Koronavirus, ajurveda in joga

Spremljam kolege in kolegice iz celega sveta, predvsem iz Indije, ki delujejo na področju ajurvede in s katerimi se srečujemo v virtualnih skupinah. Koronavirus se obravnava kot krumi, parazit in številne ideje gredo predvsem v smer preventive, kjer je ajurveda zelo močna ter kurative. Ajurveda in joga lahko pomembno prispevata pri zaustavitvi širjenja koronavirusa in škoda je, da se uradna medicina ne obrne ter odpre tisočletnim izkušnjam s pandemijami.

Ali ajurveda pozna viruse?

Virusi spadajo v ajurvedi med maha sukshma krumije

Eden izmed treh glavnih tekstov ajurvede, Charaka Samhita, Nidana Sthana, omenja parazite ali krumije, v katero skupino danes spadajo tako imenovani virusi, bakterije in glive. Med temi se omenja sukshma krumi ter tudi maha sukshma krumi. Sukshma v prevodu pomeni subtilen, mikroskopski ter maha pomeni najbolj. Ko govorimo o virusih, torej govorimo o maha sukshma krumijih.

Tekst posebej iz te skupine krumijev omenja shleshma krumije, ki se nahajamo v dihalnem sistemu in povzročajo kašelj, prehlad, tvorijo sluz v tem sistemu ter povzročajo težave pri dihanju. V naprednih stanjih te bolezni krumi uničujejo tkiva dihalnega sistema, kar lahko povzroči smrt.

Trije načini preventive

Omenja se tri načine preventive za ta tip krumija:

  1. Izognitev prenosa vzroka na človeka z načinom izolacijekuti pravesh – to dobesedno pomeni iti v kolibo, se zapreti vanjo in se tako izolirati od okolja.
  2. Higiena – telesa, uma in zraka.
  3. Izločitev hrane, ki povečuje sluzshleshma. Sem spada meso, ribe, pšenica in izdelki iz pšenice, mlečni izdelki ter cvrta hrana. Še bolj pomembno je, da te hrane ne uživamo zvečer! Hrana naj bo sveže pripravljena, lokalno pridelana, ekološka in topla!

O higieni in skrbi za telo v ajurvedi poznamo ogromno napotkov. Vsi so enostavni in nam dosegljivi. Znana dinacharya ali dnevna rutina vsebuje rituale, s katerimi zjutraj poskrbimo za čiščenje vseh vstopnih točk v telo – oči, usta, nos, ušesa in koža ter njihovo oljenje, kar preprečuje izsušitev. Več o tem sem že pisala v članku o ajurvedskem načinu življenja.

Higiena rok se danes povsod omenja, manj se omenja higijena uma. Kaj to sploh je? Zavedanje, da misli in čustva, ki jih gojimo ustvarjajo takojšen odziv v mikrobiologiji celice in tako kreirajo naše trenutno stanje. Poznati moramo orodja, s katerimi se najprej naučimo opazovati svoje telo, svoj dih in na koncu svoj um. Prava vadba joge mora vsebovati vse komponente s katerimi delujemo na telo, dih in um ne samo fizičnih položajev, izvedena na način, da nam omogoča čutenje in podpira zavedanje teh komponent. Za vas smo pripravili joga on-line vadbo, katero izvajate doma, v izolaciji.

Higiena zraka se je v starodavnih časih ohranjala s prižiganjem kadil, ki imajo močne dezinfekcijske učinke. Ko se govori o aerosolih in morebitni tej poti širjenja virusa, bi bilo vredno ponovno obuditi prečiščevanje prostorov z boswelio ali frankincese smolo, guggulu smolo, morda tudi z našim žajbljem, rožmarinom in drugimi zelišči. Jogijska tradicija prižiganja ognja agni hotra ima podobne učinke.

Zelišča za imunski sistem in sušenje

Charaka Samhita v primeru shleshma krumijev omenja dva tipa zelišč, katera so primerna za uživanje.

  1. Zelišča in pripravki, ki dvigujejo imunski sistemchyavanprash, guduchi, amalaki in kurkuma
  2. Zelišča in pripravki, ki sušijo sluz iz dihalnega sistema – sitopaladi, tulsi, suh prah lupine granatnega jabolka, črni poper, ingver, pippali

V primeru suhega kašlja, tega ne počnemo, saj bi preveč izsušili membrane dihalnega sistema.

Tekst omenja še en postopek, ki spada v področje panchakarme ali intenzivnega čiščenja telesa. To je vamana ali terapevtsko čiščenje želodca. Tudi v jogi poznamo to tehniko in spada med eno izmed šestih tehnik čiščenja telesa, shat kriye.

Ostanite doma, tudi to obdobje bo minilo in vse bo dobro.

Vabljeni v šolo ajurvede in joge, kjer izvajamo dva programa izobraževanja – Uporabna ajurveda in Učitelj joge s pričetkom v jeseni!

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. ajurvedska svetovalka in učiteljica joge