Čičerika s špinačo in rjavim rižem

Čičerika, špinača in rjavi riž

Ko pričnemo z vegetarijanstvom je potrebno malo razmisliti in urediti obroke, da bodo vsebovali vse esencialne aminokisline, ki tvorijo beljakovine za pravilno delovanje telesa. Če ne uživamo beljakovin vsak dan, kaj hitro se v nas razvije želja po ogljikovih hidratih ali stalen občutek, da nam nekaj manjka. Torej idealno je kombinirati stročnico in riž, ki pa naj bosta primerna za vašo konstitucijo oz. došo. Čičerika s špinačo in rjavim rižem, bo odlična kombinacija za kapha došo.

Kombinacija čičerike in rjavega riža v tem receptu tvori kombinacijo, ki vsebuje vse esencialne aminokisline, gradnike beljakovin. Ta zdrava mešanica je tudi bogata z vlakninami, zaradi česar je odličen obrok za izgubo teže, prebavo in izločanje. Poleg tega prinese energijo, ščiti srce, uravnava sladkor v krvi,  zmanjša visok holesterol in nahrani nosečnico.

Čičerika s špinačo in rjavim rižem za dva

Čičerika s špinačo in rjavim rižem je hitro pripravljen in hranljiv obrok. Za približno dva obroka potrebujemo sledeče sestavine:

Za kuhanje riža

  • 2 skodelici vode
  • 1 skodelico rjavega riža
  • 1 čž gheeja
  • 1/8 čajne žličke kurkume
  • 1 cimetova palčka
  • 1/8 čajna žlička soli

Za začimbno mešanico, katero prepražimo na gheeju

  • 1 jušna žlica gheeja
  • manjšo čebulo – nasekljano
  • 1/2 čž celih gorčičnih semen
  • 1/4 čž sveže mletega črnega popra
  • 1 čajna žlička garam masale
  • 1 strok česna – nasekljan
  • ščepec kajenskega popra (po želji)
  • 2 žlici na drobno narezanega svežega ingverja

Za čičeriko in špinačo

  • 3 pesti mlade špinače
  • 1/4 skodelice vode
  • 3 skodelice kuhane čičerike
  • manjši šopek na drobno narezanega koriandra

Riž skuhamo na vodi, kamor smo dodali tudi cimetovo palčko, kurkumo, sol in ghee. Kuhamo glede na predlagano dolžino kuhe na embalaži. V veliki, globoki ponvi segrejemo ghee, dodamo čebulo, gorčična semena in črni poper. Na hitro prepražimo in pogosto mešamo. Dodamo garam masalo, česen, kajenski poper (po želji) in ingver. Pražimo 30 sekund in stalno mešamo. Nato dodamo špinačo in vodo ter dušimo dokler špinača ne uplahne. Nato dodamo čičeriko, dušimo še 3 – 4 minute in dodamo kuhan riž. Ugasnemo ogenj in pustimo stati vsaj 5 minut, da se okusi med seboj povežejo. Postrežemo na krožnike in okrasimo z lističi koriandra in nekaj kapljicami limete.

Vsako telo zahteva svojo hrano. Z minimalnimi prilagoditvami, lahko ta recept postane idealen tudi zate. Pridi na individualno svetovanje iz ajurvede in odkrij, kaj si in kaj ti ustreza. Piši na [email protected].

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge