Jogijsko čiščenje nosu – jala neti

Jala neti tehnika čiščenja nosu

Čiščenje nosu – jala neti je tehnika, ki izhaja iz jogijske tradicije. Je ena od šestih čistilnih tehnik telesa – shatkarma, ki so opisane v tekstu Hatha joga Pradipika. Shatkarme znane tudi kot shatkriye so močne jogijske tehnike, s katerimi čistimo odvečno sluz, žolč, toksine in zrak iz telesa. Izvajamo jih z namenom čiščenja in krepitve telesa ter preprečevanja bolezni, kot tudi pripravo na izvajanje jogiskih asan in pranajam. Ajurveda pozna podobne, a vendar bolj blage tehnike, s katerimi odstranjuje te iste snovi in se imenuje panchakarma. Ajurvedska alternativa jala neti ali čiščenja nosnih votlin je nasya z uporabo čistilnega olja Anu thaila.

Kakšni so učinki jala neti?

Ker dihanje skozi obe nosnici pomaga harmonizirati simpatični in parasimpatični živčni sistem, torej naš aktivni in pasivni del živčnega sistema, pingala in ida nadi, se izvajanje čiščenja nosnic z neti posodico priporoča tudi pred izvajanjem asan, pranajame ali meditacije. Ta preprosta tehnika zelo učinkovito očisti nos, nosne prehode in sinusne votline. Odstranjuje odvečno sluz in druge nečistoče. Pomaga lajšati težave s senenim nahodom, astmo, bronhitisom, sinusitisom, vnetjem mandeljnov, glavoboli, pri boleznih oči, ušes in grla. Z rednim izvajanjem tehnike jala neti vzdržujemo zdrav dihalni sistem. Pomaga odpravljati posledice očesne utrujenosti zaradi dolgotrajnega dela ob računalniku. Če tehniko vadimo zjutraj, nas hitro naredi budne in sveže.

Izpiranje nosu, nosnega dela žrela in sinusov je v zahodnem svetu tudi poznano in njeno uporabo priporočajo zdravniki za različna stanja zgornjih dihalnih poti. Priporoča se pri diagnozi prehlada, kroničnega ali akutnega bakterijskega rhinosinusitisa (zaplet po prehladu), sezonskem akutnem rhinitisu (seneni nahod), ob infekcijah zgornjih dihalnih poti, pri nosni polipozi in pri astmi povzročeni z infekcijami zgornjih dihalnih poti.

Kako izvedemo čiščenje nosu z jala neti posodico?

Za enostavno izpiranje nosu potrebujemo neti posodico. Najprej pripravimo fiziološko raztopino oz. slano vodo. Prekuhamo pol litra vode, dodamo polovico čajne žličke kamene soli, lahko tudi himalajske, premešamo in ohladimo na telesno temperaturo.

Postavimo se pred umivalnik, rahlo nagnemo telo in glavo naprej. Nato nagnemo glavo vstran. Izbira nosnice, skozi katero bomo najprej izpirali nosno votlino je odvisna od tega, katera nosnica je bolj odprta. Tulec neti posodice vstavimo torej v tisto nosnico, ki je bolj prehodna. Tulec naj popolnoma zatesni nosnico, tako da voda ne teče mimo. Če vlivamo vodo v levo nosnico, priteče voda skozi desno nosnico. Glava naj ne bo preveč nagnjena nazaj, saj nam tako voda lahko teče v grlo. Če je potrebno, popravimo položaj glave. Med izpiranjem dihamo skozi usta. Počakamo, da voda odteče iz nosnice, nato pa postopek ponovimo še na drugo stran. Posodico po uporabi dobro operemo in osušimo.

Zelo pomembno je po zaključku izpiranja, izpihati nosnici do popolne osušitve nosnih votlin. To izvedemo tako, da vdihujemo zrak skozi usta in pihnemo zrak skozi obe nosnici hkrati. Nikoli ne zatiskamo ene nosnice, zrak naj vedno potuje skozi obe nosnici hkrati navzven. Ponovimo vsaj petdestkrat.

Pomembno je tudi vedeti, da se postopka oljenja nosnic nasya in čiščenja nosu z vodo jala neti izključujeta. Vedno izvedemo le eno izbrano tehniko ali pa pustimo vsaj šest ur časa med eno in drugo.

Idealen čas za izvajanje jogijske kot tudi ajurvedske tehnike čiščenja nosu je zjutraj, obvezno na tešče. Čiščenje nosu je idealno pri povišani kapha doši. Ne izvajamo jih v času menstruacije, nosečnosti in krvavitev iz nosu.

Več jogijskih in ajurvedskih nasvetov prejmete na ajurvedskem svetovanju. Neti posodico in številne ajurvedske izdelke lahko kupite v spletni trgovini!

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. ajurvedska svetovalka in učiteljica joge