Hormonsko ravnovesje in ajurveda

Hormonsko ravnovesje in ajurveda

Hormonsko ravnovesje je kompleksno stanje, katero se izrazi kot posledica pravilnega načina življenja, hranjenja glede na individualne potrebe telesa, mentalne sproščenosti in notranjega zadovoljstva. Telo ni grajeno iz neodvisnih delov ali organov, temveč je kompleksen ustroj fizičnega, energetskega, mentalnega, intuitivnega in duhovnega aspekta, kateri orkestrirano delujejo. Znanost, ki ne ponuja predlogov onkraj materialnega in kemičnih spojin, žal ne razume in ne more ponuditi celostnih rešitev za Življenje. Ajurveda deluje na telo, um in dušo z naravnimi pristopi in snovmi. Hormonsko ravnovesje in ajurveda so lahko enostavni s celostnim pristopom.

Kaj so hormoni?

Hormoni so spojine, ki se proizvajajo v enem delu telesa in delujejo na lokalna ali oddaljena mesta z nalogo spreminjati delovanje določenih organov ali sistemov. Hipotalamus, ki je del živčnega sistema ter epifiza ali pinealna žleza vplivata na hipofizo, ki naprej vpliva na delovanje endokrinih žlez: ščitnice, obščitnice, priželjc, nadledvično žlezo, trebušne slinavke, jajčnike in moda. Številni faktorji vplivajo na njihovo ravnovesje, na tej točki pa bi izpostavili stres ter vpliv kortizola in hormonske motilce.

Kaj je kortizol?

Kortizol je hormon, ki se proizvaja v nadledvični žlezi vsakokrat, ko je telo v stresu, ko mora odreagirati in aktivira telo. Stres predstavlja vsak dogodek, zaradi katerega se ustrašimo, hitimo, gremo preko svojih fizičnih ali mentalnih sposobnosti, se prenaprezamo ali preveč intenzivno udejstvujemo v športu. Kortizol se proizvaja iz dobrega holesterola, kadar ga je premalo ali pa so potrebe previsoke tudi iz progesterona in estrogena in v času nosečnosti tudi izvira iz nadledvične žleze zarodka.

Prekomerna prisotnost kortizola povzroči nesenzibilnost telesa na ostale hormone, kar pomeni, da jih mora telo proizvesti več, za enak učinek. Zelo dober primer so ščitnični hormoni. Povišane vrednosti kortizola na dolgi rok zmanjšujejo kostno in mišično maso ter tudi možganske snovi, povzroči hujšanje, staranje telesa, visok krvni sladkor, srčne težave, izgubo spomina, vnetja v telesu, oslabljen imunski sistem, ki lahko vpliva na razvoj rakavih obolenj. Dolgotrajni stres lahko telo pripelje do kolapsa nadledvične žleze in tako kronične utrujenosti ali izgorelosti. Negativno vpliva tudi na delovanje trebušne slinavke, zaradi česar se tipično oseba redi okrog pasu.

Vidimo da stres in visoke ravni kortizola imajo vpliv na spolne hormone (estrogen in progesteron), ki vodijo v tipične težave z rodnostjo, spolnostjo, PMS, težave v menopavzi, rak. Poleg tega vpliva tudi na ščitnične hormone, ki se v prvi fazi dvignejo in tako ščitnica deluje v hiper funkciji, kasneje pa se velikokrat zgodi preobrat in nastopi znižano ali hipo delovanje. Vnetja so tudi posledica povišanih vrednosti kortizola.

Kaj so hormonski motilci in kako vplivajo na hormonsko ravnovesje?

Hormonski motilci so snovi, kemične substance, katero so v velikem porastu prisotne v naših življenjih od 2. svetovne vojne dalje. Te snovi negativno vplivajo na hormone ali jih motijo. Povzročijo lahko hormonsko neravnovesje, težave z reprodukcijo (moški in ženske), zgodnji nastop menstruacije, zmanjšano število spermijev in kvaliteta, težave z imunskim sistemom, težave z učenjem, rak, metabolične težave (tudi diabetes), spremembe v obnašanju, poškodbe kože, jeter in ledvic, astma, napake pri novorojenčkih, nevrološke težave,…

Te snovi so prisotne v plastiki, embalaži, talnih oblogah, so herbicidi, insekticidi, pesticidi, konzervansi, sintetični in bioidentični hormoni, nahajajo se v produktih za osebno higieno, kremah za telo in obraz, šamponih, balzamih, lakih za nohte, ustnih vodah, parfumih in dezodorantih, vložkih, tamponih. Fluor je tudi motilec hormonov, tako kot tudi EMS – elektro magnetna sevanja in težke kovine.

Kako naravno doseči hormonsko ravnovesje z ajurvedo?

Hormonsko ravnovesje in ajurveda gredo z roko v roki. V ajurvedi obravnavamo hormone kot snovi, ki spreminjajo dinamiko in delovanje organov, zato jih uvrščamo v kontekst pitta doše. Ta skrbi za transformacije na fizičnem in mentalnem nivoju. Vsak organ ter tudi endokrine žleze so po ajurvedi sestavljeni iz različnih tkiv, ajurveda jih pozna sedem, na katera je potrebno primarno delovati, če želimo uravnovesiti delovanje organa. Prebavni ogenj ali agni deluje na trinajstih različnih mestih, tudi v ščitnici, priželjcu, jetrih in na nivoju sedmih tkiv. Glavni agni, ki ureja vse ostale je jathara agni ali kompleks želodec in tanko črevo, kjer se odvija največ presnovnih procesov.

Tkiva in organi lahko postanejo oslabljeni zaradi dedne zasnove, nakopičenih čustev, predhodne bolezni ali travme, slabega agnija in tako podvrženi vplivom povišanih doš vata, pitta ali kapha, ki z lastnostmi vplivajo na njihovo delovanje.

Iz joge vemo, da um – manomaya kosha vpliva preko energetskega sistema – pranamaya kosha na telo annamaya kosha, vezni člen pa je naš dih. Tako točno vemo, da naša čustvena in mentalna stanja vplivajo na fiziologijo telesa. Vsako čustvo se odraža na biokemiji celice.

Zato so rešitve v ajurvedi celostne, saj zaobjamejo tako način življenja, ki vključuje spanje, zbujanje, čas za hranjenje, čistilne postopke, primerne športne dejavnosti, sproščanje, dihanje, kot tudi prehrano, ki je individualno določena za posameznika. Vključujemo tudi zelišča, ki delujejo na sedem tkiv, prebavni ogenj, toksine, funkcije čiščenja telesa preko urina, potu in blata ter na mental. Z vključevanjem določenih jogijskih položajev, ki sproščajo in uravnavajo energetski sistem telesa in čakre ter dihalnimi vajami, s katerimi direktno vplivamo na um, dobimo celostno rešitev za optimalno življenje.

Splošne rešitve v ajurvedi

Hormonsko ravnovesje lahko dosežemo s spremembno načina življenja in prehrane. Ajurveda je zelo individualizirana saj obravnava posameznika in njegove specifike. Zelo redko in neradi dajemo splošne napotke. Pa vendar jih je nekaj. Trije stebri s katerimi ajurveda deluje so sledeči:

Način življenja

Prehrana

  • Kosilo naj bo največji obrok dneva, ko je sonce najvišje na nebu – dober vpliv na dobro prebavo, ki je glavni vir zdravja
  • Ekološka, lokalna in na soncu dozorena hrana
  • Izpustimo kavo in kofeinske napitke, saj kofein stimulira nadledvično žlezo k proizvodnji kortizola

Zelišča

  • Triphala – za nežno čiščenje telesa in prebavnega trakta, treh glavnih sedežev doš vata, pitta in kapha
  • Chyavanprash – dvig imunskega sistema, reproduktivne organe, antioksidant

Specifične težave s ščitnico, PMS, močnimi ali odsotnimi menstruacijami, miomi, menopavzo, obravnavamo celostno. Za ajurvedsko svetovanje se lahko prijavite preko maila [email protected]

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge