Zakaj se odločiti za ajurvedsko zdravljenje?

Ajurvedsko zdravljenje je naravno, brez negativnih stranskih učinkov.

Ajurveda je več tisočletna znanost, ki pri zdravljenju najprej poišče vzrok neravnovesja ali bolezni in ga odpravi. Pri tem upošteva soodvisno delovanje telesa, uma in duha. Na ta način ponovno vzpostavi izgubljeno ravnovesje.

Ne glede na njen geografski izvor, so vse njene metode uporabne tudi v našem okolju, saj so principi delovanja narave in človeka povsod enaki.

Ajurveda poudarja nujnost poznavanja lastne konstitucije in s tem individualne prilagoditve prehrane in življenjskega sloga. S tem deluje preventivno, v primeru neravnovesja in bolezni pa zdravi na individualen način, torej vsakega posameznika drugače.

Ajurveda nam pokaže pot, prehoditi pa jo moramo sami.

Ohranjanje ravnovesja z ajurvedo

Ajurveda nam pomaga kadar smo zdravi in želimo delovati preventivno. Le s poznavanjem svojega edinstvenega umsko-telesnega ustroja in individualnem prilagajanjem prehrane, dnevne in sezonske rutine, zelišč, telesne vadbe, joge, čistilnih tehnik in arom, bomo ohranjali zdravje, vitalnost, energijo in dolgo življenje. Pri športnih aktivnostih bomo dosegali boljše rezultate in hkrati ohranjali zdravje.

Neravnovesja v ajurvedi

Ajurveda vidi bolezenski proces kot postopno rušenje notranjega ravnovesja. Začne se z blagimi težavami v prebavnem traktu torej želodcu, tankem in debelem črevesju. Kasneje se pojavijo težave kot blagi simptomi v ostalih predelih telesa in nazadnje izrazijo kot bolezen. Velikokrat se tega sosledja niti ne zavedamo ali pa začetnim znakom ne pripisujemo pomembnosti, ker jih sprejemamo kot naravne. Neravnovesja se pojavijo tudi na čustvenem in mentalnem nivoju. Ajurveda ugotovi pričetek bolezni veliko prej kot zahodna medicina. Tipična neravnovesja v ajurvedi se izražajo na sledeče načine.

Vata doša

Neravnovesja se največkrat kažejo kot: vetrovi, zaprtost, bolečine v križu, suha in razpokana koža, slaba cirkulacija, mrzle roke in noge, hujšanje, hiperaktivnost, tiki, palpitacije, nespečnost, strah, nervoza, anksioznost, občutek neprizemljenosti, pozabljivost in druga kompleksnejša vata doša neravnovesja.

Pitta doša

Neravnovesja se največkrat kažejo kot: povečana kislina, zgaga, diareja, občutljivost na sonce, akne, ekcemi, izpuščaji, izpadanje las, rumena obarvanost kože in oči, vrtoglavice, omotičnost, tenzijski glavoboli, vse vrste vnetij, krvavitve, močne menstruacije, razjede, vročinski valovi, jeza, agresivnost, kritičnost in druga kompleksnejša pitta doša neravnovesja.

Kapha doša

Neravnovesja se največkrat kažejo kot: občutek polnosti v želodcu, nizek apetit, prekomerna sluz, prehlad, kašelj, počasen metabolizem, zastajanje limfe ali vode, prekomerna teža, povečan holesterol, brezvoljnost, pohlep, navezanost in druga kompleksnejša kapha doša neravnovesja

Ama – toksini

Neravnovesja se največkrat kažejo kot: splošna utrujenost in bolečine, slab zadah iz ust, slaba prebava, močan vonj potu, blata in urina, obloge na jeziku, zaprte dihalne in prebavne poti ter ostali kanali, letargija, zmanjšana želja po intimnosti, nenavaden okus v ustih, paraziti in glivice, bolečine v lasnih konicah.

Ajurvedsko zdravljenje in zahodna medicina

Ajurveda ne nadomešča zahodne medicine. Obstajajo okoliščine, ko je nujno potrebna medicinska pomoč. Vendar pa ajurveda lahko vzporedno, na naraven način deluje in pomaga človeku, da postane močnejši in lažje sprejema terapije, pomaga pred in po posegih in uporabi zdravil ter pomaga pri hitrejšemu okrevanju.

Naročite se na ajurvedsko svetovanje s pulzno diagnostiko.

Nakup ajurvedskih izdelkov in jogijskih pripomočkov lahko opravite v naši spletni ajurvedski trgovini.

mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. svetovalka ajurvedske medicine in učiteljica joge