Ali mi lahko ajurvedska dieta pomaga pri hujšanju?

Ajurvedska dieta in hujšanje
Ajurvedska dieta in hujšanje

Živimo v kulturi, ki je obsedena z dietami. Zdi se, da vsak teden na naslovnicah revij najdemo novo dieto ali se o nji govori na spletu (paleo, South Beach in atkinsonova, ketogena itd.). Nič čudnega, da ljudje težko razberejo, kateri način za izgubo odvečne teže je najprimernejši za njih. Morda obstaja dieta, ki je pisana na kožo mojemu telesu? Morda kot način življenja, ki me ne bo omejeval in po zaključku peljal v jojo efekt? Nekaj kar je preizkušeno in resnično prinaša rezultate?

Ajurveda je 5000 let star in preverjen sistem dobrega počutja in zdravja, ki izvira iz Indije. Čeprav je ena najstarejših zdravstvenih tradicij na svetu, se je danes poslužuje na milijone ljudi po vsem svetu, njena priljubljenost pa še narašča.

Ker se ajurveda osredotoča na premišljeno prehranjevanje, zmanjševanje stresa in skrb za uravnotežen življenjski slog, se ljudi, ki želijo shujšati, obravnava z vseh teh vidikov.

Ajurvedska dieta vsebuje smernice, ki spodbujajo skrbno prehranjevanje in uživanje živil, ki ustrezajo vaši doši. Katera doša ste, lahko preverite na ajurvedskem svetovanju, na podlagi katerega dobite tudi individualni načrt prehrane za izgubo telesne teže. Energija vsake doše pomaga določiti, kaj jesti za krepitev zdravja, preprečevanje ali obvladovanje bolezni ter ohranjanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Po ajurvedi se po prehodu v stanje popolnega zdravja nepotrebni kilogrami naravno stopijo. Nove raziskave dejansko kažejo, da lahko ajurvedske prakse življenjskega sloga – vključno s prehrano – potencialno privedejo do izgube teže. Se pravi je izguba teže le stranski učinek skrbi zase.

Če se držite ajurvedske prehrane, boste zavestno jedli minimalno predelano hrano. Hujšanje pa ni vezano samo na vnos primerne hrane, ampak tudi na vnos primernih informacij, misli in življenjski slog. Pri ajurvedski dieti tudi ne boste čutili pomanjkanja ali želje po predelani hrani, saj ajurvedska dieta zadovolji vse potrebe vašega telesa.

Ajurvedski zdravniki verjamejo, da vsak od nas pooseblja vse tri doše, čeprav bo vaša prevladujoča doša določila, kaj boste jedli. Tisti, ki se držijo ajurvedske diete, v svojo prehranjevalno rutino vključijo veliko različnih praks, ki ponujajo koristi od različnih živil, povezanih z vsako došo.

Ajurvedska dieta: osnovna načela prehranjevanja

  • Vnos vseh šestih okusov. Pri vsakem obroku vključite sladko, slano, kislo, grenko, pekočo in trpko hrano.
  • Jejte zavestno, čuječe in zbrano. Izogibajte se pogovoru, smehu in drugim motečim dejavnikom, da boste v celoti cenili svoj obrok in koristi, ki jih ponuja.
  • Jejte dovolj počasi, da boste lahko uživali v okusu hrane.
  • Jejte dovolj hitro, da se hrana ne ohladi.
  • Jejte ustrezno količino hrane. Zavedajte se znakov lakote in znakov sitosti, da se izognete prenajedanju.
  • Jejte šele, ko je vaš prejšnji obrok prebavljen. To je lahko tudi 5 ali 6 ur po obilnem obroku.
  • Glavni in največji obrok dneva naj bo v času, ko je sonce najvišje na nebu. Zajtrk in večerja naj bosta manjša in topla.   
  • Sadje užijemo le na tešče.
  • Različne hrane beljakovinskega izvora ne mešamo med sabo (npr. jajca in meso, sir in meso ipd.).

Prednosti ajurvedske diete za zdravje

Ajurvedska dieta ne izloča nobene skupine živil. Namesto tega izbiramo med živili, ki so primerna za našo došo. Ajurvedsko prehranjevanje ima številne prednosti. V nadaljevanju si poglejmo tiste najpomembnejše in znanstveno dokazane.

Čuječno oz. zavestno prehranjevanje

Zavestno prehranjevanje pomeni, da smo pozorni na hrano, ki jo jemo, in kako jo naše telo sprejema oz. kako se po njej počutimo. Čuječno prehranjevanje pomeni, da si zanj vzamemo čas, da si privoščimo hrano, ko smo lačni, in prenehamo s prehranjevanjem, ko smo siti.

Ajurvedska dieta podpira zdrav življenjski slog

Ajurvedski življenjski slog s pomočjo prehrane, gibanja in ustreznega spanca spodbuja ravnovesje v telesu in umu. Zanimanje za integrativne pristope k zdravju, kot je ajurveda, se povečuje, vedno več pa je tudi dokazov, ki podpirajo njeno učinkovitost.

Izboljša počutje

Pilotna raziskava je pokazala, da ajurvedske prakse izboljšujejo psihofizično stanje človeka in tudi na ta način pripomore k uravnavanu telesne teže. K temu pripomore tudi vadba joge.

Spodbuja uravnavanje telesne teže

Izguba telesne teže je rezultat ajurvedske prehrane, ki izhaja iz prehrane po doši in izbora polnovrednih živil ter zavestnega prehranjevanja.

Zelišča in zeliščna zdravila so pomemben del ajurvedske tradicije. Veliko teh zdravil z zelišči se uporablja že več kot 1000 let, le malo pa jih je bilo raziskanih v kliničnih okoljih.

Zelišča, ki na različne načine podpirajo izgubo telesne teže so:

Za več informacij o zeliščih in katera so primerna za vašo došo, nas kontaktirajte na [email protected].

Spodbuja zdrave dolgoročne navade

Raziskovalci s Harvarda so izvedli študijo, ki dokazuje pozitivne učinke holističnih pristopov, kot je ajurveda, s katerimi bi ljudem dolgoročno pomagali pri povrnitvi in ohranjanju zdravja. Pri holističnem pristopu morajo namreč ljudje za ozdravitev spremeniti svoje navade, kar je bistvenega pomena za vzdrževanje zdravja.

Je ajurvedska dieta zdrava izbira?

Prehranjevanje glede na konstitucijo telesa omogoča, da se ne odrekamo hrani, ampak le tistim določenim živilom, ki negativno vplivajo na našo došo. V prehrano so vključene vse skupine živil, med temi pa se priporočajo določena živila.

Če je vaš cilj izguba teže, boste ob ajurvedskem prehranjevanju hitro videli rezultate. Glede pomembnih sprememb ali ajurvedskih zelišč, ki bi jih uvedli v svoje prehranjevanje, se vedno pogovorite s svojim ajurvedskim svetovalcem, da se prepričate, da spremembe ne bodo porušile ravnovesja doš ali zaustavila proces zdravljenja.

Če je vaš cilj hujšanje, ne pozabite, da mora biti hujšanje zdravo. Svoje telo imamo radi, zato mu nudimo najboljše gorivo v primerni količini. Tudi vadba, spanje in drugi dejavniki življenjskega sloga igrajo pomembno vlogo tudi pri vašem zdravju. Najboljša prehrana je vedno tista, ki je uravnotežena in ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Za več informacij ali rezervacijo termina nas lahko kontaktirate na [email protected]