Ajurvedska praznična večerja

Danes že sestavljam nakupovalni list za praznične dni in sledeče sestavine sigurno ne bodo manjkale. Ajurvedska praznična večerja je pripravljena iz lokalnih sestavin in omamno dišečih začimb, kar bo prava kombinacija za ogreti telo in srce. Mogoče se pa tudi vi odločite za nekaj drugačnega, a zelo okusnega!

Kari iz indijskih oreščkov in graha

Kari iz indijskih oreščkov z grahom v kokosovi omaki
Kari iz indijskih oreščkov in graha

Sestavine za 4 osebe

  • 200 gramov indijskih oreščkov
  • 150 gramov graha
  • 2 žlici gheeja
  • 1 majhna čebula, drobno narezana
  • 2 stroka česna, zdrobljena
  • 1/2 zelenega čilija, drobno sesekljanega
  • 1 čajna žlička semen kumine
  • 1 čajna žlička semen komarčka, praženih in drobno mletih
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/2 žličke karija v prahu ali mešanice vata doša
  • 3/4 žličke kamene soli
  • 4 stroki kardamoma
  • 1 cimetova palčka
  • Sol
  • Poper
  • 1,5 pločevinke kokosovega mleka
  • Listi koriandra za serviranje
  • Basmati riž

Indijske oreščke namočimo čez noč in jih nato odcedimo. Semena kumine in koromača brez maščobe pražimo 2-3 minute in ju zdrobimo v možnarju. Na stopljenem gheeju najprej dve minuti pražimo čebulo in nato dodamo nasekljan česen in čili. Pražimo 3-5 minut. Nato dodamo mešanico kumine in koromača, kurkumo, kari in sol ter pražimo 30 sekund. Dodamo grah in zalijemo z 1 dcl vroče vode. Kuhamo 12 minut. s paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo kremasto zmes. Dodamo kardamom, cimetovo palčko, indijske oreščke in kokosovo mleko in zavremo. Zmanjšamo ogenj in med občasnim mešanjem na nizkem ognju kuhamo 10-12 minut. Dodamo sol in poper.  Okrasite s sesekljanimi listi koriandra.

Posebej skuhamo basamti riž, kateremu dodamo nekaj strokov kardamoma. Odlično se poda h kariju.

Kremna mung dal juha s paradižnikom

Kremna mung dal juha s paradižnikom
Kremna mung dal juha s paradižnikom
  • Sestavine za 4 osebe
  • 250 g mung dala
  • 1 liter vode
  • 3 lovorjevi listi
  • 1 žlica masla
  • 3 žličke kamene soli
  • 1 žlica gheeja
  • 2 žlički semen črne gorčice
  • 2 žlički orientalske kumine
  • 2 žlički kurkume
  • 1,5 čajne žličke cimeta
  • 2 posušena manjša čilija
  • 2 žlički naribanega svežega ingverja
  • 1/2 žličke asafoetide
  • 3 srednje veliki paradižniki
  • 2 žlici limoninega soka
  • 3 žlice sveže sesekljanih listov koriandra

Mung dal namočimo za 15 min in nato dobro speremo, da ostranimo vse pene. Nato ga prelijemo z vodo in zavremo. Dodamo lovorjev list, maslo in sol, pokrijemo s pokrovko in na srednjem ognju dušimo 30 minut. Vmes stopite žlico gheeja in dodajte gorčična semena in pražimo pol minute, dodamo ostale začimbe (semena kumine, čili, ingver, asafetido, cimet in kurkumo). Pražimo 20 sekund in dodamo na koščke narezan paradižnik. Na nizkem ognju dušimo 10 minut. V juho dodamo paradižnikovo-začimbno mešanico in pustimo kuhati cca 45 minut, da se dal skuha. Odstavite z ognja in na kratko pretlačite v pire z paličnim mešalnikom. Na koncu dodajte limonin sok in zelenje koriandra ter postrezite.

Solata iz rdeče pese s kutinovim prelivom

Solata iz rdeče pese s kutinovim prelivom
Solata iz rdeče pese s kutinovim prelivom
  • Za 4 osebe
  • 500 gramov kuhane rdeče pese
  • 1 žlica zrna granatnega jabolka
  • 2 žlici kutinove marmelade
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 2 žlici vode
  • 1,5 žličke kamene soli
  • 1 čajna žlička garam masala
  • 1 žlica drobnjaka

Rdečo peso narežemo na tanke rezine. Vse ostale sestavine zmešajte v majhni skledi, da naredite preliv. Rdečo peso zmešamo s prelivom in pustimo stati. Postrezite s sesekljanim drobnjakom.

Halva iz pistacij in tahinija

Halva iz pistacij in tahinija
Halva iz pistacij in tahinija

Za 4 osebe

  • 150 g neslanih pistacij
  • 180 g tahinija
  • 100 g rjavega trsnega sladkorja
  • 50 ml ovsenega mleka
  • 1 žlička kardamoma v prahu
  • 1 ščepec vanilije
  • Ščepec kamene soli

V ponvi nežno popečemo pistacije. Ko prijetno zadišijo, so pripravljene. Zmeljemo v prah. Eno žlico prahu in nekaj celih pistacij shranimo za dekoracijo. V ponvi na zmernem ognju mešamo sladkor in rastlinsko mleko, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo tahini, mlete pistacije, sol, kardamom. Kuhamo še 5 minut dokler ne dobimo goste zmesi. Zmes halve vlijemo v pekač obložen s peki papirjem in enakomerno razporedimo. Potresemo s preostankom prahu pistacij in ohladimo v hladilniku. Pred serviranjem narežemo na koščke in v vsak košček potisnemo polovico pistacije.

Začimbe, čaje in napitke lahko kupite v spletni trgovini.

V Ajurjoga centru izvajamo ajurvedske preglede s pulzno diagnostiko in vam predlagamo ustrezen način življenja, prehrano, zelišča, jogijske in čistilne tehnike, ki ustrezajo vašemu trenutnemu stanju ali bolezni.

mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge