Špela Torič

Moje ime je Špela. Z jogo sem se prvič srečala leta 2015, ko sem iskala vse možne načine, kako se spopasti z občutki tesnobe. Popolnoma brez pričakovanj sem začela vaditi vsak dan in joga je kmalu postala del mene – najprej kot fizična vadba, ki pa je kmalu začela preraščati v način življenja. Da želim postati učiteljica joge sem se odločila na prvi vadbi, ki sem jo obiskala. Vedela sem, da bi rada dala ljudem to, kar sem takrat dobila – občutek sprejemanja sebe, trenutne situacije in prepuščanje danemu trenutku. Leta 2018 sem pri Zdenki Bratec v Mariboru obiskovala Iyengar jogo, pri kateri me je fascinirala uporaba jogijskih pripomočkov in vse možne variacije položajev, ki jih le-ti ponujajo.

Po večletni praksi me je pot leta 2019 najprej vodila do izobraževanja iz ajurvede, ki je z jogo tesno povezana. Spoznala sem pomen ravnovesja – kako različni dejavniki iz zunanjega okolja vplivajo na naše notranje okolje ter kako tesno so v resnici povezani naše telo, um in duša. Spoznavanje ajurvede mi je pomagalo zgraditi boljši odnos s sabo, poglobiti vez z naravo in odprlo vrata v svet ustvarjalnosti – predvsem v kuhinji. Po končanem enoletnem izobraževanju pod mentorstvom Kaje Kastner Yadav v Ajurjoga centru, sem se vpisala še na tečaj za učiteljico hatha joge, ki sem ga zaključila leta 2021, prav tako v Ajurjoga centru.

Od novembra 2021 poučujem hatha joga v Joga Vita studiu v Mariboru. Svoje znanje ajurvede prepletam z jogo pri vadbah ajurvedske joge, kjer so položaji in tehnike klasične hatha joge prilagojeni letnim časom, pri manjših skupinah ali individualnih vadbah pa lahko tudi posameznikovim trenutnim neravnovesjem.

Hvaležna sem, da lahko skozi poučevanje joge delim kanček svojega znanja z drugimi. Veliko mojih dosedanjih učiteljev je bilo privržencev iyengar joge, kar je močno zaznamovalo mojo lastno prakso in tudi pri vadbah, ki jih vodim, dajem poudarek pravilni in natančni izvedbi položajev. Z upoštevanjem ajurvedskih načel se trudim ustvarjati vadbe, ki nas vrnejo v lastno ravnovesje in so v tistem trenutku najbolj koristne. Želim si, da se vsak posameznik po vadbi počuti bližje sebi in naše srečanje zapusti z občutkom, da zmore poskrbeti zase ter se soočiti z vsemi izzivi, ki jih doživlja na podlogi za jogo in tudi izven nje.