Kašelj v ajurvedi

Tudi mene je letos ulovil kašelj, ki se je drugi dan razvil v produktivnega. Še isti dan sem pričela z znanimi ukrepi iz ajurvede in tako četrti dan, s kašljem opravila. Januar in februar je čas, ko se največ bolezni razvije ravno na dihalih, vzrok je tudi mrzel letni čas, vsekakor pa glavnino krivde nosi preobremenjen prebavni sistem, kateremu nismo dali miru med božično-novoletnimi prazniki. Če niste upoštevali 8 ajurvedskih pravil za zdrave praznike se je morda ravno to zgodilo. Kašelj se v ajurvedi imenuje kasa in poznamo tri različne tipe:

Kašelj v ajurvedi je treh tipov
  • neproduktivni, to je suh kašelj, brez ali z zelo malo, sivkaste sluzi; povzroča ga vata doša,
  • produktivni, kjer izkašljujemo srednje količine sluzi rumenkaste ali zelenkaste barve, sluz je lepljiva; povzroča ga pitta doša,
  • produktivni, kjer izkašljujemo velike količine belkaste ali motne količine sluzi; povzroča ga kapha doša

Kašelj v ajurvedi bomo obravnavali glede na različne simptome in delovali različno. Pa poglejmo:

Vata tip kašlja

  • v prsni koš masiramo toplo sezamovo olje in nato položimo topel termofor ali steklenico s toplo vodo
  • uživamo manjše količine tople kuhane hrane, najbolje mineštre ali kitchari z dodatkom gheeja
  • užijemo eno čajno žličko sitopaladi mešanice z eno čajno žličko gheeja in pol čajne žličke medu, trikrat dnevno
  • pijemo čaj sladkega korena
  • nosno votlino vlažimo z nežnimi kapljicami nasya
  • poskrbimo za redno odvajanje z haritaki prahom

Pitta tip kašlja

  • v hrano dodajamo zelenjavo grenkega okusa, zelenolistnato zelenjavo, ghee in kurkumo
  • iz hrane izpustimo vse kisle in pekoče izdelke in užijemo manj slanega
  • užijemo eno čajno žličko sitopaladi mešanice z pol čajne žličke gheeja in eno čajno žličko medu, trikrat dnevno
  • pijemo čaj sladkega korena
  • nosno votlino vlažimo z nežnimi kapljicami nasya
  • užijemo zelišče guduchi, ki delujena na pitta došo

Kapha tip kašlja

  • lahko izvedemo enodnevni post in pijemo toplo vodo
  • v hrano dodajamo gorčično seme, črni poper ali še bolje trikatu
  • iz hrane izločimo vse mlečne, pšenične in sladke izdelke, užijemo več prosene kaše in polente
  • pijemo ingverjev čaj z dodatkom klinčkov in cimeta
  • pijemo čaj tulsi ali si ga pripravimo iz prahu tulsi
  • užijemo eno čajno žličko sitopaladi mešanice z eno čajno žličko medu, trikrat dnevno
  • nos čistimo z zeliščnim oljem anu thaila
  • pripravimo in inhaliramo paro z dodatkom evkaliptusa
  • poskrbimo za čisto črevesje s triphala mešanico

Ukrepe izvajamo dokler kašelj ne preneha. Vsak kašelj je potrebno jemati resno in čim prej ukrepati, da zaustavimo morebitne komplikacije. Ob upoštevanju vseh navodil in počitku bodo rezultati hitro vidni.

Več napotkov dobite na ajurvedskem svetovanju.