Imunski sistem v ajurvedi

Odkritja italijanskih patologov iz Bergama in Milana, ki so opravili 70 obdukcij, so razkrila potek bolezni covid-19 ter faktorje tveganja za obolenje.

Vse osebe, ki so podlegle bolezni so imele prisotna vnetja v telesu, bolj so zbolevale osebe s povišano telesno težo, visokim krvnim tlakom in diabetesom. Obdukcije so odkrile tromboze v pljučih in ne zapletov pljučnice, zato je zelo verjetno tudi zdravljenje v tretji fazi obolelosti bilo napačno. Poleg onesnaženega zraka in okolja v padski nižini, so vzroke za obolevanje pripisali tudi nezdravemu načinu prehranjevanja ter prekomerni uporabi zdravil.

Ta spoznanja lahko služijo za razumevanje razvoja bolezni tudi z vidika ajurvede in možnost naravne preventive.

Imunski sistem v ajurvedi

Ajurveda podaja definicijo popolnega zdravja kot stanje, ko so funkcije komunikacije, transformacije in gradnje telesa – vata, pitta, kapha doša, metabolizem – agni, hranjenje in proizvodnja tkiv – sapta dhatu. Defincija vključuje tudi izločanje treh odpadnih snovi, blato, urin in pot – tri mala in delovanje petih čutil optimalni – karmenindriya, ob tem je naš um – manas v stanju ravnovesja ter duša – atma, zadovoljna.

Virusi, bakterije, glive in ostali mikroorganizmi so znani kot krumiji in jih uvršamo med toksine ali amo.  Na nek način so stalno prisotni v našem telesu, a ostajajo pod kontrolo zaradi uravnoteženega agnija, ki tudi vodi v dober imunski sistem – ojas.

Dober imunski sistem je tako produkt optimalnega stanja in delovanja prebavnega sistema, sedmih tkiv, izločanja odpadnih snovi iz telesa, fokusiranega in sattvičnega mentala. Je tudi posledica vnosa kvalitetnih in zdravih snovi in vsebin v telo in um!

Vsak posameznik je primarno odgovoren za svoje zdravje, naša pravica pa je, da živimo v zdravem okolju.

Ko govorimo o fizičnem zdravju ne moremo mimo dejstva, da negativna čustva spreminjajo biokemične odzive vsake celice, zato je ohranjanje fokusiranega in pozitivnega uma ključ do celovitega zdravja. Ko smo zadovoljni, sproščeni in čuječi do sebe ustvarimo odziv tudi na materialnem nivoju.

Pravi način preventive je omogočiti optimalno delovanje fizičnega telesa s primerno dnevno rutino – dinacharja in prehrano, ki ustreza vsakemu posamezniku in je za vsakega lahko drugačna. Uživanje ustreznih zelišč vnaša v telo nove informacije, ki vzpostavljajo red in harmonijo. Ko opravijo svojo funkcijo, se iz telesa izločijo brez negativnih stranskih učinkov.

Življenjski slog za imunski sistem

Optimalno gibanje, dihanje, izpostavljanje soncu, primerno uživanje tekočin ter skrb za vsakodnevno izločanje zvenijo preveč enostavni, a so osnovni gradniki našega zdravja – shamana chikitsa. V ajurvedi niso predpisani splošno, vendar individualno glede na posameznikovo psihofizično strukturo.

Še en vidik upoštevanja prilagajanja uživanja hrane bi morali spoštovati – ritucharja. To je glede na sezono. Vsak letni čas zaradi različne količine sončne energije prinaša spremenljive značilnosti z vidika vremenskih pojavov, torej temperature, količine vlage, vetra in zračnega tlaka. Poleti so temperature običajno višje kot pozimi, vlage je več v zimskem in pomladnem času in suho in vetrovno vreme je bolj običajno v jesenskem času. Tako kot se z obleko zaščitimo pred vremenskimi in sezonskimi vplivi, tako bi morali tudi hrano spreminjati z letnimi časi. Zelo naravno je, da se v hladnem in vlažnem obdobju razvije več obolenj dihalnega sistema, v vročem so bolj verjetne težave s hitro prebavo, kožnimi izpuščaji v suhem in vetrovnem pa z nespečnostjo, anksioznostjo. Vedeti moramo, da določene bolezni ali nagnjena so tipična glede na letni čas in jih lahko kontroliramo zopet s primerno prehrano za ta čas, rutino in zelišči.

Strah, ki se je širil, je pretiran, ohromel je naše racionalno razmišljanje in spodkopal samozaupanje. Prav je, da ostajamo informirani, vendar nihče si ne sme jemati te pravice, da nas hromi s strahom. Ta nam jemlje mir in moč samozdravljenja.

Kako poskrbimo za krepitev imunskega sistema?

Smernice AYUSH

Uradne smernice za preventivno pred covid-19  s strani indijskega ministrstva za ajurvedo, siddha in jogo – AYUSH, so sledče:

Napotki veljajo v času nizkih temperatur in povišane vlage v ozračju. V času poletja in visokih temperatur ali povišane pitta doše, se ne priporoča pretirano uživanje vročih začimb.

Vabljeni na preventivne in kurativne ajurvedske preglede, vadbo joge ali izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. ajurvedska svetovalka in učiteljica joge