Špargljeva rižota z žafranom

Ajurvedski recept špargljeva rižota z žafranomŠparglji so spomladanska zelenjava za katero velja, da je zelo zdrava, saj vsebuje velike količine folne kisline in kalija. Ajurveda jim pripisuje še sledeče značilnosti. Imajo hladilni učinek, so rahlo trpki ter vlažijo sluzne membrane telesa. Te značilnosti še posebej dobro vplivajo na pitta in vata došo. Šparglji delujejo diuretično, torej spodbujajo odvajanje vode iz telesa, kar uravnava kapha došo. So lahko prebavljivi in čistijo kri, zaradi česar so idealna zelenjava v pomladnem času, ko moramo več pozornosti nameniti čiščenju limfe.

Uživanje špargljev se odsvetuje ljudem z ledvičnimi kamni, vnetjem ledvic in ljudem s protinom oz. putiko, saj vsebujejo purin, sestavino, ki se v organizmu spremeni v sečno kislino.

Če jim ob pripravi dodamo pravi žafran, dobimo popolno kombinacijo, ki čisti, hladi in spodbuja cirkulacijo krvi. Žafran se uporablja v pitta stanjih, ko je potrebno zmanjšati vnetja, pri artritisu, aknah in hepatitisu. Uporablja se ga tudi za izboljšanje vida in urejanje prebave. Žafran velja za afrodiziak, še posebej, če ga kombiniramo s hranljivimi sestavinami.

Narava nam v vsakem letnem času ponudi tisto zelenjavo, ki nam takrat najbolj koristi, zato velja spomladi uživati čim več špargljev. Tržnice so jih polne, lahko pa se podamo v naravo in jih sami naberemo.

Špargljeva rižota z žafranom

Za pripravo odlične večerje ali lahkega kosila potrebujemo sledeče sestavine:

  • šopek špargljev (gojenih ali divjih)
  • skodelico riža
  • manjšo čebulo
  • dva ščepca pravega žafrana
  • pol žličke origana ali orientalske kumine
  • 2 žlici gheeja ali oljčnega olja
  • cca. 1/2 l vrele vode
  • sok 1/4 limone ali limete
  • ščepec soli in popra

Šparglje najprej operemo pod tekočo vodo. Praviloma uporabimo le tisti del šparglja, ki ni olesenel. Ta del dobimo, če špargelj upognemo in pustimo, da se sam prelomi. Zgornji del do vršička je najboljši. Bilo bi pa škoda trši del zavreči, zato ga olupimo oz. odstranimo oleseneli zunanji del in nato uporabimo le mehko sredico. Šparglje nato narežemo na približno 2 cm dolge dele.

Čebulo nasekljamo na majhne koščke in prepražimo na gheeju. Če uporabimo oljčno olje, moramo biti posebej pazljivi, da ga ne zažgemo, saj svojo sestavo spremeni pri nižjih temperaturah kot ostala olja. Nato dodamo riž in pražimo na nizkem ognju. Ko se riž napoji z oljem in se segreje, mu dodamo vrelo vodo. Toliko, da pokrije ves riž. Jaz zelo rada v vodi kuham žličko origana, kar rižoti doda okus, obenem pa vpliva na prebavljivost hrane. Origano lahko zamenjamo z orientalsko kumino. Nato pokrijemo in kuhamo 10 minut oz. do te mere, da je riž prepojen z vodo, vendar še vedno trd. Nato dodamo šparglje in pravi žafran in po potrebi še nekaj vrele vode z origanom. Šparglji so bolj okusni, če ohranijo konsistenco, zato jih ne razkuhajmo preveč. Ko je rižota pripravljena, solimo in popramo ter dodamo nekaj soka limone ali limete. Kdor uživa mlečne beljakovine, lahko doda nekaj parmezana.

Če želimo prilagoditi rižoto svoji konstituciji ali trenutnemu neravnovesju, upoštevamo še sledeče smernice. Polnozrnati riž uporabimo za vata došo, beli riž za vata in pitta došo, basmati riž za vata, pitta in kapha došo. Origana in limone ne bo potrebovala pitta doša, vata in kapha pa lahko.

Več o ajurvedi in individualni prehrani za vaše telo boste izvedeli na ajurvedskem svetovanju, lahko pa se priključite šoli ajurvede in joge, kjer se boste naučili principov ajurvede za samozdravljenje.