Njoki iz sladkega krompirja

Pomlad je pred vrati in zima se počasi poslavlja. Sem pa tja nas še kdaj preseneti s kakšnim hladnim objemom, vendar brez prave moči. Sonce nas že zna prijetno pomladno pogreti in narava se počasi prebuja. Začela so se tudi prva pomladna opravila na vrtu in pomladno pospravljanje bivalnih prostorov. Ravno tako kot se prebuja narava, se prebuja tudi naše telo in kliče po čiščenju in prenovi.

Ko se prične taliti sneg v gorah in vlaga v ozračju narašča, je čas, ko je tudi naše telo najbolj pripravljeno spustiti in izločiti odvečne toksine. Zato je pomlad najprimernejši čas za detox. Čistilne tehnike telesa v drugih letnih časih pa niso učinkovite ali celo nezdrave. Ajurveda priporoča, da v zgodnji pomladi pričnemo najprej sušiti odvečno kapha došo, kasneje pa uravnavati pitta došo. Ajurveda priporoča grenek okus za pomlad, saj z njim čistimo enega od pomembnejših organov – jetra. Na ta način se bomo, ne samo znebili toksinov in lažje prešli v nov letni čas, temveč tudi zmanjšali verjetnost za alergije, ki so tako pogoste spomladi.

Ajurvedski detox temelji na ponovni izgraditvi moči prebavnega sistema z lahkimi obroki, primernih okusov in sestavin, uživanju začimb in zelišč, ki pripomorejo k čiščenju telesa ter upoštevanju dnevne rutine, ki vključuje oljenje telesa ter telesne in dihalne tehnike. Na ajurvedskem svetovanju se lahko posvetujete, kako natančno opraviti ta postopek, ki bo individualno prilagojen vašim potrebam.

Njoki iz sladkega krompirja z zeleno prilogo nas počasi uvajajo v pomladni čas. Obrok je še vedno hranljiv, vendar lahek za prebavo, grenek okus kodrolistnega ohrovta in špinače pa bo pozitivno vplival na jetra. Recept je najbolj primeren za pitta došo, vata doša lahko užije manj zelene zelenjave, kapha doša pa manj njokov.

Njoki iz sladkega krompirja z zeleno prilogo

Za 2 osebi potrebujemo sledeče sestavine:

 • 1 velik sladek krompir
 • 1 in 1/2 skodelice ostre moke
 • sol
 • muškatni orešček
 • 2 žlici kokosovega olja ali gheeja

Sladki krompir skuhamo v majhni količini slane vode. Ko je kuhan, ga olupimo in s paličnim mešalnikom zmiksamo, dodamo ghee, muškatni orešček in počakamo, da se malce ohladi. Nato začnemo postopoma dodajati moko. Najprej dodamo 1 skodelico in 1/4, nato po potrebi še malo. Dobiti moramo mehko testo, ki pa se ne lepi na prste. Oblikujemo njoke, ki jih skuhamo v vreli vodi. Gotovi so, ko priplavajo na vrh. Ko so kuhani, jim dodamo še nekaj gheeja, da se med seboj ne sprimejo.

Zelena priloga

 • 1 por
 • 7 listov kodrolistnega ohrovta
 • 3 pesti špinače
 • manjši strok česna
 • 2 čajni žlički sladkega karija
 • ščep soli
 • 1 žlica kokosovega olja ali gheeja

Zelenjavo dobro operemo. Kodrolistni ohrovt in por na tanko narežemo. Česen sesekljamo ter na hitro popražimo na gheeju, ki smo mu dodali začimbe. Dodamo kodrolistni ohrovt in por ter zalijemo z 1/4 kozarca vroče vode. Kuhamo 12-15 minut, nato dodamo špinačo in kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Tik pred koncem solimo. Dober tek!

V Ajurjoga centru organiziramo tečaje ajurvedske kuhinje. Če vas zanima ajurveda bolj poglobljeno, pa se nam pridružite v šoli ajurvede in joge, kjer se učimo tudi kuhanja, primernega kombiniranja hrane ter primerne dnevne in sezonske rutine za vsako došo. Vabljeni!