Jesen bo prijetna z ajurvedo

Jesen bo prijetna z ajurvedoŠe včeraj je bil topel in sončen dan, ki sem ga izkoristila na sprehodu. Lovila sem še zadnji pridih poletja, a narava je že dala slutiti prihajajoče spremembe. Suho listje počasi odpada in veter ni več tako prijetno topel. Prvi jesenski dan je tu in z njim tudi vata doša, ki prinaša hitre temperaturne spremembe, mraz, suh veter, subtilnost in lahkotnost. Kdor ima po naravi aktiven um, je bolj suhe postave, subtilen ali je v stresu, bo hitro čutil vpliv jeseni na svoje počutje. Jesen v ajurvedi je lahko tudi prizemljena. Vata doša, ki je spremenljiva kot smer vetra, bo najbolj negativno vplivala na osebe, ki nimajo rutine pri hranjenju in spanju. S svojimi kvalitetami bo motila našo notranjo energijo ali prano, kar lahko vodi v anksioznost, živčnost, nespečnost, zaprtost, suho blato, napenjanje ali suho kožo.

Na našo srečo ponovno odkrivamo tisočletna znanja ajurvede, ki so preživela različne instant vede in trende. Veličastna znanost ajurvede nam prinaša enostavne rešitve, ki so usklajene z materjo Naravo. Sezonske spremembe se dogajajo po vsem svetu in ne le v oddaljeni Indiji, od koder ajurveda izvira. Zato si lahko z ajurvedo pomagamo in ponovno uglasimo svojo notranjost z naravnimi ritmi narave tudi v našem okolju.

Jesen v ajurvedi

Ste že slišali rek ‘manj je več’?  Tudi ajurveda prisega na enostavne rešitve, ki imajo globoke učinke. V današnjem svetu večina ljudi zaupa zapletenim učinkovinam in visoko tehnološkim izdelkom, kateri pa v sebi ne nosijo več inteligence Narave. Ustavite se za nekaj trenutkov in naredite nekaj naravnega zase. Telo, um in vata doša vam bodo zelo hvaležni. Jesen v ajurvedi je lahko čas za umiritev in nova spoznanja.

Prehrana

Vata došo uravnotežimo z živili, ki imajo sladek, kisel in slan okus. Obroki naj bodo hranljivi in predvsem topli. Tudi pijače naj bodo tople, nikoli hladne ali ledene. Presni hrani se je v tem času bolje izogniti. Pozabite že enkrat na super smoothije, ki vam jeseni le škodujejo, saj so hladni, težko prebavljivi in z lahko kvaliteto, le še bolj razpršijo um. Raje si pripravite topel napitek. Najboljša hrana za ta čas so enolončnice, katerim dodamo žlico gheeja ali kvalitetnega olja. Uporabljajte tople začimbe, ki bodo hrani ne le dodale odličen okus, temveč tudi pomagale agniju – prebavnemu ognju. To so ingver, črni poper, cimet, klinčki, muškatni orešček pa tudi naš timijan, rožmarin, bazilika, rdeča paprika in druge. Obroki naj bodo redni in vedno ob istem času. Glavni in največji obrok naj bo kosilo, v času, ko je sonce najvišje. Takrat je prebavni sistem najbolj pripravljen na presnovo in telo lahko izkoristi vse hranljive sestavine obroka. Ne pozabimo, da je sveža, lokalna, sezonska in ekološka hrana najboljša.

Spanje

Eden izmed pogostih znakov neravnovesja vata doše je nezmožnost zaspati ali zbujanje sredi noči. Preveč ustvarjalne energije, tesnoba ali skrbi so prisotni v umu in zato tudi telo postane nemirno. Spanec deluje pomlajevalno in s svojimi lastnostmi težkega in stabilnega pomaga uravnotežiti lahko in mobilno vata došo. Zelo pomembno je, da se odpravimo k počitku vsak dan ob istem času, idealno ob 22.00 uri. Tako spimo v času, ki je najpomembnejši za obnovo telesa. Tudi zjutraj se bomo veliko lažje prebudili in čez cel dan imeli kvalitetnejšo energijo. Dve uri pred spanjem počasi izklopimo razmišljanje o dnevnem dogajanju, izogibajmo se televiziji, računalniku in telefonskim pogovorom, ki samo spodbujajo nemir v umu. Namesto tega, si privoščimo toplo kopel z eteričnimi olji, se sproščamo, delamo jogo, meditiramo ali spijemo skodelico začinjenega toplega mleka.

Dotik

Študije kažejo, da nam dotik prinese ravno toliko ozdravitve, kot hrana, ki jo užijemo. Dotik je prvi občutek, ki se razvije in zadnji, ki izgine. Tudi potem ko vid, sluh, okus in vonj že bledijo s starostjo.

Ajurveda imenuje masažo s toplim oljem ‘sneha‘, kar pomeni ljubiti. Dnevna samomasaža, pri kateri uporabimo toplo olje tako gradi ljubezen do sebe. In komu ne primanjkuje tega? Redna samomasaža nam lahko spremeni življenje na bolje, še posebej tistim z neravnovesjem vata doše.

Dnevno samomasažo naredimo v toplem prostoru ter uporabimo olje, ki je za nas primerno. Olje ogrejemo tako, da kozarček olja postavimo v vročo vodno kopel in počakamo minuto. Stojimo na brisači, katero bomo tudi v bodoče uporabljali za oljenje telesa. Na telo nanašamo toplo olje in masiramo od okončin proti srcu. Dolge mišice z dolgimi gibi, sklepe pa krožno. Ne pozabimo naoljiti lasišče in zmasirati cele glave. To nas bo še izdatno pomirilo. Naoljimo tudi ušesa in nosnici in ne pozabimo na stopala. Kdor tega še ni poizkusil, mu iskreno svetujem, da si čim prej vzame čas in to naredi! Zanimivo pri ajurvedski samomasaži je to, da kopel ali tuš sledita oljenju telesa in ne obratno, kot smo to morda vajeni. Nato osušimo telo in lase ter ne pozabimo na ušesa in nosnici. In še nasvet, ki bo ohranil vašo kad čisto in odtočne cevi pretočne. Za čiščenje uporabite čistilni prašek za posodo, kateri najbolje razmasti površine.

Če bi se radi prepustili in nahranili telo in dušo, vabljeni na ajurvedske oljne masaže, ki so idealne za jesenski letni čas!

Zaščita

Že naše babice oz. none so nam pravile, naj si pokrijemo glavo in ušesa. Tako se bomo zaščitili pred vetrom in mrazom. Ušesa so del telesa, kjer se vata doša izdatno nahaja in če bomo pustili mrzlemu vetru krožiti, bo vata doša še dodatno vznemirjena. Tudi roke in noge naj bodo na toplem.

Če smo vajeni spati pri odprtem oknu pazimo, da se hladen zrak ne spušča direktno na nas. Alternativa je, da prezračujemo preko drugih prostorov, kjer so okna odprta, v spalnici pa jih zapremo.

Ti enostavni nasveti najbolj koristijo, če jih izvajamo redno. Običajno pa na ajurvedskem svetovanju tudi povem, da je bolje napotek izvesti vsaj enkrat na teden kot nikoli. Tudi to bo imelo učinek in ko ga boste začutili, bo več volje izvajati napotke redno.

Potrebujete dodatne smernice in več jasnosti? So v vas bolj prisotni pitta ali kapha doša? Pridite na ajurvedsko svetovanje, kjer vam pripravim individualni program usklajen z vašim trenutnim stanjem in konstitucijo. Za negovanje ali proti stresu vabljeni na ajurvedske tretmaje, prilagojene vašim potrebam.