 strokov česna
 • 15 zrn črnega popra
 • 4 liste lovorja
 • 1 čž rdeče paprike v prahu
 • 1 čž orientalske kumine
 • 1 čž ajwain semen
 • 1/2 čž asafotide
 • 1 – 2 čž kala namak soli
 • 30 ml olivnega olja
 • 30 ml gheeja

Vegetarijanska jota potrebuje svoj čas

Večer pred kuhanjem vegetarijanske jote namočimo fižol v vodo, da nabrekne. Naslednje jutro odvečno vodo odcedimo in fižol skuhamo. Ja, joto začnemo kuhati zjutraj, ker dlje časa kot se kuha, bolj okusna postaja! V vodo lahko dodamo 2 lovorjeva lista in 1/2 čž jedilne sode bikarbone, ki bo pomagala pri hiterjši kuhi in mehkejši lupini fižola. Ko je fižol kuhan, vodo odlijemo in fižol spasiramo. Ne uporabimo bližnjice in ga miksamo, ampak uporabimo pasirko. Na ta način bodo lupine fižola ostale na površini pasirke in jih enostavno odvržemo. Zaradi tega postopka nas fižol ne bo napenjal.

Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke, stroke česna samo olupimo in zelje narežemo, da ne bo predolgo. Vedno je vprašanje ali zelje oprati ali ne. Iz izkušenj vidim, da oprano ne da pravega okusa joti, če je pa prekislo, bo taka tudi jota. Zato bo ta dilema ostala, dokler ne izberete prodajalko zelja in vsaj enkrat preizkusite recept :-).

Zgodba zase so začimbe. Jaz najraje uporabljam tiste v semenih in ne v prahu, saj imajo te več arome. Zaradi tega, pa moramo imeti doma možnar, v katerem jih stremo. Torej v možnar dodamo orientalsko kumino, ajwain in črni poper ter jih stremo v fini prah. Kakšno zrno črnega popra pa lahko dodamo tudi v kosu.

V veliko posodo damo vodo, zelje, krompir, česen, preostale lovorove liste in na srednjem ognju kuhamo 30 minut. Nato dodamo spasiran fižol in fižol v zrnju.

Nato pripravimo začimbe na sledeč način. Polovico količne gheeja segrejemo v nizki posodi in dodamo začimbe v prahu, pražimo zelo kratek čas, toliko, da zadišijo in se ne zažgejo. Nato to zmes vlijemo v večji lonec, kjer se kuha zelje z ostalimi sestavinami. Dodamo še sladko rdečo papriko, asafoetido, sol kala namak, preostanek gheeja in olivnega olja.

Polovico krompirčkov narezanih na kocke pretlačimo z vilico. To lahko storimo kar direktno v loncu.

Vegetarijansko joto premešamo in pustimo kuhati na nizkem ognju še vsaj 30 – 40 minut. Kot sem omenila, dlje časa kot se kuha, bolj okusna postaja. Čez čas lahko ogenj ugasnemo in jo pustimo na toplem. Na ta način se bo zgostila in pridobila na polnosti okusa.

Po joti bo pasala sladica. V ajurvedi zelo pazimo na pravilno kombiniranje hrane, ki ne bo povzročalo obremenitev v smislu ustvarjanja toksinov v telesu. V tem primeru predlagam jabolčni štrudel, borovničeve štruklje brez skute ali jabolčno čežano.

Tako pripravljena vegetarijanska jota bo ustrezala vata in kapha doši, pitta doša bo morala dodati primerne začimbe zanjo – pitta balance in obvezno oprati zelje ali repo, da bo skoraj nič kislo.

Za več nasvetov o prehrani, načinu življenja in ajurvedskih zeliščih za vaš tip se oglasite na ajurvedskem svetovanju ali pridite na enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.