Kopanje v ledeni vodi – zakaj tega ne počnem

Kopanje v ledeni vodi
Zakaj se ne kopam v ledeni vodi?

Čeprav za kratek čas, nam je ta vikend postregel s prav poletno vročim soncem, ki je ogrel morje na slabih 20C. Ravno prav za namakanje nog, ob pregretem telesu pa tudi za skok vanj. Moja telesna konstitucija ne obožuje mrzle, kaj šele ledene vode, čeprav bi se mentalno na to lahko pripravila. Se tudi vam upira kopanje v mrzli ali ledeni vodi?

Kopanje v ledeni vodi

Kopanje v ledeni vodi je postal še en hit, kot pred časom smoothiji. Vsi to počnejo, čeprav niso vsi ustvarjeni za to početje. Poglejmo, kako naša konstitucija ali trenutno stanje narekuje, kaj nam prinaša ravnovesje in kaj ga ruši.

V ajurvedi razvrstimo tipe ljudi na tri glavne konstitucije ter njihove kombinacije. Govorimo o vata, pitta in kapha doši. Kadar v telesu prevladujejo elementi prostora, zraka, vode ali zemlje lahko trdimo, da bo ta oseba imela več mraza v telesu. Njeno fiziologijo bo uravnala toplota in ne mraz. Osebe, v katerih prevladuje element ognja, pa bodo dobro prenašale mraz, saj jih ta lastnost postavi v ravnovesje.

Mraz ali sheeta guna v telo prinaša upočasnitev, zmanjšanje agnija ali ognja, krče, zastoje in posledično dvig vata ali kapha doše. Če sta ti dve doši dominantni v vaši konstituciji ali trenutno povišani, se vam odsvetuje kopanje v mrzli vodi.

Jogijske tehnike za skok v ledeno vodo?

Jogijske dihalne tehnike, ki so nekoč bile namenjene dvigovanju energije in čiščenju energijsko mentalnega ovoja z namenom foksuiranja uma, se danes uporabljajo izven tega konteksta. Predpogoj za njihovo izvajanje je vedno bila najprej uravnotežena fiziologija telesa oz. usklajeno delovanje treh doš vate, pitte in kaphe. Tako je zapisano v starodavnih tekstih hatha joge. Šele nato so se lahko posluževali energijskih tehnik – dihalnih vaj in meditacije.

Danes se to počne brez konteksta in širšega poznavanja kratkoročnih in dolgoročnih vplivov na telo. Določene dihalne vaje (bhastrika, kapalabhati, surya bedha) dvignejo toploto v telesu in (nadi shodhana, kumbhaka) osredotočijo um, vendar njihovo prakticiranje nikoli ni služilo kopanju v mrzli ali ledeni vodi, ampak duhovnemu napredku. Te iste tehnike se danes uporabljajo v metodah, ki promovirajo kopanje v ledeni vodi.

Kako do harmonije?

Uravnavanje ali harmonijo pripeljemo z dodajanjem nasprotne lastnosti, ne iste.

Z ajurvedskega vidika se kopanje v mrzli ali ledni vodi ter izpostavljanje telesa mrazu odsvetuje vsem trem tipom konstitucije v mrzlem ali hladnem vremenu. Še toliko bolj osebam, v katerih prevladuje vata ali kapha doša.

Čas za kopanje v mrzli vodi je poletje, ko temperature presegajo zunanjih 25C.

Če želite osredotočiti um, se umiriti, odpraviti stres dolgoročno, je treba poskrbeti za primeren življenjski slog, hrano, zelišča za živčni sistem, jogijske tehnike in zvočne terapije. Te bodo usklajeno delovale tudi na telo in dolgoročno podprle psihofizično zdravje.

Želite odkriti vašo konstitucijo in tako spoznati kateri športi in dejanosti so za vas najbolj primerne? Ttudi to boste izvedeli na ajurvedskem pregledu s pulzno diagnostiko.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. ajurvedska svetovalka in učiteljica joge