Veganstvo, beljakovine in ajurveda

Leča receptVedno več ljudi iz različnih razlogov odklanja prehranjevanje z živalskimi beljakovinami. Z vidika principa ‘ahimsa’ ali nenasilja je to v jogi zelo dobrodošlo in se spodbuja. Nekateri gredo dlje in se poleg mesa odpovedo tudi jajcem in mlečnim izdelkom. Pogosto v svoji ajurvedski posvetovalnici opažam, da tudi mesojedci opuščajo iz jedilnika meso in ga uživajo le nekajkrat mesečno. Ostale dni pa kar pozabijo na beljakovine. To je sicer pohvalno z etičnega vidika, vendar je potrebno vedeti, da beljakovine potrebujemo vsak dan. Za zdravje. Izbor iz rastlinskega sveta je velik, le poznati moramo, katera živila jih vsebujejo. V ajurvedi je zelo znana leča imenovana mung dahl tista, ki zagotavlja vse aminokisline, še posebej, če jo kombiniramo z rižem. Tudi zelenjava je dober vir, vendar jih vsebuje v manjših količinah. Živila, ki izstopajo po vsebnosti beljakovin so sledeča:

  • kvinoja,
  • mung dahl leča,
  • oreščki,
  • fižol,
  • grah,
  • leča,
  • čičerika,
  • konopljina semena ter
  • sončnična in sezamova semena.

Ajurveda, najstarejši medicinski sistem na svetu, tudi zagovarja princip nenasilja in uživanja hrane, ki prinaša te kvalitete. Obenem pa ne nasprotuje uživanju živalskih beljakovin, predvsem v primeru konstitucije ali neravnovesja vata. Vata osebe so že po naravi bolj suhe, lahke, v umu razpršene in zato potrebujejo več težke, goste in bogate hrane. Te kvalitete najlažje dobijo v živalskih beljakovinah. Če pa sledijo veganski prehrani morajo še posebej paziti, da vsakodnevno uživajo dobre maščobe in beljakovine. Veganska prehrana, z vidika ajurvede tako najbolj ustrezna tipu kapha, ki je obilen, težek in potrebuje več lahkotnosti. Tudi pitta tip človeka bo dobro shajal z vegansko hrano in to je tudi edini tip, ki dobro prenaša presno hrano. A o tej temi raje kdaj drugič…

Doma kuham vsak dan in ne želim porabiti preveč časa za to opravilo. Obenem pa rada jem okusno in seveda zdravo. Tukaj imate recept za izvrstno lečo.

Za dve osebi potrebujemo sledeče sestavine:Leča recept

  • 2 žlici gheeja ali kokosovega olja
  • skodelico mung dhal leče
  • nariban ingver (velikosti oreha)
  • 1/3 žličke gorčičnih semen
  • 1/3 žličke kurkume v prahu
  • 1/3 žličke koriandra v prahu
  • 1/3 žličke orientalske kumine v prahu
  • nekaj klinčkov
  • nekaj semen kardamoma
  • palčko cimeta
  • žlico kokosove moke
  • ščepec asafoetide
  • ščepec kala namak soli in popra
  • žlička soka limete

Namesto posamičnih začimb lahko uporabimo mešanico vata balance, katera vsebuje vse potrebne začimbe, da nas leča in tudi druge stročnice ne bodo napihovale.

Lečo pred kuhanjem dobro speremo in namakamo v vodi vsaj tri ure. Odvisno od vrste leče potrebujemo manj ali več časa. Nato na gheeju ali kokosovem olju na hitro prepražimo ingver ter začimbe v semenih in na koncu dodamo začimbe v prahu. Pazimo, da se ne zažgejo. Asafoetide dodamo le ščepec. Pomembna je, ker pomaga, da nas leča in na sploh tudi ostale stročnice ne napihujejo. Takoj zatem dodamo lečo in kokosovo moko, zalijemo z vrelo vodo in kuhamo v pokriti posodi. Vodo dodajamo po potrebi. Odvisno od vrste leče, kuhamo različno dolgo. Solimo, ko je leča kuhana in na koncu dodamo še eno žličko gheeja ali kokosovega olja. Za ‘piko na i’ dodamo še sok limete!

Lečo lahko ponudimo z rižem in tako dobimo zelo hranljiv in obenem lahek obrok. Zapisan recept bo dobro služil vsem trem tipom ajurvedske konstitucije, vata, pitta in kapha. VPK =

Mung dhal lečo, kurkumo, sol kala namak in mešanico začimb vata balance lahko kupite v spletni trgovini.

Če še ne poznate vašega tipa konstitucije in neravnovesja, pridite na ajurvedsko svetovanje, kjer boste izvedeli, katera vrsta prehrane vam najbolj ustreza ali pa se priključite na poti lastne transformacije v šoli ajurvede in joge.