Masala chai recept

Masala chai receptMasala chai je napitek, ki nas bo s toplimi in dišečimi začimbami popeljal v daljno Indijo. V mrzlih dneh bomo uživali v vonju kardamoma, cimeta in klinčkov. Originalni recept bo zadostoval za 4 skodelice čaja.

  • 0,5 litra vode
  • 0,25 litra bio nehomogeniziranega ali rastlinskega mleka
  • 1/2 žličke nastrganega ingverja
  • 1/2 žličke zdrobljenega cimeta
  • 1/4 žličke kardamomovih semen
  • 1/4 žličke klinčkov
  • 2 vrečki pravega čaja
  • ajurvedski sladkor sharkara

V vodo dodamo vse začimbe in pustimo kuhati na zmernem ognju 15 minut ter nato odstavimo. Če želimo bolj intenzivno aromo lahko pustimo začimbe kuhati dlje časa. Dodamo vrečki čaja in po dveh minutah vse sestavine precedimo ter dodamo mleko. Sladkamo po okusu. Kravje mleko lahko nadomestimo z mandljevim, če ne želimo piti pravega čaja, ga lahko nadomestimo z rooibos čajem. Tudi brez vrečke čaja, bo masala chai odličen, saj so začimbe tiste, katere dajo temu napitku svojevrsten vonj in okus.

Masala chai je primeren za vse tri tipe ajurvedske konstitucije, torej vata, pitta in kapha.

Ajurveda je znanost o življenju, katera nam pomaga se uskladiti s svojo naravo. Na svetovanju iz ajurvedske medicine boste izvedeli, kako je to mogoče.