Menstruacija boli in je odveč!

MenstruacijaPoslušam radio in ponovno se vrti oglas za proti bolečinske tablete. Prijateljici se pogovarjta po telefonu in ena potoži, da ima menstruacijo, boli jo trebuh in nasploh se slabo počuti. Druga jo nagovarja naj vzame proti bolečinske tablete, pozabi na vse in gre z njo ‘v akcijo’. Vse lepo in prav, a le če ne pomislimo tudi na subtilna sporočila, ki jih ta oglas nosi.

Oglas nam govori, da je menstruacija nekaj, kar je odveč in ne služi zahtevam po stalni produktivnosti. Ste kdaj bile v tujini na službeni poti, hitele iz sestanka na sestanek z avionom, vlakom in taksijem, na prvi in drugi dan menstruacije? Ste bile takrat popolnoma izčrpane in hkrati jezne, zakaj je prišla menstruacija ravno sedaj? Ali ste se vprašale zakaj ste ravno ve morale takrat potovati in ne sodelavec? V obeh primerih odklanjamo dejstvo, da imamo ženske vsak mesec obdobje, katero zahteva drugačen način življenja. Bolj umirjen, ponotranjen, brez fizičnih in mentalnih naporov.

Živimo v času, v katerem prevladuje moška energija, ki zahteva stalno produktivnost, usmerjenost in boj. Pa je ženska energija res takšna? Ali ni naša narava bolj ciklična? Ali se morda na silo prilagajamo sistemu, ki nam ni naraven? Pred leti sem večkrat v šali pomislila, če bi moški imeli menstruacijo, bi zelo verjetno imeli enkrat mesečno dela prost dan. Navsezadnje ta pripada tudi krvodajalcem na dan, ko oddajo kri! Zato pa me je pred kratkim razveselil članek, v katerem so pisali o prvem podjetju, ki dovoljuje prost dan, poleg rednega dopusta, ženskam v času menstruacije. Zaenkrat le v Angliji.

Oglas nam govori, naj utišamo sporočila, ki jih pošilja telo. Opažam, da nas vse bolj nagovarjajo naj ukrotimo telo, ki je prehlajeno, boleče, bolno, kakorkoli trenutno nesposobno dela, s pomočjo farmacevtskih izdelkov. Telo je postalo instrument za doseganje ciljev, ki so nam velikokrat vsajeni od zunaj in služijo le kapitalu. Zelo si škodimo, kadar gremo z umom preko telesa in mu ne damo prednosti in časa, da samo vzpostavi notranje ravnovesje. Porast števila težav s ščitnico, hormonskih neravnovesji, prebavnih težav in nenazadnje tudi težav pred in med menstruacijo je samo odraz našega drvenja v brezno.

Oglas nam tudi govori, da menstruacija boli in da je to obdobje neprijetno. To informacijo smo sprejele za dejstvo in normalno stanje povprečne ženske. A je to sploh res? Je sploh možno ne imeti PMS, če vse prijateljice tožijo o tegobah?

Menstruacija in ajurveda

Ajurveda je ena redkih znanosti, ki gleda na reproduktivno tkivo ženske v vseh njenih obdobjih, torej v puberteti, rodnem obdobju, pred, med in po nosečnosti ter v menopavzi.  Nadalje, ajurveda povezuje simptome pred in ob nastopu ter kvaliteto menstruacije z notranjim stanjem ženskega telesa. Tako se ugotovi, katera doša prevladuje in lahko predlaga individualne ukrepe, da menstruacija ni več težko obdobje.

Ženska, ki je usklajena z naravo, ima usklajen menstrualni cikel z luninim ciklom. Tako je najbolj zdrav tisti, ki se prične z menstruacijo ob prazni luni in ovulacijo ob polni luni. Tudi doše spremljajo in vplivajo na cikel. Po zaključku menstruacije se krepi kapha doša, ki prinaša rast endometrija, v času ovulacije deluje pitta doša, ki dodatno poskrbi, da je endometrij prekrvavljen za morebitno oplojeno jajčece. Če se to ne zgodi, prične delovati vata doša, ki poskrbi za nastop menstruacije. Dokler doše delujejo normalno in niso pod vplivom katere od povišanih doš, je ženski cikel normalen. Ta ima sledeče značilnosti:

 • redna in neboleča ovulacija,
 • redna in neboleča menstruacija,
 • tok svetlo rdeče barve in brez močnega vonja,
 • optimalna količina toka v odvisnosti od konstitucije ženske.

Kadar se katera od doš poviša v telesu, pa nastopijo težave. Poglejmo kakšne značilnosti vnašajo doše v naš cikel.

Povišana vata doša vnaša v cikel nerednost, spremenljivost in skrajša obdobje menstruacije. Tok je redek, rahlo rjavkast in bolj suh in lahko vsebuje koščke. Največkrat se pojavljajo bolečine v ledvenem delu, krči, anksioznost, strah, nervoza in napetost, nespečnost, zaprtje, napihovanje, težave v predelu stegen in trebuha. Bolečina je zbadajoča in krčevita.

Povišana pitta doša prinaša sicer zelo reden cikel in enak skozi vsa obdobja, vendar je tok zelo močen, vroč, živo ali temno rdeč, močnega vonja, občasno s koščki. Simptomi, ki spremljajo tak cikel so občutki vročine, migrene, kožni izpuščaji ali akne, napete in boleče prsi, vnetja, povišana temperatura, slabost, bruhanje, diareja, jeza in vzkipljivost.

Povišana kapha doša ne bo vplivala na rednost cikla, bo pa ta zato počasnejši, daljši, tok bo gost, z veliko sluzi, belkast ali rumenkast. Spremljajoči simptomi so zastajanje vode, zatekanje, slabost, zatekle prsi, edemi, togost v sklepih, srbenje kože, sentimentalnost, jokanje, depresija, čustveno hranjenje, leukorea, glivične okužbe, podaljšano spanje. Bolečina bo topa.

Možno je tudi, da dve doši delujeta hkrati in so zato prisotni mešani znaki in simptomi.

Ajurveda predlaga, da svoj življenjski slog, prehrano, začimbe in napitke prilagodimo svoji doši. Ajurveda pozna tudi številna zelišča, s katerimi si pomagamo do boljšega počutja ter čistilne tehnike. Le na ta način bomo telesu pomagale vzpostaviti ravnovesje. Vse ženske lahko v času menstruacije, ne glede na došo, ki trenutno povzroča težave, sledijo sledečim napotkom:

 • počivamo,
 • vzamemo si čas za čiščenje tako na fizičnem kot mentalnem nivoju,
 • jemo lahko, toplo, preprosto, kuhano in hranljivo hrano. Najbolje je, če nekdo za nas kuha.
 • pijemo tople čaje, še posebej tiste, ki vsebujejo kumin, koriander in komarček,
 • negujemo apana vayu – to je tista sila, ki pomaga izločati menstrualno kri in deluje od popka v smeri navzdol. Negujemo jo tako, da njene smeri ne spreminjamo, torej ne dvigujemo energije s preveč razmišljanja, govorjenja, se izognemo fizičnim naporom, ne skačemo in ne tečemo, nimamo spolnih odnosov in ne uporabljamo tamponov v času največje količine toka, takoj ustrežemo naravnim nagonom po odvajanju blata in vode, kihanju,
 • izvajamo nežno jogo, vendar brez inverznih položajev (npr. supta baddhakonasana, janusirsasana, paschimottanasana)
 • izvajamo nežno nadi shodana pranajamo ali popolno jogijsko dihanje,
 • meditiramo,
 • v primeru bolečin, polagamo tople obkladke na trebuh,
 • ne jemljemo zdravil, tudi triphale ne,
 • ne oljimo telesa in ne izvajamo nasye.

Ne pozabimo, da se žensko telo regenerira s počitkom, kateri je še posebej pomemben v času menstruacije. Poskusimo si, v okviru svojih možnosti, urediti urnik in obveznosti tako, da bomo čim bolj razbremenjene v tem času. Ob upoštevanju individualnih ajurvedski napotkov, bo tudi bolečina minila in nam to obdobje ne bo odveč. To bo čas poglabljanja vase, čiščenja, opuščanja tistega česar nam ne služi več. In predvsem vir nove energije in zagona!

Vas zanima, kako bi lažje prebrodili čas menstruacije, oglasite  se na ajurvedskem svetovanju. Nadi shodana pranajamo se lahko naučite izvajati v joga online, kjer so tudi specifične jogijske vaje samo za čas menstruacije.