Chia puding z mandljevim mlekom

Chia puding z mandljevim mlekom

Chia puding z mandljevim mlekom bo ugodno vplival na povišanje energije, izboljšanje prebave, odpravljanje zaprtja in vnetij. Priporočamo ga za zdravo črevo, kosti, srce, kožo, lepe lase, v času nosečnost in po porodu.

Chia semena izhajajo iz južne Amerike in niso tradicionalno živilo ajurvede, zato ne najdemo klasičnih zapisov o njihovih ajurvedskih učinkih. Da poznamo učinke živila, moramo vedeti kakšnega okusa je, kakšen učinek ima na prebavni ogenj ter kakšen je učinek po zaključeni prebavi. Z uporabo in okušanjem ter opazovanjem učinkov, se je ugotovilo kakšne ajurvedske učinke imajo chia semena. Danes vemo, da z ajurvedskega vidika najbolje učinkujejo na vata in pitta došo. Zmanjšujejo vnetja v prebavnem traktu in vsebujejo veliko topnih prehranskih vlaknin, povečujejo viskoznost črevesne vsebine in delujejo kot prebiotik.

Chia semena lahko uživamo surova ali kuhana. Vedno jih je pred uživanjem potrebno namočiti, sicer bodo vsrkala preveč vode iz prebavnega trakta, kar bo povzročilo zaprtje. Na splošno jih namakamo vsaj tri ure ali čez noč v vodi ali drugi tekočini. Če želite skrajšati čas namakanja, zmeljite v mlinčku za kavo ali možnarju.

Recept chia puding z mandljevim mlekom

Sestavine za 2 -3 porcije

  • 1 ½ skodelice domačega mandljevega mleka ali kokosovega mleka
  • 3 datlje, razkoščičene in narezane (uporabite 2 datlja za kapha došo)
  • 1 žlica meda (uporabite javorjev sirup za pitta došo)
  • 1/2 čž mletega cimeta
  • 1/2 čž mletega ingverja
  • 1/4 čž kardamoma v prahu
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 4 jušne žlice chia semen
  • 2 do 6 čž naribanega kokosa
  • sveže sadje glede na vašo došo

V mikser damo mandljevo mleko, datlje, med, kokos, cimet, ingver, kurkumo, kardamom in vaniljino. Mešamo na visoki hitrosti 1 do 2 minute oziroma dokler ne postane zmes kremasta in gosta. Mešanico nato damo v posodo in vmešamo chia semena. Naslednjih 15 minut, večkrat premešamo, nato pokrijemo in damo v hladilnik. Pustimo stati vsaj tri ure, lahko tudi čez noč.

V ajurvedi priporočamo uživanje tople hrane, zato puding pred uživanje rahlo ogrejemo na ognju, v poletnih mesecih pa ga pustimo vsaj 30 minut na sobni temperaturi pred uživanjem.

Ker je puding pripravljen iz rastlinskega mleka, lahko vanj poljubno dodamo sveže ali suho sadje glede na svojo došo. Bi radi izvedeli, katero je za vas primerno? Rezervirajte termin za ajurvedsko diagnostiko na [email protected].

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge