Ajurvedska zelišča za zimo

Ajurvedska zelišča za zimo

Zima je v polnem razcvetu. Jutranje temperature pod ničlo se tudi čez dan ne dvignejo kaj pretirano in sneg ostaja vse do nižin. Letos nam je naklonjeno tudi veliko sonca, kar naredi ta letni čas še posebej suh. V naravi prevladujejo lastnosti mrzlega, suhega, subtilnega, lahkega, ki spodbujajo v telesu in mentalu občutke melanholije, tesnobe, nizko imunost, slabo prebavo in nespečnost. Ajurvedska zelišča za zimo bodo ta stanja uravnala.

Smo mikrokozmos makrokozmosa. Pozimi je naravno čutiti hrepenenje po tem, da bi se umaknili, postali tihi in mirni, ostali doma na toplem. To je idealen čas za poglabljanje vase in meditacijo. Naravno je razmišljati o opustitvi tistega, kar nam ne služi več, da naredimo prostor za nove možnosti. Spoštovanje naravnega notranjega ritma sezone in ne delovanje proti temu nas bo ohranilo stabilne in pripravljene na drugo sezono, ki prihaja.

Ajurvedska zelišča za zimo 

Ajurvedska zelišča za zimo naj grejejo, delujejo na dihalni in prebavni sistem ter nežno čistijo kri in limfo.

Tulsi  

Uporaba: razstrupljanje, dihalni sistem, celična vitalnost, podpora imunskemu sistemu, energija, mentalna jasnost 

Najprej bi izpostavili čaj tulsi ali svete bazilike, ki prvenstveno deluje na pljuča in zgornja dihala. Učinkuje proti vročini, saj spodbuja potenje. Dviguje življenjsko energijo ali prano. Njegov rahlo pekoč učinek deluje globoko, zmanjšuje vlago v dihalih in toksine, ki bi sicer povzročili infekcije in povišano telesno temperaturo. Deluje na prebavni trakt, ga pogreje, pomiri fermentacijo in stimulira potisk sile navzdol in navzven. Ima tudi nežen učinek na živčni sistem, predvsem pomirja in daje fokus. Tako je idealno zelišče za zimski čas, ki ga najraje uporabi v čaju 

Gotu kola 

Uporaba: mentalna jasnost, celična vitalnost, energija 

Pozimi so lahko naše misli in um nekoliko razpršeni in megleni. Ne glede na to, ali nam suh zrak preprečuje, da bi imeli prizemljene misli, ali pa nam krajši in temnejši zimski dnevi zameglijo sposobnost zaznavanja in jasnega obdelave, lahko vsem koristi ta podpora. Različne spojine v gotu koli ne pomagajo samo pri čiščenju krvi, ampak tudi spodbujajo krvni obtok. Zelišče gotu kola ima afiniteto do živcev, uma, kože in kosti. Ne glede na to, ali potrebujete nekaj umirjenosti za soočanje s stresno situacijo, dodatno zmožnost osredotočanja na trenutno nalogo, podporo pri bolečih sklepih ali pa želite, da je vaša koža videti bolj sijoča, je gotu kola zelišče izbire. 

Haritaki 

Uporaba: prebava, razstrupljanje, duševna jasnost 

To zelišče, opisano kot “odstranjevalec bolezni”, je pravzaprav sadež,  ki daje podporne, pomlajevalne učinke. Haritaki je ena od treh komponent široko uporabljane formule Triphala, vendar je izmed treh najbolj tridošičen, torej primeren za vse tri doše. Haritaki ni le najučinkovitejši prebavni pomočnik, je tudi tonik za pljuča, indiciran je tudi za spodbujanje uravnotežene ravni holesterola v krvi in delovanje jeter. Poleg tega je znano, da haritaki razstruplja in čisti plazmo in limfna tkiva. Zaradi očiščevalnega in čistilnega delovanja lahko razširjene koristi haritakija, ki deluje od znotraj, pogosto opazimo v bolj gladki in sijoči koži navzven. 

Kurkuma 

Uporaba: prebava, razstrupljanje, podpora imunosti, energija 

Čeprav je kurkuma splošno znana kot začimba, je zelo cenjena in močna rastlina z daljnosežnimi koristmi za zdravje. Medtem ko je kurkuma, znana kot čistilec krvi, svoje edinstvene težke naloge opravlja tako, da podpira delovanje jeter z boljšim pretokom krvi in ​​proizvodnjo žolča. Ko jetra delujejo optimalno, se proces razstrupljanja odvija lažje in drugi deli telesa so manj obremenjeni pri normalnem delovanju. Kurkuma je resnično močno zelišče, saj lahko odstrani amo – metabolne odpadke, ki lahko negativno vpliva na telo, vključno z imunskim sistemom, vitalnostjo in energijo. Kurkuma pomaga razbremeniti jetra, neguje srce, podpira udobno gibanje sklepov in krepi prebavo. Najbolje je, da jo uporabi v hrani, kuhamo in dodamo nekaj pippalija ali črnega popra za globlje delovanje.  

Nasya olje 

Uporaba: proti prehladu, kašlju, za lažji spanec  

Nasya olje vsebuje polag brahmija, zelišča za um, ki daje fokus in krepi spomin, tudi komarček, vrtnico in evkaliptus. Vnašanje tega olja v nosnici izjemno dobro vpliva na vlaženje tega predela in čiščenje sinusov. Tako preprečujemo prehlade, glavobole in nespečnost. Nosna votlina predstavlja vrata do možganov, zato ta postopek tudi izjemno hitro pomiri nemiren um in nas osredotoči, postavi spet v svoj center.  

Chyavanprash  

Uporaba: prebavni, dihalni in reproduktivni sistem, krepitev telesa po bolezni, imunski sistem 

Chyavanprash je marmelada katere glavni sadež je amalaki, kateremu so dodana številna zelišča in začimbe. Originalna formula je stara že tisočletja, blagodejni učinki so vidni tudi pri otrocih, odraslih in starejših. Čisti dihalni sistem, uravnava počasno prebavo, krepi reproduktivne organe in dviguje ojas – imunski sistem. Užijemo jo eno do dve čajni žlički zjutraj na tešče, lahko tudi z mleko ali kot namaz na kruhu.  

Vse omenjene izdelke lahko kupite v spletni ali fizični ajurvedski trgovini Ajurjoga.  

Ajurveda je holistična veda, zato vedno predlagamo celostno obravnavo človeka. To pomeni, da napotki za zdravljenje naj vsebujejo tudi ustrezno individualno izbrano prehrano glede na došo, izbrana zelišča, ustrezen življenjski slog, čistilne tehnike ter tudi dihalne in fizične vaje. Zato vabljeni na ajurvedski pregled s pulzni diagnostiko.  

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. ajurvedska svetovalka in učiteljica joge