Zdrava prehrana: 8 pravil prehranjevanja v ajurvedi

tAyurveda pravila prehranjevanja Zdrava prehrana z vidika ajurvede nam postane bližja, v kolikor spoznamo nekaj osnovnih pojmov. Agni ali prebavni ogenj vpliva na prebavo ne samo hrane temveč tudi misli, občutkov in čustev. Ima štiri pojavne oblike in samo ena je tista, ki prinaša zdravje – sama agni. Vsi odkloni prebavnega ognja od ravnotežja prinašajo neravnovesja (vetrovi, zaprtje, zgaga, občutek teže v želodcu,…), ki se kasneje lahko razvijejo v bolezni. V domeni agnija so tudi sledeče funkcije v telesu: prebava, absorpcija in asimilacija hrane, pozitivne misli in čustva, temperatura telesa, vid, ten kože, pogum, veselje, entuziazem, potrpljenje, moč, pravilno hranjenje tkiv, mentalna jasnost, inteligenca na mentalnem in celičnem nivoju ter dolžina življenja.

Glavni agni ima sedež v želodcu in uravnava naš apetit, sposobnost prebave hrane in možnost uničenja toksinov v prebavnem traktu. Vpliva na vse ostale agnije, ki delujejo na nivoju celic, tkiv in organov in imajo podobne funkcije pretvorbe oz. metabolizma. Tako ajurveda pozna agni tudi v jetrih, trebušni slinavki, ščitnici, v sedmih tkivih (limfa in plazma, krvne celice, mišice, maščoba, kosti, živčno tkivo in spolne celice), na nivoju petih čutil, celičnem ter drugih nivojih.

Zdrava prehrana: 8 pravil prehranjevanja v ajurvedi

In tukaj pridemo do zanimivega spoznanja. S tem, ko uravnavamo glavni agni, uravnavamo tudi vse ostale agnije in njihove funkcije. Ko je glavni agni uravnotežen, so tudi njegove podzvrsti take. Zdrava prehrana je enostavna, če si sami pomagamo tako, da upoštevamo nekaj splošnih pravil prehranjevanja, ki bodo glavni agni uravnotežila in posledično tudi ostale.

  • Zjutraj na tešče spijemo manjši kozarec tople vode do 2 dcl, kateremu lahko dodamo nekaj kapljic limete. To bo prečistilo organizem in spodbudilo apetit. Težava, ki jo opažam pri pogovorih s klienti je ta, da sicer v dobri nameri, pogosto zaužijejo prevelike količine jutranje vode. To povzroča ravno nasprotni učinek, torej nižjo sposobnost agnija in s tem prebavne težave. Pomembno je, da sledimo napotku o količini tekočine tudi pred uživanjem ostalih obrokov. Torej ne pijemo večjih količin tekočine pred in takoj po obroku.
  • Kosilo naj bo naš največji obrok dneva, katerega zaužijemo med 11.30 in 13.30 uro. Razlog za to je zelo preprost. Ko je v naravi element ognja najbolj izražen in je sonce najvišje, je tudi naše telo najbolj pripravljeno, da prebavi zaužito hrano. Predstavljajte si velik lonec hrane na nizkem ognju, le kako bi se to skuhalo? In pozabite na znani rek o kraljevem zajtrku. Ne velja.
  • Jemo kadar smo lačni oz. kadar prebavimo prejšnji obrok. Če vnašamo v telo hrano, preden smo prebavili prejšnji obrok ustvarjamo pogoje, da se prebavni proces ne zaključi popolnoma in tako spodbudimo nastajanje toksinov.
  • Večerja naj bo lahka, najkasneje do 19.00 ure ter zadnji obrok dneva. Na ta način bomo pred spanjem prebavili obrok, lažje spali in omogočili telesu, da se regenerira, presnovi hrano in eliminira toksine.
  • Pravilno kombiniramo hrano. Ajurveda pozna kar nekaj pravil kombiniranja hrane, ki preprečujejo ustvarjanje toksinov v telesu. Dve preprosti in osnovi pravili sta: sadje jemo ločeno od ostalih obrokov ter mlečne izdelke (mleko, jogurt, sir) ne kombiniramo z mesom, stročnicami, sadjem, jajci ali paradižniki.
  • Jemo počasi, zavestno ter med hranjenjem ne gledamo televizije, računalnika in ne beremo. Hranjenje naj postane naš ritual čaščenja telesa in agnija ter ne le oblika hitre zadovoljitve potrebe po hrani.
  • Kadar smo čustveno vzhičeni, ne jemo. Če smo žalostni, jezni ali kakorkoli drugače v konfliktu, se raje izognemo prehranjevanju, saj takrat naš agni ne deluje učinkovito.
  • Uporabljamo začimbe! Začimbe so idealen partner hrane, ki pomagajo prebavnemu sistemu opraviti svojo funkcijo in odstraniti toksine. Pozorni moramo biti le, da izbiramo začimbe, ki uravnavajo moč našega agnija, neravnovesje ter jih uživamo v primernih količinah in času, sicer nam lahko tudi škodijo. Za vata došo uporabimo vata balance, za pitta došo pitta balance ter za kapha došo kapha balance mešanice začimb.

Številne sodobne težave s prebavo, zakisanostjo telesa, vnetji, povečano prisotnostjo škodljivih bakterij in glivic, imunostjo, povišan krvni sladkor in pa tudi običajne težave kot so prehlad, kašelj, vetrovi, zgaga, glavobol, nespečnost, slabost, bolečine v trebuhu in druge, je možno s primerno uporabo začimb uravnati.

Uravnotežena prehrana pomeni, da so obroki ustvarjeni glede na naš edinstven tip telesa ali konstitucijo in trenutno neravnovesje. Če želite izvedeti, katera hrana in začimbe so primerni za vas ter kako narediti detox in revitalizirati telo, pridite na ajurvedsko svetovanje. Mešanice začimb ter ajurvedska zelišča lahko kupite v spletni trgovini.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge