Kava in ajurveda

Kava in ajurvedaDanes najbolj znano in razširjeno poživilo je kofein. To je snov, ki jo najdemo v zrnih kave in kakava, listih čajevca, oreških kole, v guarani ter v listih ali plodovih številnih drugih rastlin. Rastline ustvarjajo kofein, da jih ta kot naravni pesticid varuje pred žuželkami. Kofein užijemo v kuhani kavi, v kakavu in čokoladi, čaju, kolah, energijskih napitkih, dodaja pa se tudi v nekatera zdravila in kozmetične izdelke.

V zadnjih letih so bile opravljene številne raziskave, ki kažejo na pozitivne učinke kave, obstaja pa še večje število raziskav, ki trdijo ravno nasprotno.

Katere negativne učinke ima kava?

Kava ima močen učinek na centralni živčni sistem. Je stimulans, ki pospešuje izločanje stresnih hormonov (adrenalina in kortizola) iz nadledvične žleze. Stresni hormoni učinkujejo tako, da se telo pripravi na ‘boj ali beg’.  Prebavna funkcija takrat zastane, pospeši se srčni utrip in dihanje, krvni tlak naraste. Dvig teh hormonov je zaznaven še ure po njenem zaužitju. Prekomerno uživanje kave tako izčrpa nadledvično žlezo in nas pripelje celo do izgorelosti.

Raven hormona DHEA, ki je odgovoren za obnovo celic in tkiv, krepitve spomina in kognitivnih funkcij ter podporo številnih drugih fizioloških procesov, se z rednim uživanjem kave znižuje.

Ob uživanju kave se sprošča hormon dopamin, ki prinaša ugodje. Možgani si zelo dobro zapomnijo, kje je vir dopamina, zato nas kava lahko hitro zasvoji.

Kava je tudi diuretik, saj pospeši odvajanje urina. Poleg tega ima sledeče negativne učinke: dehidrira telo, dviguje krvni tlak, povzroča vnetja v telesu, zvišuje holesterol, lahko poškoduje živčni sistem, moti delovanje nevrotransmiterjev v možganih, spreminja funkcije popravljanja DNA, zvišuje tveganje ledvičnih kamnov, znižuje kostno gostoto, negativno vpliva na spanje, zvišuje želodčno kislino ter znižuje absorpcijo hranljivih snovi.

Kava in ostala poživila so v današnjem hitrem tempu, ki zahteva storilnost ne glede na naravne ritme telesa, postala reden spremljevalec vsakdana. S tem pričnemo zelo verjetno v času mature in nadaljujemo v naslednjih obdobjih življenja, ko potrebujemo dvig energije in mentalnih sposobnosti, več zbranosti in manj zaspanosti.

Po kavi in čaju pogosto posegamo tudi, kadar nam pade energija po zaužitem obroku.

Drug, malo bolj prikrit vzrok uživanja kave, je pospeševanje jutranjega odvajanja. Koliko ljudi si zjutraj privošči kavo, ne samo zaradi omamnega vonja, ampak tudi zaradi spodbujanja praznjenja črevesja?

Med naravna poživila štejemo tudi nikotin, morda bi lahko sem šteli tudi sladkor, obstajajo pa tudi naravni stimulansi, kateri se uvrščajo med droge. Poleg naravnih poživil, poznamo tudi sintetična. Poživila se uporabljajo tudi v športu, kot potreba po doseganju večje moči in zvišanih telesnih zmogljivosti. V teh primerih govorimo o dopingu.

Cilj vseh poživil je dvig energije ter mentalnih in fizičnih sposobnosti človeka. Poživila ne regenerirajo telesa, temveč samo prikrivajo znake utrujenosti, tako da umetno stimulirajo um in telo. Na dolgi rok izčrpajo naravno vitalnost in energijo ter prinašajo degenerativne spremembe.  Zato se upravičeno lahko vprašamo ali obstaja alternativa? Ne v smislu še enega ‘naravnega stimulansa’, temveč prave regeneracije od znotraj. Zakaj nikoli ne pogledamo vase in si iskreno odgovorimo, ali je morda naš življenjski slog in način prehranjevanja tisti vzrok, da potrebujemo poživila?

Znaki zdravega prebavnega sistema

Ajurveda pravi, da kadar je naš prebavni sistem zdrav bomo v sebi občutili sledeče znake zdravja. Vse kar od tega odstopa pomeni, da je prebavni sistem v neravnovesju in moramo nekaj ukreniti.

 • Splošno zdravje, dobro počutje in ENERGIJA
 • Jasnost misli, dober spomin in mentalna moč
 • Vsakodnevno primeren apetit in žeja
 • Po uživanju hrane nimamo vetrov, napihovanja, pekočih občutkov, kisline in nismo utrujeni
 • Vsakodnevno, brez stimulansov (kava, cigareta, voda, hrana) odvajamo formirano blato
 • Telo je brez prisotnosti patogenih bakterij, virusov in gliv

Kako piti kavo?

Poglej video kako nevtralizirati negativne učinke kave tri različne tipe.

Najbolje je kavo in ostale stimulanse postopoma izločiti iz vsakdana. Na tej poti, ob želji omiliti negativne učinke kave, si pomagamo na sledeč način:

 • Kavo pijemo le v jutranjem času od sončnega vzhoda do 10.00 ure.
 • Spijemo le eno manjšo skodelico kave dnevno.
 • Pred kavo užijemo kozarec mlačne vode.
 • Kave nikoli NE užijemo na prazen želodec.
 • Kavi dodamo zrna ali prah kardamoma ali mešanico za kavo, kar bo ublažilo negativne učinke njenega delovanja na nadledvično žlezo!
 • Osebe tipa vata doša (nemirni ljudje, vitki, mentalno aktivni, kreativni, z zaprtjem, vetrovi, s krhkimi lasmi in nohti ter suho kožo, nespečni, nemirni) so najbolj občutljive na kavo in bi se jo morale popolnoma izogniti. Dokler tega ne dosežejo, lahko spijejo največ eno kavo dnevno, v katero dodajo mleko (rastlinsko ali kravje), sharkara sladkor, žličko ghee-ja (prečiščeno maslo) ali kokosovega masla ter mešanico za kavo.
 • Osebe tipa pitta doša (srednje velikosti, vroči tipi, hitra prebava, s kožnimi spremembami, težavami z jetri ali kislino, kritični, jezni ali vznemirjeni) so ravno tako občutljive na kavo, užijejo lahko največ eno na dan. Kava naj bo slajena z sharkara sladkorjem, z dodatkom kokosovega masla ter mešanico za kavo.
 • Osebe tipa kapha doša (počasne hoje in govora, s povišano telesno težo, s počasno a redno prebavo, imajo radi rutino in ne marajo sprememb, nagnjeni h kašlju, prehladu, zastajanju vode) bodo imele najmanj težav s kavo. Njihova kava naj bo črna z dodatkom mešanice za kavo.

Sharkara sladkor in mešanico za kavo lahko kupite v spletni trgovini.

Nadomestek za kavo

Večkrat predlagam, da ritual ohranimo, le kavo zamenjavo z bolj zdravo različico. Kavni nadomestek je na volju tu.

Če še ne veste kako prilagoditi vaš življenjski slog in prehrano vaši edinstveni umsko-telesni konstituciji ter tako delovati preventivno, se oglasite na ajurvedskem svetovanju! Za vse, ki jih ajurveda in joga zanimata bolj poglobljeno, pa je na voljo enoletna šola ajurvede in joge za samozdravljenje, ki se prične oktobra.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge