Sladki krompir z lečo

Ajurvedski recept - Sladki krompir z lečoSladki krompir pogosto napačno uvrščamo v družino krompirja. To ni res in zato ga lahko mirno uživajo tudi tisti, ki se morajo izogibati razhudnikom. Kaj so razhudniki, pravite?

V to skupino spadajo jajčevci, paradižnik, krompir, paprika pa tudi tobak in druge manj znane in veliko bolj strupene rastline. Njihova posebnost je vsebnost alkaloidov in sicer solanina. Ta sestavina lahko negativno vpliva pri težavah s črevesjem zaradi avtoimune bolezni, pri razdražljivem črevesju in najbolj pri revmatoidnem artritisu. Torej, kdor ima te bolezni, mora razhudnike izločiti iz jedilnika. Če teh težav nimamo, jih lahko mirno uživamo. Pazimo le da, vedno odstranimo morebitno zeleno obarvan del krompirja ali paradižnika. Tudi kuhanje razhudnikov bo zmanjšalo vsebnost alkaloidov.

Nazaj k sladkemu krompirju. Izhaja iz centralne Amerike, tako kot navadni krompir, in ni isto kot yam. Največkrat je njegova notranjost oranžne barve in ima prijetno sladek okus. Zadnje čase ga opažamo tudi v naših trgovinah. Je res zmagovalec, saj nas nasiti in hkrati ne povzroča občutka teže v želodcu.

Podpira dobro prebavo saj vsebuje veliko vlaknin, pospešuje cirkulacijo limfe, alkalizira telo in dviguje ojas ali imunost. Najbolj koristi vata in pitta doši. Njegova priprava je enostavna, uporabljamo ga kot navaden krompir. Lahko pa ga pripravimo po ajurvedskem receptu. Zanj potrebujemo sledeče sestavine:

  • dva srednje velika sladka krompirja
  • oranžno ali mung dahl lečo
  • dve žlici grškega jogurta
  • nekaj zrn granatnega jabolka
  • nekaj kalčkov
  • sesekljan koriander ali peteršilj

Sladki krompir z olupkom vred kuhamo v vodi približno 30 minut. Medtem, ko se kuha, pripravimo lečo po sledečem receptu. Ko so vse sestavine pripravljene, vzamemo sladki krompir, ga prerežemo na polovico, rahlo posolimo in prelijemo z lečo. Dodamo žlico jogurta, nekaj zrn granatnega jabolka, kalčke in koriander.

Ta recept bo služil pitta doši, vata doša naj izpusti zrna granatnega jabolka, kapha doša pa naj zamenja sladki krompir z navadnim in naj ne doda jogurta.

Bi radi izvedeli katera hrana vam najbolj ustreza? Glede na vašo konstitucijo ali trenutno neravnovesje? Pridite na ajurvedsko svetovanje o prehrani, kjer z ajurvedsko diagnostiko določimo, kaj bi morali uživati.