Ajurvedski recept za regrat

Večkrat sem slišala pomisleke ljudi, da ajurveda ni za naš prostor, ker izhaja iz Indije. Kakšna zmota! Ta veda je raziskala življenje od njegovega nastanka, do konca ter spoznala temeljne principe delovanja človeškega telesa in uma, ne glede na lokacijo bivanja. Ajurveda nam ponuja principe, s katerimi razumemo sebe in vplive, ki jih vnašamo skozi hrano, pijačo, začimbe, zelišča, dnevne aktivnosti in način življenja. Ajurveda poudarja pomen uživanja lokalne, ekološke in sezonske hrane, za katero pa vseeno moramo imeti nekaj znanja in preveriti ali tudi ustreza naši konstituciji oz. trenutnemu stanju. Za vas ajurvedski recept za regrat!

S tem namenom predstavljamo recept za spomladansko prilogo, ki se kar sama ponuja na bližnjih travnikih in poudarja grenak in trpek okus. Ta dva okusa blagodejno delujeta na jetra, našo kemično tovarno, jih hladita in čistita. K temu pripomorejo še izbrane začimbe, ki dvigujejo prebavni ogenj in odpravljajo neželene ‘stanovalce’ v prebavnem traktu.

Priloga bo najbolj ugodno vplivala na osebe s kapha konstitucijo oz. neravnovesjem. Osebe s poudarjeno pitta došo lahko iz recepta izpustijo čemaž in česen, osebe s poudarjeno vata došo lahko z dodajanjem več olja ter toplih začimb in manj regrata, ublažijo hladilne in katabolične učinke grenkega okusa. Sicer pa se grenkemu okusu vate najbolje da izognejo.

Regrat največkrat uživamo v solati, z jajcem ali toplim krompirjem. S tem receptom odpiramo novo poglavje in širimo možnosti njegove uporabe. Z dušenjem regrata tudi zmanjšamo njegov grenak okus in povečamo sposobnost njegove prebave. Še vedno žal prepogosto opažam napačno znanje, da presna hrana pomaga pri spodbujanju prebave. Ali smo primeren kandidat za uživanje presne hrane, je odvisno od stanja našega prebavnega ognja ali agnija.

Ajurvedski recept za regrat

  • 2 pesti špinače (cca. 130 g)
  • 2 pesti regrata (cca. 90 g)
  • 1 pest čemaža (cca. 60 g)
  • 1 strok česna
  • 1 zvrhana čajna žlička sladkega karija*
  • 1 žlica kokosovega olja
  • ščep soli

* sladki kari – v terilniku zdrobimo sledeče začimbe – kumina, rumena gorčica, triplat, koriander, žajbelj, kurkuma, sladka paprika, komarček, rožmarin, lovor, timijan, ingver

Česnu odstranimo sredico in ga na drobno nasekljamo. V posodi segrejemo kokosovo olje in na njem popražimo česen in sladki kari. Pazimo, da česen ne porjavi. Dodamo regrat in ga na hitro popražimo, nato zalijemo s polovico kozarca vroče vode, pokrijemo ter zmanjšamo ogenj. Po 10 minutah dodamo špinačo in čemaž, premešamo in po potrebi dodamo še nekaj vode. Kuhamo še nadaljnjih 5-7 minut. Tik pred koncem solimo.
Postrežemo s kitcharijem.

Če vas zanimata ajurveda ali joga se nam pridružite v šoli ajurvede in joge, kjer se učimo tudi kuhanja, primernega kombiniranja hrane ter primerne dnevne in sezonske rutine za vsako došo. Vabljeni tudi na številne dogodke, ki jih organiziramo!

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge