8 ajurvedskih pravil za zdrave praznike

Ajurveda pravila prehranjevanjaVsako leto znova opažam, kako se število obolelih za prehladom, kašljem in virozami poveča med ali pa takoj po decembrskih praznikih. Kljub temu, da je zima čas kapha doše in so zato tovrstne tegobe nekaj naravnega, se lahko vprašamo zakaj je povečanje ravno v tem času? Ajurveda in pravilna prehrana gresta z roko v roki in v tem dobimo tudi rešitev.

V času novoletnih praznikov je običajno, da zaužijemo več hrane in pijače kot smo sicer vajeni in tudi kombinacije hrane so velikokrat zelo kompleksne. Če temu dodamo še pozne in obilne večerje, smo lahko sigurni, da naš prebavni sistem ne bo opravil svoje funkcije optimalno. To botruje nastanku ame oz. neprebavljene hrane, ki lahko povzroča težave v prebavnem traktu ali celo v telesnih tkivih in se odraža v povečani sluzi v telesu, slabši prebavi, slabem počutju in bolečinah.

Če se želimo temu izogniti, lahko upoštevamo osem ajurvedskih pravil prehrane.

1. Pazimo na kombiniranje hrane

V istem obroku ne kombiniramo mlečnih in sadnih izdelkov (sadni jogurti, skuta s sadjem, mleko in banane,…) ter hkrati različnih beljakovin (jajce in sir, losos in smetana, mleko in jajca, meso in jajca,…). V ajurvedi velja, da te kombinacije proizvajajo amo, ki je nasprotje agnija – prebavnega ognja.

2. Opustimo uživanje jogurtov

Čeprav imamo idejo, da so jogurti zdravi in z njimi v telo vnašamo dobre črevesne bakterije, so njihovi učinki na telesne kanale – srote negativni, saj jih blokirajo. Če se želimo izogniti odvečni sluzi, prehladom in kašlju, v zimskem času opustimo uživanje jogurtov!

3. Največji obrok dneva naj bo kosilo

Ko je sonce najvišje na nebu, je tudi naš prebavni sistem pripravljen prebaviti največji obrok dneva. Obilne večerje nikakor nam ne bodo koristile, zato se jih raje izognemo. Kadar pa to ni mogoče, si lahko naslednji dan pomagamo tako, da prvi obrok užijemo šele za čas kosila oz. ko ponovno postanemo lačni. Do takrat pijemo toplo vodo.

4. V hrano dodajamo začimbe

Najbolj nevtralne začimbe, ki ne bodo nikomur škodile so kumin, koriander, komarček, kurkuma in svež ingver. Z njimi bomo popestrili okus hrane ter hkrati poskrbeli za optimalno izločanje želodčne kisline, žolča in prebavnih encimov. V primeru povečane kisline je bolje se izogniti vsem pekočim začimbam ter jih nadomestiti z avipattikara churno. To je še ena tisočletna ajurvedska receptura iz začimb in zelišč, ki naravno uravnava kislino v želodcu brez stranskih učinkov. Kadar nimamo težav s kislino in občutimo težo v želodcu lahko v hrano dodamo pekočo mešanico trikatu.

5. Po obilnem obroku pijemo močen ingverjev čaj

Ingverjev čaj  bo spodbudil prebavo ter počistil toksine iz limfe in krvi. Hitro bo učinkoval na sluz in jo zmanjšal.

6. Pijemo tulsi čaj in uživamo chyawanprash

Tulsi ali sveta bazilika blagodejno deluje na dihala in dviguje moč imunskega sistema, chyawanprash je marmelada prijetnega okusa, v kateri so vkuhana številna ajurvedska zelišča. Njena receptura je stara več tisoč let in krepi imunski in prebavni sistem ter je primerna tudi za otroke in starejše.

7. Gibamo se na svežem zraku

Prosti čas izkoristimo zato, da se odpravimo na sprehod in razgibamo telo!

8. Poskrbimo za redno odvajanje!

Tradicionalna ajurvedska mešanica triphala uravnava pravilno delovanje prebavnega trakta, ki je po ajurvedi temelj zdravja in vsebuje tri sadeže, ki delujejo na vata, pitta in kapha došo.

Ajurvedska zelišča in izdelke dobite v Ajurjoga centru ali jih kupite v spletni trgovini.

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge