Ajurveda in prebavne težave

Ajurveda in prebavne težave
V ajurvedi zelo resno obravnavamo že manjše prebavne težave

Ajurveda uči, da je zdravje prebavnega trakta najpomembnejši dolgoročni dejavnik našega zdravja in dobrega počutja. Ajurveda daje velik poudark tej funkciji, zato obravnava tudi najmanjše prebavne težave zelo resno. Prebava se prične že v ustih in nadaljuje preko želodca, tankega in debelega črevesja. Pomembna organa, ki z  izločanjem prebavnih sokov in encimov pomembno vplivata na to funkcijo so jetra in trebušna slinavka. Hrana se mora v tem procesu predelati od večjih kosov do najmanjših enot, molekul, absorbirati v črevesju in predelati v jetrih preden je dostopna za uporabo na celičnem nivoju. Odpadne snovi se morajo redno izločati iz telesa. Tudi na celičnem nivoju poznamo funkcije vnosa, predelave, izkoristka in izločanja snovi. Torej lahko gledamo na funkcijo prebave na makro in mikro nivoju. Skupek obeh funkcij v ajurvedi imenujemo agni ali prebavni ogenj.

Ajurveda pozna več vzrokov za prebavne težave. Neprimeren ritem hranjenja, nepravilno kombiniranje hrane, mrzla in ledena hrana in tekočine, neprimerna hrana za našo konstitucijo, preveč ali premalo hrane ter čustvena stanja, ki ostanejo nerazrešena pomembno vplivajo na zdrav prebavni trakt. Uživanje alkohola, kave, farmacevtskih izdelkov, kajenje ter tudi predelana hrana ali polna pesticidov in konzervansov obremenjuje jetra, enega ključnih organov detoksifikacije, uravnavanja hormonov, presnovnih in drugih funkcij.

Ajurveda ima svoj pogled na prebavne težave

Omenili smo agni ali prebavni ogenj, kateri deluje na celičnem nivoju in na nivoju prebavil. Hrana, ki jo užijemo mora skozi proces predelave, do nivoja, katerega koristijo celice. Če ta postopek ni popoln, nastajajo prebavni odpadki, katere telo ne potrebuje oz. jih ne more uporabiti. Te snovi v ajurvedi imenujemo ama in veljajo za pomembnejši vzrok nastanka številnih raznolikih bolezni, znakov in simptomov – vnetja, artritis, bolečine, nove tvorbe, rak, odvečna sluz, ki se lahko pojavi kjer koli v telesu, celulit, povečan holesterol, slab zadah in obloge na jeziku, močen telesni vonj, ‘megla’ v glavi, depresija, povečane vrednosti bakterij, kandide, virusov, avtoimune bolezni, slab odziv imunskega sistema… Torej je optimalna funkcionalnost prebavnega ognja ključna pri zagotavljanju zdravega telesa.

Optimalen prebavni ogenj ali sama agni je prisoten, kadar so funkcijski aspekti telesa optimalni. Ti aspekti so funkcije komunikacije in gibanja (vata doša), funkcije transformacije in metabolizma (pitta doša) ter funkcije gradnje in lubrikacije (kapha doša).

Velja pa tudi obratna povezava. Ravnovesje doš, ki močno vpliva na splošno zdravje posameznika, se lahko zgodi le z zdravim agnijem.

Na nivoju celice se ravno tako dogaja svojevrstna prebava, saj tudi celice sprejemajo, transformirajo, uporabljajo in izločajo snovi. Tako na mikro nivoju obstaja agni, ki je povezan z glavnim telesnim agnijem. Kadar je slednji uravnotežen, se uravnovesi tudi tisti na mikro nivoju. Zato je funkcije prebave v ajurvedi tako pomembna.

Kako ajurveda razume prebavne težave?

Kadar je agni optimalen, lahko prebavi vse kar pojemo in absorbira in uporabi največ hranil. Izbor naše prehrana, prehranjevalne navade, način življenja, čustvena in mentalna stanja vplivajo na prebavni ogenj. Poleg zunanjih faktorjev ima vsaka oseba svoj genetski zapis, katerega v ajurvedi razumemo kot individualno kombinacijo doš vata, pitta in kapha. Zato je pomembno, da uživamo hrano glede na naš tip telesa. Tipični znaki in simptomi, ki se izražajo v prebavnem traktu zaradi napačnih izbir so:

 • vetrovi, napihovanje, kolike,
 • pekoči občutki, zgaga, povečana kislina,
 • občutki teže, počasnosti, utrujenosti.

V drugi fazi se zaradi ne odprave vzroka in posledično kopičenja neprebavljenih snovi težave stopnjujejo. Nastopi lahko:

 • zaprtje in/ali diarea,
 • izguba apetita,
 • povečana sluz v želodcu, grlu, ustih, nosni votlini
 • slabost,
 • bruhanje.

Kopičenje neprebavljenih snovi bo motilo doše, ki lahko znova motijo ​​prebavo. Sčasoma ti nakopičeni ostanki postanejo strupeni za telo (ama) in začnejo povzročati bolezni. Telo bo podvrženo kompleksnejšim patologijam, težave, ki bodo nastale v področju prebavnega trakta so lahko med drugimi (1):

 • težave z jetri in žolčem,
 • hemoroidi,
 • zgaga /GERB,
 • Crohnova bolezen,
 • sindrom razdražljivega črevesa (IBS),

Znaki zdravega prebavnega trakta

Kadar prebavni ogenj deluje optimalno opazimo sledeče znake v telesu in počutju:

 • optimalen apetit in žeja,
 • energija in fokus po zaužitem obroku brez nelagodnih občutkov,
 • vsakodnevno odvajanje formiranega in ne smrdečega blata ter urina in potu,
 • dober spanec,
 • odsotnost bolezni,
 • dober imunski sistem,
 • mentalni fokus,
 • zadovoljstvo, radost in optimizem.

Kako lahko ajurveda pomaga pri obvladovanju prebavnih težav?

Ajurveda, veda o življenju, celostno obravnava človeka, njegovo psihofizično konstitucijo, pretekle bolezni, sedanje stanje, način življenja, hranjenja, spanja, čustvovanja in razmišljanja. Na ta način razumemo vzroke bolezni in jih odpravimo. Z ajurvedsko diagnostiko ugotovimo stanje doš vata, pitta in kapha, prebavnega ognja, prisotnost toksinov v telesu, stanje sedmih tkiv, organov in kanalov, psihosomatski odziv telesa. Tako lahko izdamo individualne napotke glede jutranje rutine in vnašanjem olj, jogijskih vaj, dihalnih tehnik, tehnik meditacije, prehrane in začimb ter uživanja zelišč in čajev.

Izbor ajurvedskih zelišč je individualen glede na ugotovitve diagnostike in usmerjen na uravnavanje prebavne funkcije, uravnavanje povišane doše, sedmih tkiv, organa in patologije. Pomožne terapije, s katerimi delujemo na mentalno čustvena stanja in stres vključujejo ajurvedske masaže, zvočne terapije in jogo.

Preberi članek o 8 pravilih zdravega prehranjevanja po ajurvedi in takoj prični z uvajanjem pozitivnih sprememb.

Za rezervacijo termina na ajurvedsko diagnostiko in svetovanje pišite na [email protected] ali pokličete na telefonsko številko + 386 40 613 963.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge