Chyawanprash – zdravilna marmelada

chyawanprashChyawanprash je gosta zdravilna marmelada, ki se uporablja v ajurvedi že tisočletja. Pravijo, da sta to formulo iznašla dva ajurvedska zdravilca z namenom pomladiti starejšega modreca, kateremu ime je bilo Chyawan. Beseda prash pa pomeni posebno pripravljena hrana. Torej chyawanprash je posebej pripravljena hrana za modreca Chyawana. NJegova receptura in uporaba sta bila zapisana v temeljni knjigi ajurvede Charaka Samhita.

Receptura je zapisana že v glavni knjigi ajurvede Charaka Samhiti in njena glavna sestavina je sadež amalaki, kateremu je dodan tudi ghee, med, sezamovo olje ter še štirideset različnih zdravilnih zelišč. Amalaki je znan po visoki vsebnosti antioksidantov in vitamina C, kateri je zaradi vsebnosti taninov stabiliziran, in se kljub procesiranju tega sadeža, ne uniči. Ghee, med in sezamovo olje delujejo kot nosilci zdravilnih zelišč v globlja tkiva. Njegova glavna značilnost je rasayana oz. pomlajevalni učinek na celo telo. Chyawanprash je zelo hranljiv, gradi moč in ne zvišuje kapha doše. Pomirja vata in pitta došo ter je primeren za vse osebe, od otrok do starejših.

Chyawanprash krepi imunski sistem

Glavna značilnost chyawanprasha je, da krepi imunski sistem in odpornost na infekcijske bolezni ter podpira naravno sposobnost telesa proizvajati hemoglobin in bele krvničke. Amalaki pomaga pri izločanju toksinov iz telesa ter krepi delovanje jeter, vranice in pljuč. Na ta način pomaga telesu pri naravni obrambi. Še posebej je dober za pljuča saj hrani membrane in pomaga, da ostajajo dihalne poti čiste. Zato se uporablja pri kašlju in tudi astmi. Velikokrat se uporablja kot tonik v zimskem času, saj nam pomaga preprečevati tipične bolezni tega letnega časa. V ajurvedi je znan koncept ojas, katerega lahko prevedemo kot imunost. Chyawanprash zvišuje ojas.

Pomaga pri rekonvalescenci

Chyawanprash je idealna kombinacija zelišč, katero vključujemo v času okrevanja po bolezni in tudi stresu. Ker deluje na vsa tkiva, tudi na mišično in živčno, nam bo hitro povrnil moč.

Krepi reproduktivno tkivo

Glavni namen te zdravilne marmelade je bil pomlajevalni in hranilni učinek na reproduktivno tkivo. Obnavlja in poživi ter preprečuje izgubo vitalne energije med seksualno aktivnostjo. Podpira plodnost, tako pri moških kot ženskah, zdrav libido ter krepi moč.

Uravnava funkcije prebavnega sistema

V ajurvedi velja, da se prebava prične z okušanjem vseh šestih okusov. Chyawanprash tako vsebuje vse razen slanega. Torej sladko, kislo, pekoče, grenko in trpko, čeprav ob uživanju najbolj okušamo sladko in rahlo pekoče. Dviguje agni brez, da bi povišal pitta došo. Uravnava funkcijo odvajanja, ohranja zdravo raven sladkorja in holesterola v krvi. Stimulira in tonificira cel prebavni trakt in podpira funkcije metabolizma.

Pozitivni učinki in kontraindikacije

 • pomlajuje vsa tkiva
 • krepi in daje moč
 • čisti toksine iz telesa
 • preprečuje prehlad in kašelj
 • preprečuje alergije
 • antioksidant
 • krepi imunost
 • krepi in varuje srce
 • preprečuje aterosklerozo
 • dviguje nivo hemoglobina
 • čisti in vlaži kožo
 • preprečuje kožne bolezni
 • zmanjšuje tveganje za raka na črevesju
 • zvišuje mentalne sposobnosti
 • diuretik
 • afrodiziak

Uporablja se v sledečih primerih: splošna šibkost, kronični kašelj, astma, prehladi, srčne bolezni, slabokrvnost, slaba prebava, anorexia nervosa, neplodnost, rekonvalescenca po bolezni, nespečnost, ADHD, demenca, Alzheimerjeva bolezen. Uravnava vse tri doše – vato, pitto in kapho.

Kontraindikacije za uživanje so: simptom pekočega uriniranja, nočno uriniranje, nezdravljen diabetes, diareja, povišana pitta doša v poletem času

Kako ga uživamo?

Chyawanprash je idealno živilo za zimo. Njegovi učinki bodo največji, če ga užijemo zjutraj na tešče, 1 čajno žličko, otroci pa 1/2 čajne žličke te marmelade. Žličko chyawanprasha počasi poližemo. V primeru bolezni užijemo dodatno količino tudi zvečer.

V ajurvedi vedno delujemo celostno, zato je v primeru neravnovesji potrebno prilagoditi tudi prehrano, začimbe, napitke in življenski slog stanju povišane doše. Če to podkrepimo s primernimi dihalnimi vajami in jogijskimi položaji za povišano došo, delujemo celostno in učinki so vidni hitreje.

Originalen Chyawanprash iz kontroliranega porekla lahko kupite v spletni trgovini. V Ajurjoga centru nudimo tudi ajurvedska svetovanja, ajurvedske tretmaje in tečaje joge. Lahko vadite tudi v udobju svojega doma z online jogo.